Braken hond

Braken hond

Leer de oorzaken van braken bij honden, wat te doen als je hond braakt en hoe je braken kunt voorkomen door dieet- en voedingsaanpassingen en het vermijden van potentieel schadelijke omgevingsfactoren. Werk samen met een dierenarts voor nauwkeurige diagnose en behandeling, en blijf alert op veranderingen in de gezondheid van je hond om een gelukkig en gezond leven te waarborgen.

Braken bij Honden: oorzaken en tips voor thuiszorg

Begrijpen van braken bij honden

Braken bij honden kan verontrustend zijn voor zowel jou als je harige metgezel. Het is belangrijk om te begrijpen wat braken precies is en waarom het bij honden kan optreden. Braken is het proces waarbij de maaginhoud met kracht uit de mond wordt gestoten. Het kan verschillende oorzaken hebben, variërend van relatief onschuldig tot ernstig. Als je hond begint te braken, is het essentieel om de mogelijke redenen te begrijpen en passende maatregelen te nemen.

Veelvoorkomende oorzaken van braken bij honden

Braken bij honden kan worden veroorzaakt door diverse factoren. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken te kennen, zodat je snel en adequaat kunt handelen wanneer je hond begint te braken.

Voeding gerelateerde oorzaken

 • Te snel eten: Sommige honden hebben de neiging om hun voedsel te snel te consumeren, wat kan leiden tot braken kort na het eten.
 • Voedselintolerantie of allergieën: Net als mensen kunnen honden ook last hebben van voedselintoleranties of allergieën die braken veroorzaken. Het kan nodig zijn om het dieet van je hond aan te passen om deze problemen te voorkomen. Lees hier meer over Wat mag een hond niet eten? en voedselallergie hond
 • Het eten van vreemde voorwerpen: Honden staan ​​erom bekend dat ze soms vreemde voorwerpen inslikken, zoals stukjes speelgoed, botten of zelfs delen van planten. Dit kan leiden tot braken en mogelijk ernstige problemen met de spijsvertering. Soms moet je honden ook laten braken om het voorwerp uit de keel te krijgen. Raadpleeg hier vooral een dierenarts over die bij ergere gevallen eventueel telefonisch kan begeleiden met het laten braken van de hond.

Braken hond

 

Medische oorzaken

 • Gastritis: Gastritis, of ontsteking van de maagwand, kan braken veroorzaken bij honden. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder infecties, stress of medicijnen.
 • Infecties en ziekten: Infecties zoals parvovirus of bacteriële infecties kunnen braken veroorzaken. Bepaalde ziekten, zoals nierziekte of leverproblemen, kunnen ook braken bij honden veroorzaken.
 • Obstructies in het maagdarmkanaal: Obstructies, zoals een vreemd voorwerp dat vastzit in de darmen, kunnen ervoor zorgen dat een hond braakt. Dit kan een ernstige medische noodsituatie zijn die onmiddellijke veterinaire zorg vereist.

Wat te doen als je hond braakt

Wanneer je hond begint te braken, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je hond te helpen en mogelijke complicaties te voorkomen.

Eerste hulp maatregelen

Houd je Hond in de Gaten: Let goed op het braakproces van je hond. Merk op hoe vaak het gebeurt en of er andere symptomen optreden, zoals lusteloosheid, diarree of bloed in het braaksel. Dit kan belangrijke informatie zijn voor de dierenarts.

 • Laat je hond rusten: Geef je hond de kans om te rusten en zichzelf te herstellen. Vermijd het geven van voedsel of water gedurende minstens een paar uur om de maag te laten kalmeren.
 • Hydratatie: Zorg ervoor dat je hond gehydrateerd blijft. Bied kleine hoeveelheden water aan om uitdroging te voorkomen, maar dwing het niet als je hond niet wil drinken.
 • Licht dieet: Als het braken stopt en je hond zich beter begint te voelen, kun je geleidelijk overschakelen naar een licht dieet, zoals gekookte kip en rijst. Dit kan helpen om de maag van je hond te kalmeren.
Veelvoorkomende Oorzaken van Braken bij HondenWat te Doen
Te snel etenGebruik langzame voerbakken om het eettempo van je hond te vertragen.
Voedselintolerantie of allergieënRaadpleeg een dierenarts voor advies over een geschikt dieet voor je hond.
Het eten van vreemde voorwerpenHoud toezicht op het speelgoed en kauwsnacks van je hond. Vermijd potentieel schadelijke voorwerpen.
GastritisLaat je hond rusten en bied kleine hoeveelheden water aan. Eventueel dierenarts raadplegen
Infecties en ziektenRaadpleeg onmiddellijk een dierenarts voor diagnose en behandeling.
Obstructies in het maagdarmkanaalBreng je hond onmiddellijk naar de dierenarts voor medische hulp.

Wanneer een dierenarts bezoeken?

 • Aanhoudend braken: Als je hond herhaaldelijk blijft braken, vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals lethargie, bloederig braaksel of diarree, is het essentieel om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen.
 • Vreemde voorwerpen ingeslikt: Als je vermoedt dat je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, zoals een stuk speelgoed of bot, moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Het vastzitten van vreemde voorwerpen in het maagdarmkanaal kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische interventie.
 • Veranderingen in gedrag: Let op eventuele veranderingen in het gedrag van je hond, zoals lethargie, gebrek aan eetlust of ongewoon gedrag. Dit kunnen tekenen zijn van ernstige medische problemen die professionele aandacht vereisen.

Voorkomen van braken bij honden

Nu je bekend bent met de mogelijke oorzaken van braken bij honden en wat je moet doen als je hond begint te braken, is het tijd om te bespreken hoe je braken bij je harige vriend kunt voorkomen.

Dieet- en voedingsaanpassingen

 • Voedingsmanagement: Zorg ervoor dat je hond zijn voedsel niet te snel eet. Er zijn speciale voerbakken beschikbaar die het eten vertragen en je hond dwingen om langzamer te eten. Dit kan helpen om braken als gevolg van te snel eten te voorkomen.
 • Hoogwaardige voeding: Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de voedingsbehoeften van je hond. Vermijd voedingsmiddelen met veel toegevoegde kleurstoffen, conserveermiddelen en vulstoffen, omdat deze problemen met de spijsvertering kunnen veroorzaken.
 • Voedingsaanpassingen bij voedselintolerantie: Als je vermoedt dat je hond een voedselintolerantie heeft, overleg dan met je dierenarts over het overschakelen naar een voeding die geschikt is voor gevoelige magen. Dit kan helpen om braken als gevolg van voedselintolerantie te verminderen.

Omgevingsfactoren

 • Toezicht op speelgoed en kauwsnacks: Houd toezicht op het speelgoed en de kauwsnacks van je hond om te voorkomen dat hij vreemde voorwerpen inslikt. Kies voor duurzaam speelgoed dat niet gemakkelijk kapot gaat en controleer regelmatig op schade.
 • Giftige planten en materialen: Zorg ervoor dat je huis en tuin vrij zijn van giftige planten en materialen die schadelijk kunnen zijn als je hond ze inslikt. Raadpleeg indien nodig een lijst met giftige planten en neem maatregelen om je huisdieren te beschermen.

Na het verkennen van de mogelijke oorzaken van braken bij honden, het begrijpen van wat te doen wanneer je hond braakt, en het bespreken van voorkomende maatregelen, is het belangrijk om enkele laatste overwegingen te maken.

Let op de algemene gezondheid van je hond

Bij het omgaan met braken is het cruciaal om niet alleen te focussen op het symptoom zelf, maar ook op de algehele gezondheid van je hond. Let op eventuele veranderingen in eetlust, energieniveau, gedrag en stoelgang. Deze kunnen allemaal belangrijke aanwijzingen zijn voor mogelijke gezondheidsproblemen die aandacht vereisen.

Samenwerken met een dierenarts

Hoewel veel gevallen van braken bij honden thuis kunnen worden behandeld, is het altijd verstandig om samen te werken met een dierenarts om ervoor te zorgen dat je hond de best mogelijke zorg krijgt. Een dierenarts kan de onderliggende oorzaak van het braken nauwkeurig diagnosticeren en een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van je hond.

Door alert te zijn op de gezondheid van je hond en nauw samen te werken met een dierenarts, kun je ervoor zorgen dat je harige metgezel een gelukkig en gezond leven leidt, vrij van de ongemakken van braken.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

mcvoordieren.nl

dierenziekenhuizen.nl

 

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord over veelgestelde vragen betreft Braken hond.

Wat zijn de meest voorkomende redenen voor braken bij honden?

Braken bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder te snel eten, voedselintolerantie, infecties, gastritis, en het inslikken van vreemde voorwerpen.

Wanneer moet ik me zorgen maken als mijn hond braakt?

Als het braken frequent optreedt, gepaard gaat met andere symptomen zoals lethargie of bloed in het braaksel, of als je vermoedt dat je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, moet je onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond braakt?

Preventieve maatregelen omvatten het beheren van het voedingspatroon van je hond, het vermijden van giftige planten en materialen, en het bieden van een veilige omgeving om te spelen en te rusten. Werk samen met je dierenarts om de beste voeding en zorg voor je hond te garanderen.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur