Aquarium verzorging

Sorteer op
Wij hebben een groot assortiment artikelen die bijdragen aan een optimale aquarium verzorging.

Water

Voor een goede aquarium verzorging: vul je de tank met water en laat je het 24 uur draaien met herhaalde filtratie. Het is niet de bedoeling om je vissen meteen in de tank te doen. Ze kunnen geschokt raken van een nieuw ecosysteem. Daarnaast zal bewegend water goede bacteriën in de glazen bak voortbrengen.

Filtratie

Maak er een gewoonte van om het water minstens twee uur per dag te filtreren om het effect van stromend water in de tank te stimuleren, vooral voor een goede aquarium verzorging. Waarom denk je? Aquarium water wordt hierdoor gereinigd omdat de gifstoffen en vuil in de filterspons worden opgenomen. Sommige filters hebben ook een luchtinlaat die het zuurstofniveau in de tank bevordert.

Water conditioner

Water dat in de tank wordt gebruikt moet vrij zijn van chloor. Daarnaast moet het rijk zijn aan nitrificerende bacteriën om het nitraat- en ammoniakgehalte laag te houden. Het wordt aangeraden om tijdens elke vulling van water een paar druppels antichloor- en nitrificerende bacteriën toe te voegen. Je kan deze druppels vinden in ons assortiment als je geïnteresseerd bent (voor een optimale aquarium verzorging).

Water vervangen

Heb je het verwisselen van water door? Dan is het slim om elke twee weken 10-15 procent van het aquariumwater te verversen met vers water. En één keer in de maand 25 procent. Dit kan je doen door gebruik te maken van een grindvacuüm om fysiek vuil te verwijderen.

Temperatuur

Dit is een factor die de gezondheid van vissen in het aquarium bepaalt. Als je de temperatuur vaak verandert kunnen je vissen gestrest raken en ze worden vatbaarder voor infecties.

Overvol

Vaak als mensen een nieuwe tank hebben willen ze ook graag veel vissen erin hebben. Dit is de meest voorkomende fout die veel starters maken. Ze stoppen veel visjes in een kleine tank. Hierdoor raken ze gestrest en daarnaast heb je hierdoor ook een lager zuurstofgehalte in de tank. Met als gevolg dat de filter verstopt, de waterkwaliteit naar beneden gaat en in sommige gevallen zorgt voor dode visjes.

Vis voeren

Als nieuweling kom je misschien in de verleiding om je huisdiertjes veel te voeren. Doe dit nooit! Geef je visjes regelmatig kleine maaltijden die lijken op hoe ze zich in de natuur voeden. Raadpleeg de dierenverkopen om te weten wat voor voer geschikt is voor je kleine vrienden. Weet je wat voor voer geschikt is? Neem dan een kijkje in ons assortiment, we hebben een breed scala aan visvoer.

Ziektes

Het is erg belangrijk om dagelijks de gezondheid van je visjes in de gaten te houden. Je kunt dit doen door de manier waarop ze eten en bewegen in de tank te bestuderen, dit geeft namelijk hun gezondheid aan. Als je huisdier lusteloos is, niet genoeg eet, of naar lucht snakt, betekent dit dat er iets mis is. Controleer ook op de ontwikkeling van vlokken op hun huid, of op een abnormale ontsteking in de maag.

Toont je vis dergelijke symptomen aan? Doe dan onmiddellijk een aantal ontstekingsremmende druppels in het water. Wat je ook kan doen is een bak met water vullen en wat zout hieraan toevoegen. Vervolgens haal je de vis die symptomen vertoont uit de kom, en plaats je hem er een paar minuten in. Dit proces kan je ook doen met ontstekingsremmende druppels inplaats van zout.

Pesten

Het is erg normaal dat je visjes gebieden markeren in de tank, dit noem je territoriaal gedrag. Soms vechten ze zelfs voor hun plaats. In sommige gevallen kan de ene soort de andere pesten door in diegene zijn vinnen en staart te bijten. Let goed op deze tekens en bewaar de pestkop een tijdje in een apart vat (in de tank). Dit proces kan je meerdere keren herhalen als je geen veranderingen ziet.

Als alternatief kun je ook een fysieke barrière creëren tussen de vissen die worden gepest door een stuk glas in het aquarium te steken. Het glas moet wel gelijk zijn aan de breedte en hoogte van de tank. Dit is ook erg handig voor wanneer je visjes hebben gepaard en de pasgeboren bescherming nodig hebben tegen grotere vissen die ze bij de allereerste kans kunnen opeten.

Een andere methode is om de bullebak een paar dagen te isoleren in een kleinere tank (wel met de juiste luchtinlaten). Dit zal de pestkop in verwarring brengen over zijn territorium en de vis die in nood verkeert zich in de omgeving laten ontspannen. Zodra beide zijn gekalmeerd kun je beide weer samenvoegen. Controleer wel beide hun gedrag om toekomstige problemen te voorkomen. Gebeurd het opnieuw? Isoleer de pestkop dan opnieuw.

Reiniging

Afgezien van het reinigen van het water, moet je de wanden van het aquariumglas reinigen. Waarom? Algen verzamelen zich op deze wanden. Ze beroven de waterplanten van de benodigde voeding en kunnen ook gezondheidsrisico’s vormen voor vissen. Gelukkig zijn er verschillende gereedschappen die kunnen worden gebruikt om de tank schoon te maken. Voor een optimale aquarium verzorging kun je in ons assortiment een algenmagneet vinden, deze verwijdert algen voor je zonder dat jij je handen in de tank hoeft te steken.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur