Terrarium

Sorteer op
Wij hebben een groot assortiment aan terraria voor jouw reptielen. Beschikbaar in verschillende maten.

Hoe moet je een terrarium voor reptielen opzetten?

Als je een reptiel (soms zelfs een vogelspin) als huisdier wilt hebben dan heb je een terrarium nodig. Dit is eigenlijk gewoon een container die is ontworpen om kleine planten of dieren in een gecontroleerde omgeving te houden. Je kan het zien als een klein stukje van een landschap in je eigen huis. Hierdoor kan je je huisdier bekijken in zijn natuurlijke habitat.

Verschillende soorten reptielen

Je kan een terrarium kopen voordat je het reptiel koopt. Maar je moet niet vergeten dat verschillende reptielen verschillende omgevingsbehoeften hebben. Dus het is handig om ervoor te zorgen dat je tank geschikt is voor het type reptiel dat je zoekt of gaat kopen.

Grootte

Grootte doet ertoe! Sommige slangen en hagedissen kunnen behoorlijk groot worden. Andere reptielen hebben graag veel ruimte om zich te verplaatsen, gebieden om te zonnen, gebieden om zich te verstoppen, en gebieden om af te koelen en zelfs te zwemmen. Dus een tank kiezen op basis van hoe groot je huisdier zal worden is veel slimmer dan op basis van de huidige grootte.

Veiligheid

Reptielen houden veel van ontsnappingen. Om te voorkomen dat je vriend ontsnapt, raden experts aquaria of glazen kisten met houten frames aan. Maar wat je ook kiest, zorg ervoor dat de bovenkant veilig is. Sommige bedekken de behuizing voor extra veiligheid. Dit door ze met behulp van gaas of een vliegenhor. Sommige reptielhouders raden zelfs aan om een beetje vaseline rond de bovenrand van de tank te smeren, volgens hun voorkomt dit de meeste ontsnappingen.

Warmte en licht

Veel reptielen hebben heel specifieke behoeften als het gaat om verwarming en verlichting. Daarom is het van belang om de juiste waterlamp en verlichting te kopen voor je huisdier. Afhankelijk van het reptiel kunnen sommige hun warmte en licht uit dezelfde bron halen. Andere hebben weer een apart warmtekussen, warmtelamp of warmteband nodig. Vaak zijn deze gemaakt van foliestroken die zijn gewikkeld in duurzame plasticfolie. Besluit je om warmtetape te gebruiken? Dan is het erg belangrijk dat de temperatuur wordt geregeld door een thermostaat of een reostaat. Waarom? Dit verlengt de levensduur van het product en voorkomt onbedoelde brandwonden.

Vochtigheid

Heeft je huisdier een vochtige omgeving nodig? Dan is het belangrijk dat de behuizing een gesloten deksel heeft. Een gaasblad bijvoorbeeld kan de juiste niveau luchtvochtigheid niet behouden. Vergeet echter niet om een paar gaten in de deksel te boren voor ventilatiedoeleinden. Vervolgens kan je een gat ter grootte van de warmtelamp uit de bovenkant van de behuizing snijden, en de lamp er voorzichtig in doen.

Samenvatting

Het terrein van je huisdier moet bekend zijn met wat het in zijn natuurlijke habitat zou aantreffen. Dit kan echt van alles zijn. Voorbeelden zijn sponsachtige en vochtige materialen, een zanderig substraat met graafgebieden, een omgeving die het reptiel een gebied biedt om te zwemmen en een stukje land. Een stukje land kan je creëren door het substraat af te laten lopen in water, zodat je zowel een zwembad als een droogplek kunt aanbieden.

Een leuke tip

Een leuke tip zou een achtergrond foto kunnen zijn om de achterkant van het terrarium.  Dit geeft je huisdier niet alleen het gevoel thuis te zijn in de natuur, maar het verfraait de plek ook enorm. Daarnaast kun je de tank vullen met planten, rotsen, takken en andere objecten die geschikt zijn voor je soort reptiel.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat dit slecht de basis is van het opzetten van een terrarium. Er zijn onwijs veel soorten reptielen en elk heeft zijn eigen eisen en behoeften. Wel weten we dat deze tips je huisdier zal helpen een gezond en gelukkig leven te leiden in zijn nieuwe huis.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur