Terrarium verlichting

Sorteer op
Wij hebben een groot assortiment aan verlichting voor jouw terrarium.

Waarom hebben reptielen terrarium verlichting nodig?

Een wild reptiel brengt gewoonlijk vele uren per dag door in de zon en absorbeert ultraviolet (UV) licht. Dit is erg belang voor het lichaam om vitamine D3 aan te maken die weer nodig is voor een goede calciumopname uit voedsel. Vitamine D3 wordt in de huid geproduceerd en het niet leveren van UV-licht kan een huisdierreptiel vatbaar maken voor (nutritionele metabolische) botziekte. Dit is een veel voorkomende aandoening bij huisdierreptielen die dodelijk kan zijn als het niet wordt herkend en behandeld.

UV-output

De UV-output van een lamp neemt af met de leeftijd. Let er dus op dat lampen elke zes maanden moeten worden vervangen (kijk goed naar wat er wordt voorgeschreven door de fabrikant). Zonder de juiste blootstelling aan UV-licht ontwikkelen reptielen routinematig een ernstige, levensbedreigende ziekte. Daarom is het van cruciaal belang voor eigenaren van deze geschubde dieren on meer te weten te komen over de specifieke UV-behoeften van hun reptielsoort.

Natuurlijk licht

Regelmatige blootstelling aan natuurlijk, direct zonlicht buiten (ongefilterd door glas) wordt aangemoedigd en waar mogelijk aanbevolen. Als je je geschubde vriend mee naar buiten neemt is het belangrijk dat je voor een schaduwrijke plek zorgt. Waarom denk je? Dit is zodat je huisdier kan ontsnappen aan de zon, dit is zodat die niet oververhit raakt. Nog een tip: houd altijd toezicht op je huisdier als die buiten aan het zonnebaden is. Er kunnen ook andere huisdieren in de buurt zijn, dus doe dit ook om aanvallen van andere wilde dieren of huisdieren te voorkomen.

Hoeveel terrarium verlichting heeft mijn reptiel nodig?

De hoeveel licht die je geschubde vriend elke dag ontvangt (de fotoperiode genoemd) is erg belangrijk. In het wild neemt de fotoperiode in de winter af en in de zomer neemt dit toe. Huisdiereptielen die binnen leven hebben minder last van deze verandering in blootstelling aan licht en temperatuurschommelingen. De meeste eigenaren van deze geschubde wezens worden door dierenartsen geadviseerd om de blootstelling aan licht en temperatuurvariaties consistent te houden in het verblijf van hun huisdier. Waarom? Deze constante omstandigheden helpen deze geschubde dieren om de juiste lichaamstemperatuur en voedingscycli te behouden. Daarnaast help het ook bij het stimuleren van de immuun functie waardoor je huisdier gezond blijft.

Een goede terrarium verlichting is een krachtig “medicijn” voor een goed beheer van je huisdier. Het staat ook bekend als een effectieve eetlustopwekker. Het is slim om je dierenarts te raadplegen die bekend is met reptielen over de specifieke behoeften van je huisdierreptiel met betrekking tot blootstelling aan licht.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur