Mag een hond mango?

Mag een hond mango?

Als hondenbezitters is het begrijpelijk dat je je afvraagt of je hond bepaalde soorten fruit mag eten, waaronder mango’s. Mango’s zijn tenslotte zoet en bevatten veel vitamines en voedingsstoffen. Maar voordat je je hond een stukje mango voert, is het belangrijk om te weten of dit veilig is voor je harige vriendje.

Veilig om mango’s te eten?

In het geval van mango’s zijn ze over het algemeen veilig voor honden om te eten, maar alleen in kleine hoeveelheden. Mango’s bevatten vezels, vitamine A en C, evenals kalium, ijzer en calcium. Deze voedingsstoffen kunnen goed zijn voor de gezondheid van je hond, maar zoals bij alles, moet je het met mate geven.

Carnivoren

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat honden in het algemeen vleesetende dieren zijn en geen fruiteters. Hoewel fruit af en toe kan worden gebruikt als een gezonde snack of aanvulling op hun dieet, is het niet de primaire bron van voeding voor honden. In de natuur zijn honden roofdieren die zich voeden met vlees. Dit komt omdat hun spijsverteringsstelsel zich heeft aangepast aan het verteren van eiwitten en vetten van dierlijke oorsprong. Honden hebben een kort spijsverteringsstelsel en produceren sterke zuren en enzymen om deze voedingsstoffen af te breken en op te nemen.

Als je je hond mango wilt geven, begin dan met een heel klein stukje en kijk hoe je hond erop reageert. Houd er rekening mee dat sommige honden mogelijk allergisch zijn voor mango’s, dus als je hond tekenen van een allergische reactie vertoont, zoals braken, diarree of huiduitslag, stop dan met het geven van mango en neem contact op met je dierenarts.

Geschild en ontpit

Als je besluit om mango aan het dieet van je hond toe te voegen, moet je er ook voor zorgen dat de mango goed is geschild en ontpit. De schil van mango’s bevat mogelijk pesticiden of chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor honden. De pit kan ook verstikkingsgevaar opleveren voor je hond en kan vast komen te zitten in de keel of het spijsverteringsstelsel.

Vitamines in mango’s

Een van de belangrijkste vitamines in mango’s is vitamine A, ook bekend als retinol. Deze vitamine speelt een essentiële rol bij het behoud van een gezonde huid, ogen en immuunsysteem van je hond. Vitamine A is ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling van botten en tanden.

Een andere belangrijke vitamine in mango’s is vitamine C. Deze vitamine is een krachtige antioxidant en helpt het immuunsysteem van je hond te versterken. Bovendien speelt vitamine C een belangrijke rol bij de productie van collageen, een eiwit dat belangrijk is voor de gezondheid van de huid, botten, gewrichten en tandvlees.

Mango’s bevatten ook een aantal B-vitamines, waaronder vitamine B6 en foliumzuur. Vitamine B6 is belangrijk voor het metabolisme van aminozuren en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel van je hond. Foliumzuur speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van puppy’s.

Naast deze vitamines bevatten mango’s ook mineralen zoals kalium, magnesium en calcium. Kalium is belangrijk voor het behoud van gezonde spieren en helpt bij het reguleren van de bloeddruk van je hond. Magnesium is belangrijk voor de spier- en zenuwfunctie van je hond, terwijl calcium nodig is voor de groei en ontwikkeling van botten en tanden.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat mango’s niet de primaire bron van voeding voor honden moeten zijn. Hoewel mango’s een gezonde snack of aanvulling op het dieet van je hond kunnen zijn, moet je hond voornamelijk voedingsstoffen uit vlees halen of voeding die speciaal voor honden is gemaakt.

Voedingswaarden mango

Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste voedingswaarden van mango’s voor honden. Mango’s zijn niet alleen een heerlijke traktatie voor je hond, maar ze zijn ook rijk aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid. In deze tabel worden de hoeveelheden calorieën, macronutriënten, micronutriënten en vitamines in mango’s weergegeven.

Voedingswaarde per 100 gram mangoHoeveelheid
Energie60 kcal
Water83,5 g
Eiwit0,8 g
Vet0,4 g
Koolhydraten15 g
Vezels1,6 g
Suikers13,7 g
Calcium11 mg
IJzer0,2 mg
Magnesium10 mg
Fosfor14 mg
Kalium168 mg
Natrium1 mg
Vitamine A54 mcg
Vitamine C27,7 mg
Vitamine E0,9 mg
Vitamine K4,2 mcg
Vitamine B60,1 mg
Foliumzuur23 mcg

Let op: Deze waarden zijn bij benadering en kunnen variëren afhankelijk van de soort mango en het groeiseizoen.
Wil je meer lezen over de voedingswaarden van de mango?

Mango veilig voor honden?

Over het algemeen is het veilig voor honden om mango’s te eten, zolang het maar in kleine hoeveelheden gebeurt en als een aanvulling op hun normale dieet. Mango’s zijn een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A en vezels, die belangrijk zijn voor de gezondheid van je hond. Echter, te veel mango kan leiden tot maagklachten en diarree, dus het is belangrijk om het bij kleine porties te houden. Bovendien, moeten mango’s niet worden gezien als een vervanging voor een uitgebalanceerd dieet dat past bij de voedingsbehoeften van je hond.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur