Oormijt hond

Oormijt hond

Oormijt hond wordt veroorzaakt door parasieten die jeuk, donkere afscheiding en een slechte geur in de oren veroorzaken. Diagnose wordt bevestigd door microscopisch onderzoek van oorsmeer door een dierenarts, gevolgd door behandeling met oorreinigers en medicatie. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren helpen herbesmetting te voorkomen.

Wat is oormijt?

Oormijt bij je hond is een kleine parasiet die leeft in de gehoorgangen van dieren, zoals honden en katten. De meest voorkomende soort die honden infecteert, is de Otodectes cynotis. Deze mijten voeden zich met oorsmeer en huidcellen en veroorzaken veel irritatie en ongemak.

Oormijt bij honden is een veelvoorkomend probleem dat je hond veel ongemak kan bezorgen. Het is belangrijk om de tekenen van oormijt vroegtijdig te herkennen, zodat je snel kunt ingrijpen en je hond kunt helpen. De eerste aanwijzing dat je hond last heeft van oormijt, is vaak dat hij veel aan zijn oren krabt of zijn kop schudt. Dit gedrag kan erop wijzen dat zijn oren jeuken of geïrriteerd zijn.

Veelvoorkomende symptomen van oormijt

Naast krabben en schudden zijn er nog andere symptomen waar je op moet letten. Een van de meest opvallende tekenen is een donkerbruin of zwart oorafscheiding die lijkt op koffieprut. Dit is eigenlijk een mengsel van oorsmeer, bloed en uitwerpselen van de oormijt. Daarnaast kun je merken dat je hond last heeft van een onaangename geur uit zijn oren, wat ook een teken kan zijn van een infectie door de oormijt. Andere symptomen zijn roodheid en zwelling van de oren, evenals korstvorming aan de binnenkant van de oren.

Oorzaken en risicofactoren

Oormijt wordt veroorzaakt door kleine parasieten die zich voeden met oorsmeer en huidcellen in het oor van je hond. De meest voorkomende soort die bij honden voorkomt, is Otodectes cynotis. Deze mijten zijn zeer besmettelijk en kunnen gemakkelijk worden overgedragen van de ene hond op de andere, vooral als ze dicht bij elkaar leven of spelen. Ook kan je hond oormijt oplopen van andere dieren, zoals katten of wilde dieren die in de buurt komen.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van oormijt

Er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen van oormijt kunnen verhogen. Honden die veel tijd buiten doorbrengen, vooral in gebieden waar ze in contact kunnen komen met andere dieren, lopen een hoger risico. Ook honden met een verzwakt immuunsysteem of bestaande oorproblemen zijn vatbaarder voor oormijt. Het is belangrijk om te weten dat oormijt niet alleen bij volwassen honden voorkomt, maar ook bij puppy’s, die extra kwetsbaar kunnen zijn vanwege hun nog ontwikkelende immuunsysteem.

Hoe wordt oormijt vastgesteld?

Het vaststellen van oormijt bij je hond begint meestal met een bezoek aan de dierenarts. De dierenarts zal eerst een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij de oren van je hond zorgvuldig worden geïnspecteerd. Een belangrijk instrument dat vaak wordt gebruikt bij deze inspectie is een otoscoop. Dit is een speciaal apparaat waarmee de dierenarts diep in het oor van je hond kan kijken om te zoeken naar tekenen van oormijt, zoals de karakteristieke zwarte afscheiding of de mijten zelf.

Welke tests kan de dierenarts doen?

Naast het visuele onderzoek kan de dierenarts ook besluiten om een monster van het oorsmeer te nemen. Dit monster wordt dan onder een microscoop onderzocht om de aanwezigheid van oormijt te bevestigen. Dit microscopisch onderzoek is een betrouwbare manier om de diagnose te stellen, omdat het de mijten direct zichtbaar maakt. Soms kan de dierenarts ook besluiten om aanvullende tests te doen, zoals een bacteriekweek, om andere oorinfecties uit te sluiten die mogelijk dezelfde symptomen veroorzaken.

Behandeling van oormijt bij honden

Als de diagnose oormijt is gesteld, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om je hond van deze vervelende parasieten te ontdoen. Meestal wordt een combinatie van oorreinigers en medicijnen gebruikt. De oorreiniger helpt om de ophoping van oorsmeer en afvalstoffen te verwijderen, wat essentieel is om de effectiviteit van de medicatie te vergroten. De medicatie kan in de vorm van oordruppels, zalven of orale medicijnen worden gegeven, afhankelijk van de ernst van de infectie en de voorkeur van de dierenarts.

Hoe lang duurt de behandeling van oormijt?

De duur van de behandeling kan variëren, maar in de meeste gevallen duurt het ongeveer drie tot vier weken om de oormijt volledig te elimineren. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts nauwkeurig op te volgen en de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen lijken te verdwijnen. Het vroegtijdig stoppen van de behandeling kan ervoor zorgen dat de oormijt terugkeert en opnieuw problemen veroorzaakt. Daarnaast kan het nodig zijn om de oren van je hond regelmatig te controleren en schoon te maken om herbesmetting te voorkomen.

Voorkomen van oormijt

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en dat geldt ook voor oormijt bij honden. Een van de belangrijkste preventieve maatregelen is om de oren van je hond regelmatig te controleren en schoon te maken. Gebruik een oorreiniger die speciaal is ontwikkeld voor honden en vermijd het gebruik van wattenstaafjes, omdat deze het oorsmeer dieper in de gehoorgang kunnen duwen. Regelmatig schoonmaken helpt om een ophoping van vuil en oorsmeer te voorkomen, waardoor de omgeving minder aantrekkelijk wordt voor oormijt.

Regelmatig ooronderzoek en reiniging

Naast regelmatige reiniging is het ook belangrijk om de oren van je hond regelmatig te inspecteren op tekenen van problemen. Let op roodheid, zwelling, een onaangename geur of donkere afscheiding, en raadpleeg je dierenarts als je iets verdachts opmerkt. Als je hond veel tijd buiten doorbrengt of in contact komt met andere dieren, overweeg dan om preventieve behandelingen te gebruiken die door je dierenarts worden aanbevolen. Deze kunnen helpen om oormijt en andere parasieten op afstand te houden.

voorkomen van oormijt

TipBeschrijving
Regelmatige oorcontroleControleer wekelijks de oren van je hond op tekenen van oormijt zoals roodheid, zwelling of donkere afscheiding.
OorreinigingMaak de oren van je hond regelmatig schoon met een oorreiniger die speciaal voor honden is ontwikkeld. Vermijd wattenstaafjes.
Gezonde leefomgevingHoud de slaapplaats en omgeving van je hond schoon om een hygiënische omgeving te behouden.
Contact vermijdenBeperk contact met dieren waarvan je weet dat ze oormijt hebben om besmetting te voorkomen.
Preventieve behandelingenOverweeg preventieve middelen zoals anti-parasitaire behandelingen die door je dierenarts worden aanbevolen.
Droge orenZorg ervoor dat de oren van je hond droog blijven, vooral na het zwemmen of baden, om een vochtige omgeving te vermijden.
Regelmatige dierenartsbezoekenBezoek regelmatig de dierenarts voor routinecontroles om vroege tekenen van oormijt op te sporen en snel te behandelen.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Het is belangrijk om te weten wanneer je professionele hulp moet inschakelen. Als je merkt dat je hond aanhoudende symptomen heeft zoals overmatig krabben, schudden met de kop, of als je donkere afscheiding of een slechte geur uit de oren opmerkt, is het tijd om de dierenarts te bellen. Zelfs als de symptomen mild lijken, kan vroegtijdig ingrijpen ernstige complicaties voorkomen en je hond sneller laten herstellen.

Wat te doen als de symptomen aanhouden?

Als je hond al een behandeling tegen oormijt krijgt maar de symptomen blijven aanhouden, moet je opnieuw contact opnemen met je dierenarts. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de behandeling niet werkt, zoals een resistente vorm van oormijt of een secundaire infectie. De dierenarts kan aanvullende onderzoeken uitvoeren en de behandelingsstrategie aanpassen om ervoor te zorgen dat je hond de juiste zorg krijgt.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

mcvoordieren.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over oormijt hond.

Kunnen oormijt bij honden vanzelf verdwijnen?

Oormijt bij honden verdwijnt niet vanzelf en vereist een behandeling met specifieke oorreinigers en medicatie om de parasieten te elimineren.

Is oormijt bij honden pijnlijk?

Ja, oormijt kan behoorlijk pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor honden, wat zich uit in krabben, schudden met de kop en soms zelfs gedragsveranderingen door het ongemak.

Kunnen honden oormijt krijgen van katten?

Ja, honden kunnen oormijt krijgen van katten, aangezien de parasieten gemakkelijk van het ene dier naar het andere kunnen worden overgedragen via direct contact.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur