Reverse sneezing hond

Reverse sneezing hond

Reverse sneezing bij honden is een veelvoorkomend fenomeen gekenmerkt door snelle, ongecontroleerde inhalatie door de neus, vaak veroorzaakt door allergieën, irritatie van de keel of overmatige opwinding. Je kunt reverse sneezing herkennen aan snuivende geluiden, een gespannen lichaam en wijd open ogen bij je hond. Hoewel meestal onschadelijk, is regelmatig optredende reverse sneezing of aanhoudende symptomen reden om een dierenarts te raadplegen voor evaluatie en behandeling.

Wat is reverse sneezing?

Reverse sneezing is een veelvoorkomend fenomeen bij honden en wordt gekenmerkt door een snelle, ongecontroleerde inhalatie door de neus. Het klinkt vaak als een snuivend of snikkend geluid. Tijdens reverse sneezing trekt een hond lucht snel in door zijn neus, soms gevolgd door een luid snurkend geluid. Het kan er voor eigenaars behoorlijk alarmerend uitzien, maar gelukkig is reverse sneezing meestal onschadelijk en duurt het slechts enkele seconden tot een minuut.

Wat veroorzaakt reverse sneezing?

Reverse sneezing kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Irritatie van de keel: Sommige honden kunnen reverse sneezing ervaren als hun keel geïrriteerd is door bijvoorbeeld stof, pollen of rook.
 • Allergieën: Net als bij mensen kunnen allergieën bij honden reverse sneezing veroorzaken. Stoffen zoals pollen, huisstofmijt of bepaalde voedingsmiddelen kunnen triggers zijn. Lees meer over voedselallergie hond.
 • Opwinding of overstimulatie: Sommige honden reverse sneezen wanneer ze te opgewonden zijn of overprikkeld raken door bijvoorbeeld te trekken aan de riem of spelen.
 • Anatomische factoren: Sommige rassen met platte gezichten (zoals Mopshonden, Bulldogs, en Boxers) hebben meer kans op reverse sneezing vanwege hun anatomische kenmerken.

Reverse sneezing is meestal geen reden tot grote bezorgdheid, maar het is belangrijk om op te letten op andere symptomen of gedragsveranderingen die kunnen wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen.

Hoe kun je reverse sneezing herkennen?

Reverse sneezing herkennen bij je hond is belangrijk om te weten hoe je ermee om moet gaan. Hier zijn enkele tekenen waaraan je reverse sneezing kunt herkennen:

 • Snuivende geluiden: Tijdens een reverse sneezing episode zal je hond snuivende of snurkende geluiden maken, vaak met een duidelijke versnelling van de ademhaling.
 • Gespannen lichaam: Je hond kan tijdens het reverse sneezen een gespannen lichaam hebben, met gestrekte nek en naar achteren gerichte ellebogen.
 • Ogen wijd open: Sommige honden kunnen hun ogen wijd open houden tijdens reverse sneezing, wat kan wijzen op een gevoel van ongemak.
 • Kortdurend: Een typische reverse sneezing episode duurt meestal maar enkele seconden tot maximaal een minuut. Het stopt meestal vanzelf.

Onderscheid met andere ademhalingsproblemen

Het is belangrijk om reverse sneezing te onderscheiden van andere ademhalingsproblemen, zoals hoesten, braken of een verstopte neus. Hier zijn enkele verschillen:

 • Hoesten: Bij hoesten maakt een hond doorgaans meer geluiden en kan er slijm of braaksel te zien zijn.
 • Braken: Braken wordt meestal voorafgegaan door kokhalzen en kan gepaard gaan met het opgeven van voedsel of vloeistoffen. Lees meer over braken hond.
 • Verstopte neus: Een verstopte neus kan worden veroorzaakt door allergieën of infecties en kan langer aanhouden dan reverse sneezing.

Als je twijfelt over de symptomen van je hond of als de reverse sneezing vaak voorkomt en gepaard gaat met andere symptomen zoals bloedneuzen, langdurige ademhalingsproblemen of gedragsveranderingen, is het altijd raadzaam om je dierenarts te raadplegen.

Mogelijke oorzaken van reverse sneezing hond

OorzaakBeschrijving
Irritatie door allergenenAllergieën voor pollen, stof, schimmels, en andere omgevingsfactoren kunnen slijmvliezen irriteren.
Overmatige opwinding of stressSommige honden reverse sneezen wanneer ze te opgewonden zijn of gestrest raken.
Anatomische factorenBrachycefale rassen hebben vaak nauwere luchtwegen, waardoor ze sneller reverse sneezen.
Vreemde voorwerpenInademen van gras, stof of een grassprietje kan reverse sneezing veroorzaken.
Virale of bacteriële infectiesOnderliggende infecties zoals virussen of bacteriën kunnen reverse sneezing triggeren.

Wat Kun je doen om reverse sneezing te beheren?

Hoewel reverse sneezing meestal vanzelf stopt en niet schadelijk is voor je hond, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het te beheren:

 • Kalmeer je hond: Probeer je hond rustig te houden door hem zachtjes te aaien of af te leiden met een speeltje. Opwinding kan reverse sneezing verergeren.
 • Masseer de keel: Voorzichtig de keel van je hond masseren kan helpen om de irritatie te verlichten en de reverse sneezing te stoppen.
 • Verwijder potentiële allergenen: Zorg voor een schone en stofvrije omgeving. Gebruik luchtreinigers indien nodig en vermijd het gebruik van sterke parfums of sprays in huis.
 • Raadpleeg een dierenarts: Als de reverse sneezing frequent voorkomt, gepaard gaat met andere symptomen of je hond lijkt ongemakkelijk of gestrest, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen voor een grondige evaluatie.

Onthoud dat reverse sneezing meestal geen reden tot grote bezorgdheid is, maar het is altijd belangrijk om de gezondheid van je huisdier in de gaten te houden en eventuele aanhoudende symptomen met een professional te bespreken.

Huisremedies en wanneer naar de dierenarts te gaan

Als je hond af en toe reverse sneezing ervaart en verder gezond lijkt te zijn, kun je enkele eenvoudige huisremedies proberen om de symptomen te verlichten. Hier zijn een paar suggesties:

 • Zachte neusmassage: Masseer voorzichtig de neus van je hond om de luchtwegen te helpen openen en de irritatie te verminderen.
 • Stoombehandeling: Laat je hond een paar minuten in de badkamer blijven terwijl de douche loopt, zodat de stoom de luchtwegen kan helpen openen en verzachten.
 • Lichte oefening: Neem je hond mee voor een rustige wandeling om de luchtwegen te stimuleren en overtollige opwinding te verminderen.
 • Geef water: Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water dorr middel van een waterfles of waterbak, omdat hydratatie kan helpen bij het verminderen van irritatie in de keel.
 • Luchtkwaliteit: Houd de luchtkwaliteit in huis in de gaten. Gebruik luchtreinigers indien nodig om allergenen en irriterende stoffen te verminderen.

Het is belangrijk om te weten wanneer je naar de dierenarts moet gaan, zelfs als reverse sneezing meestal onschadelijk is. Als reverse sneezing frequent optreedt, of als de episodes toenemen in intensiteit, kan dit duiden op een onderliggende gezondheidsaandoening bij je hond.

Let ook op andere symptomen zoals moeite met ademhalen, bloedneuzen, overmatig niezen of hoesten, die kunnen wijzen op meer ernstige problemen. Bovendien, observeer eventuele gedragsveranderingen zoals lusteloosheid, verminderde eetlust of andere ongewone gedragingen, wat reden kan zijn om contact op te nemen met je dierenarts voor een grondige evaluatie. Je dierenarts kan een grondig onderzoek uitvoeren om de oorzaak van reverse sneezing vast te stellen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen te behandelen.

Door goed op de symptomen van je hond te letten en tijdig medische hulp in te schakelen indien nodig, kun je ervoor zorgen dat je harige vriend gezond en gelukkig blijft.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

organimal.nl

dierenkliniekdekempen.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over reverse sneezing hond.

Wat veroorzaakt reverse sneezing bij honden?

Reverse sneezing kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder irritatie van de keel door allergieën, opwinding of overstimulatie, anatomische kenmerken (vooral bij brachycefale rassen), of de aanwezigheid van vreemde voorwerpen in de luchtwegen.

Hoe kun je reverse sneezing stoppen bij honden?

Je kunt reverse sneezing bij je hond helpen stoppen door rustig te blijven, zachte neusmassage toe te passen, stoombehandelingen te geven, lichte oefeningen te doen, de luchtkwaliteit te verbeteren en ervoor te zorgen dat je hond voldoende gehydrateerd is.

Wanneer moet ik naar de dierenarts gaan voor reverse sneezing?

Het is raadzaam om naar de dierenarts te gaan als reverse sneezing vaak voorkomt, gepaard gaat met andere symptomen zoals moeite met ademhalen, bloedneuzen, of gedragsveranderingen, of als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur