Hondenborstel

Sorteer op
Hier vind je alles wat je nodig hebt om de vacht van je trouwe viervoeter gezond, glanzend en klitvrij te houden. We begrijpen dat de verzorging van je hond essentieel is, en daarom hebben we een zorgvuldig samengestelde selectie van hoogwaardige hondenborstels voor verschillende vachttypen en behoeften.
cat image

Zachte borstel hond

cat image

Ondervacht borstel

De ultieme gids voor hondenborstels - Houd de vacht van je hond in topconditie!

Een goed verzorgde vacht is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Het regelmatig borstelen van je harige metgezel helpt niet alleen bij het verwijderen van klitten en losse haren, maar bevordert ook een gezonde huid en een glanzende vacht. In deze uitgebreide gids ontdek je alles wat je moet weten over hondenborstels – van de verschillende soorten borstels tot tips voor effectief borstelen en het kiezen van de juiste borstel voor jouw hond.

Waarom is het belangrijk om je hond regelmatig te borstelen?

Het regelmatig borstelen van je hond is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn van je harige metgezel. Naast het feit dat het zorgt voor een goed verzorgde en aantrekkelijke vacht, biedt regelmatig borstelen verschillende voordelen voor zowel de vacht als de huid van je hond. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom regelmatig borstelen een essentieel onderdeel is van de verzorgingsroutine van je hond:

Voordelen voor de vacht en de huid

Door regelmatig borstelen wordt de vacht van je hond grondig gereinigd en ontdaan van vuil, stof en andere ongewenste deeltjes die zich kunnen ophopen. Dit helpt om een gezonde en schone vacht te behouden. Daarnaast draagt borstelen bij aan het verspreiden van de natuurlijke oliën van de huid over de vacht, wat resulteert in een glanzende en gezonde uitstraling. Een goed geborstelde vacht zorgt er ook voor dat de huid beter kan ademen, waardoor het risico op huidirritaties en -problemen wordt verminderd.

Het verminderen van klitten en losse haren

Door je hond regelmatig te borstelen, kun je klitten en knopen in de vacht voorkomen of verminderen. Klitten kunnen ongemak en pijn veroorzaken voor je hond en kunnen zelfs leiden tot huidproblemen. Bovendien helpt regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen voordat ze zich door het huis verspreiden. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën, omdat het de hoeveelheid allergenen in de omgeving kan verminderen.

Stimulatie van de bloedsomloop en bevordering van een gezonde huid

Het borstelen van je hond heeft ook voordelen voor de bloedsomloop en de gezondheid van de huid. Door regelmatig te borstelen, stimuleer je de bloedcirculatie in de huid van je hond. Dit kan bijdragen aan een betere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de haarzakjes, wat de haargroei en de algehele gezondheid van de vacht bevordert. Bovendien kan het borstelen de dode huidcellen verwijderen en de afscheiding van talg reguleren, wat kan helpen bij het voorkomen van huidproblemen zoals schilfering of een droge huid.

Soorten hondenborstels

Zachte borstels

Zachte borstels zijn ideaal voor honden met een gevoelige huid en dun haar. Ze hebben meestal zachte, flexibele borstelharen die voorzichtig door de vacht glijden zonder de huid te irriteren. Deze borstels zijn perfect voor het dagelijks borstelen van kortharige rassen of honden met een gevoelige huid. Ze helpen bij het verwijderen van losse haren, stimuleren de bloedsomloop en laten de vacht glanzen.

Borstels met pinnen

Borstels met pinnen zijn geschikt voor honden met middellang tot lang haar, omdat ze helpen bij het ontwarren van klitten en knopen. Deze borstels hebben stijve borstelpinnen die door de vacht kunnen dringen en klitten voorzichtig kunnen ontwarren. Ze zijn ideaal voor rassen zoals Golden Retrievers, Cocker Spaniels en Siberische Husky’s. Het regelmatig gebruik van een borstel met pinnen helpt klitvorming te voorkomen en zorgt voor een gladdere en gezondere vacht.

Slickerborstels

Slickerborstels zijn effectief bij het verwijderen van losse haren en het verminderen van klitten in zowel kortharige als langharige honden. Ze hebben fijne, dichte borstelpinnen die dicht bij elkaar staan. Deze borstels verwijderen losse haren en ondervacht, terwijl ze ook klitten en vuil uit de vacht halen. Slickerborstels zijn vooral handig voor rassen met een dikke, dichte vacht, zoals de Shih Tzu, Maltese, en Berner Sennenhond.

Ondervachtborstels

Ondervachtborstels zijn speciaal ontworpen voor honden met een dikke ondervacht en die regelmatig verharen. Deze borstels hebben lange, stevige borstelpinnen die diep in de vacht doordringen om de losse ondervacht te verwijderen. Ze zijn ideaal voor rassen zoals de Duitse Herder, Samojeed en Alaskan Malamute. Het regelmatig gebruik van een ondervachtborstel helpt om overmatige verharing te verminderen en voorkomt de vorming van klitten.

Handschoenborstels

Handschoenborstels zijn handige borstels in de vorm van handschoenen, waarmee je je hond kunt verzorgen door simpelweg over zijn vacht te aaien. Deze borstels hebben zachte rubberen nopjes of borstelharen aan de palmzijde van de handschoen, waardoor ze ideaal zijn voor gevoelige honden. Ze bieden een zachte en comfortabele verzorging, terwijl ze ook losse haren verwijderen. Handschoenborstels zijn vooral handig voor honden die borstelen niet prettig vinden.

Tips voor effectief borstelen

Creëer een rustige en comfortabele omgeving

Zorg ervoor dat je hond zich op zijn gemak voelt tijdens het borstelen. Kies een rustige plek waar je hond zich kan ontspannen en waar je ongestoord kunt borstelen. Leg een comfortabel kussen of een zachte ondergrond neer waar je hond op kan liggen tijdens het borstelen.

Begin voorzichtig en bouw op

Begin het borstelproces met zachte bewegingen om je hond te laten wennen aan de sensatie van het borstelen. Geleidelijk aan kun je overgaan naar stevigere borstelstreken om klitten en losse haren effectief te verwijderen. Let goed op de reactie van je hond en pas de druk en snelheid van het borstelen aan om het comfortabel voor hem te houden.

Besteed extra aandacht aan gevoelige gebieden

Sommige delen van het lichaam van je hond kunnen gevoeliger zijn dan andere. Besteed extra aandacht aan gebieden zoals de oren, buik en poten, waar klitten en vuil zich gemakkelijk kunnen ophopen. Borstel deze gebieden voorzichtig en gebruik indien nodig speciale borstels of kammen die geschikt zijn voor gevoelige gebieden.

Beloon je hond en creëer positieve associaties

Maak van het borstelen een positieve ervaring voor je hond door hem te belonen met lof en traktaties. Geef hem af en toe een lekkernij tijdens het borstelen om positieve associaties te creëren. Praat op een rustige en kalme toon met je hond terwijl je hem borstelt en geef hem regelmatig pauzes om te ontspannen.

Het kiezen van de juiste hondenborstel voor jouw hond

Overweeg het vachttype en de lengte van je hond

Het is belangrijk om rekening te houden met het vachttype en de lengte van je hond bij het kiezen van een borstel. Verschillende borstels zijn ontworpen om specifiek aan de behoeften van bepaalde vachttypes te voldoen. Bijvoorbeeld, voor langharige honden kan een borstel met lange, zachte borstelharen ideaal zijn om klitten te voorkomen. Voor kortharige rassen kan een borstel met kortere, stevigere borstelharen helpen bij het verwijderen van losse haren en het bevorderen van een gezonde glans.

Raadpleeg je dierenarts of een professionele trimmer

Als je niet zeker weet welke borstel het beste is voor jouw hond, is het raadzaam om advies in te winnen bij je dierenarts of een professionele trimmer. Deze experts hebben ervaring en kennis over verschillende vachttypen en kunnen je helpen bij het kiezen van de meest geschikte borstel voor jouw hond. Ze kunnen ook specifieke aanbevelingen doen op basis van eventuele vachtproblemen of gevoeligheden die je hond heeft.

Let op het comfort en de ergonomie van de borstelhandgreep

Een goede grip op de borstel is essentieel voor een comfortabel en effectief borstelproces. Let bij het kiezen van een borstel op de handgreep en zorg ervoor dat deze comfortabel in je hand ligt. Een antisliphandgreep kan handig zijn, vooral als je hond beweeglijk is tijdens het borstelen. Ergonomische ontwerpen verminderen vermoeidheid van de handen en maken langere borstelsessies gemakkelijker.

Kies borstels van hoogwaardige materialen

Kwaliteit is belangrijk bij het kiezen van een hondenborstel. Kies borstels die gemaakt zijn van duurzame materialen om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan. Borstelharen moeten stevig bevestigd zijn en niet gemakkelijk uitvallen. Daarnaast is het handig als de borstel gemakkelijk te reinigen is, omdat regelmatig schoonmaken belangrijk is om hygiëne en gezondheid te waarborgen.

Hoe moet je borstelen?

De meest gebruikelijke methode is om naar achteren tegen de vacht in te borstelen en daarna weer rustig terug te borstelen. Deze manier zorgt ervoor dat alle dode haren worden verwijderd.

Tijdens het borstelen van je maatje maakt het niet uit of je nou van de staart tot het hoofd borstelt of andersom. Begin aan één kant en werk zo door tot het andere uiteinde van de hond. Zo zorg je ervoor dat je niet een deel overslaat.

Begin bovenop te borstelen

De sleutel tijdens het verzorgen van je dier is om zachtaardig te blijven.

De huid en het haar rondom het gezicht van een hond zijn het gevoeligst en wees dus voorzichtig tijdens het borstelen van dit lichaamsdeel. Als de vacht vof haar van je viervoeter kort is moet je een zachte hondenborstel kopen die speciaal gemaakt is voor het gezicht. Als je hond lang gezichtshaar heeft plaats dan je vingers achter het lange haar en kam het voorzichtig uit zodat de gevoelige huid wordt beschermd tegen de scherpe kam.

Wees voorzichtig bij het oor haar

Om lang oor haar te verzorgen, plaats je je hand tussen de hondenkam en de tere huid van je viervoeter. Als in de oor vacht klitten of knopen zitten, gebruik dan een washandje gedoopt in ontwarringsoplossing om de klitten langzaam uit te kammen. Als de knopen toch te groot zijn dan is het verstandig om contact op te nemen met een professional.

Voorpoten

Kort haar op de voorpoten van een hond hoeft meestal niet te worden geborsteld, maar als je dier lang haar op de achterkant van de poten heeft moet je het uitkammen. Dit deel heeft namelijk vaak de neiging om meer in knoop te raken dan de rest van de vacht. Gebruik indien nodig een matsplitser of een mattenkam.

Onderbuik en zijkanten

Kam uitermate voorzichtig op de onderbuik van je hond. Gebruik een slicker om tegen de laag van het haar in te borstelen op de borst en buik van je hond. Wees voorzichtig want de onderkant van een hond is zeer gevoelig, vooral rond de buik en geslachtsdelen.

Het kammen van de zijkanten van je viervoeter zijn het makkelijkst. Je strijkt rustig tegen de vacht in waarna je weer rustig terug strijkt.

Achterkant

Gebruik een gladde hondenborstel om erachter te komen hoe tolerant het is voor de hond om aan de achterkant aangeraakt te worden, aangezien dit een gevoelig gebied kan zijn. Borstel en kam regelmatig en wees uiterst voorzichtig rond de basis van de staart bij de anus.

Achterpoten en staart

Net zoals de voorpoten hoeven de achterpoten van je viervoeter niet veel geborsteld te worden, tenzij je hond lange haren heeft. Als de staart van je dier te kort is, kun je die lekker laten gaan. Maar als de staart lang en harig is moet je een kam gebruiken. Gebruik voor de staart matsplitser of een mattenkam.

Borstel regelmatig

Het regelmatig borstelen van je hond is een belangrijk onderdeel van de algehele verzorging en draagt bij aan een gezonde vacht en huid. Door de juiste hondenborstel te kiezen en effectief te borstelen, kun je klitten en losse haren verminderen en de glans van de vacht van je hond verbeteren. Neem de tijd om je harige metgezel te verwennen met een rustgevende borstelsessie en geniet van het versterken van jullie band terwijl je de gezondheid en schoonheid van de vacht behoudt.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur