Grasaar hond neus

Grasaar hond neus

Een grasaar in de neus van je hond kan hevig niezen, bloedneuzen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Controleer na wandelingen op grasaren en verwijder ze voorzichtig of bezoek direct een dierenarts als de symptomen aanhouden. Voorkom problemen door je hond te inspecteren en hoog gras te vermijden.

Wat is een grasaar en waarom is het gevaarlijk voor honden?

Een grasaar is een zaadje van een wilde grassoort dat vaak voorkomt in de zomermaanden. Deze zaadjes hebben scherpe uiteinden en kleine haartjes die ze helpen zich aan verschillende oppervlakken te hechten, inclusief de vacht van je hond. De vorm van een grasaar lijkt een beetje op een kleine speer of pijl, wat het makkelijk maakt om in de huid of neus van je hond te dringen.

Grasaren kunnen gevaarlijk zijn voor honden omdat ze diep in de huid of neusgaten kunnen doordringen en ontstekingen veroorzaken. Dit kan leiden tot pijn, infecties en soms zelfs tot ernstige complicaties als ze niet op tijd worden verwijderd. De scherpe punten van de grasaar kunnen zich door het weefsel van je hond verplaatsen, wat het moeilijk maakt om ze te vinden en te verwijderen.

Symptomen van een grasaar in de neus van je hond

Een grasaar in de neus van je hond kan verschillende symptomen veroorzaken. Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen, zodat je snel kunt handelen en verdere complicaties kunt voorkomen. Hier zijn de meest voorkomende tekenen:

 • Heftig niezen: Als je hond plotseling begint te niezen en dit blijft doen, kan dit een teken zijn dat er iets in zijn neus zit, zoals een grasaar.
 • Kop schudden: Je hond kan zijn kop schudden in een poging om de irritatie in zijn neus te verlichten.
 • Poot aan de neus krabben: Als je hond regelmatig met zijn poot over zijn neus wrijft, kan dit een indicatie zijn van een grasaar.
 • Bloederige neusafscheiding: Een grasaar kan wondjes in de neus veroorzaken, wat kan leiden tot bloeden.
 • Moeite met ademhalen: Een grasaar kan de luchtwegen van je hond blokkeren, waardoor hij moeilijker kan ademhalen.
 • Loopneus: Een constant lopende neus kan ook een teken zijn van een grasaar.

Het is belangrijk om je hond goed in de gaten te houden als je deze symptomen opmerkt. Een grasaar kan snel diep in de neus doordringen, waardoor het probleem erger wordt.

Behulpzame producten

Wahl tondeuse km5 mintgroen

199,99

Moser tondeuse max 50 single speed zwart

189,-

Trixie professionele gezicht-en potenschaar rvs (13 CM)

15,99

Trixie hondensokken anti-slip met rubberlaag rondom zwart (S-M 2 ST)

8,99

Trixie walker care beschermschoenen zwart 2 stuks

6,998,99

Eerste hulp bij een grasaar in de neus van je hond

Als je vermoedt dat je hond een grasaar in zijn neus heeft, zijn er een paar stappen die je kunt nemen voordat je naar de dierenarts gaat. Hier zijn enkele eerste hulp tips:

 • Blijf kalm: Probeer rustig te blijven zodat je hond ook rustig blijft. Een paniekerige hond kan de situatie verergeren door meer te bewegen en mogelijk de grasaar dieper in zijn neus te duwen.
 • Controleer de neus: Kijk voorzichtig in de neus van je hond met een zaklamp. Als je de grasaar kunt zien en deze makkelijk bereikbaar is, kun je proberen deze voorzichtig met een pincet te verwijderen. Wees hierbij uiterst voorzichtig om te voorkomen dat je de grasaar verder duwt of je hond pijn doet.
 • Niet forceren: Als de grasaar diep in de neus zit of als je hond te veel beweegt, forceer dan niet om de grasaar zelf te verwijderen. Dit kan het probleem verergeren.
 • Bezoek de dierenarts: Het is altijd het beste om naar de dierenarts te gaan als je vermoedt dat er een grasaar in de neus van je hond zit. De dierenarts heeft de juiste apparatuur en kennis om de grasaar veilig te verwijderen.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Als je vermoedt dat je hond een grasaar in zijn neus heeft en je de grasaar niet zelf kunt verwijderen, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Hier zijn enkele situaties waarin je zeker naar de dierenarts moet gaan:

 • De grasaar is niet zichtbaar: Als je de grasaar niet kunt zien of niet kunt bereiken, probeer dan niet verder. De dierenarts heeft de juiste hulpmiddelen en technieken om de grasaar veilig te verwijderen.
 • Je hond blijft niezen: Als je hond na een tijdje nog steeds veel niest, kan de grasaar diep in de neus zitten of er kan een infectie ontstaan zijn.
 • Bloeden of afscheiding: Als je hond bloedt of er komt pus uit zijn neus, is dit een teken van een mogelijke infectie die onmiddellijk aandacht nodig heeft.
 • Ademhalingsproblemen: Als je hond moeite heeft met ademhalen, kan dit een teken zijn dat de grasaar een luchtweg blokkeert.
 • Veranderd gedrag: Als je hond zich anders gedraagt, zoals lusteloosheid of verminderde eetlust, kan dit wijzen op pijn of ongemak veroorzaakt door de grasaar.

Je dierenarts kan de neus van je hond grondig onderzoeken en de grasaar veilig verwijderen. In sommige gevallen kan er verdoving nodig zijn om de procedure voor je hond comfortabeler te maken.

Voorkomen van grasaren bij honden

Om te voorkomen dat je hond last krijgt van grasaren, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Kies bijvoorbeeld voor wandelpaden waar het gras kort is, omdat hoog gras vaak de bron is van grasaren. Na elke wandeling is het verstandig om je hond grondig te controleren, vooral tussen de tenen, in de oren en rond de neus. Het kan helpen om de vacht van je hond tijdens de zomermaanden kort te houden, omdat dit het gemakkelijker maakt om grasaren te detecteren en te verwijderen. Als extra bescherming kun je overwegen om speciale hondenlaarsjes en neusbeschermers te gebruiken, die helpen voorkomen dat grasaren in de huid of neus van je hond terechtkomen. Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op problemen met grasaren significant verminderen.

Het is belangrijk om regelmatig je hond te controleren en snel te handelen als je tekenen van problemen opmerkt. Hiermee kun je de gezondheid en het welzijn van je hond beschermen.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

dierenkliniekcoppelmans.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over grasaar hond neus.

Kan een grasaar vanzelf uit de neus van mijn hond komen?

Nee, grasaren verdwijnen niet vanzelf uit de neus van je hond. Ze kunnen dieper in de neus doordringen en ernstige problemen veroorzaken als ze niet verwijderd worden.

Wat moet ik doen als mijn hond een grasaar diep in zijn neus heeft?

Als je vermoedt dat de grasaar diep in de neus van je hond zit, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. Probeer de grasaar niet zelf te verwijderen om verdere complicaties te voorkomen.

Hoe snel moet ik handelen als mijn hond symptomen van een grasaar vertoont?

Het is belangrijk om snel te handelen zodra je symptomen zoals hevig niezen, bloedneus of ademhalingsproblemen opmerkt. Neem contact op met je dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Kunnen grasaren bij honden andere gezondheidsproblemen veroorzaken dan alleen in de neus?

Ja, grasaren kunnen zich ook vastzetten tussen de tenen, in de oren, of zelfs in de huid van je hond. Dit kan leiden tot irritatie, ontstekingen en pijnlijke abcessen.

Hoe kan ik mijn hond helpen als hij een grasaar in zijn oor heeft?

Als je vermoedt dat je hond een grasaar in zijn oor heeft, ga dan direct naar de dierenarts. Probeer de grasaar niet zelf te verwijderen om het risico op letsel aan het oor te minimaliseren.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur