Mogen honden kaas eten?

Mogen honden kaas eten?

Je kent het wel: je staat in de keuken een broodje kaas te belegen en opeens merk je twee smeekende puppyoogjes die smeken om een hapje. Maar mogen honden kaas eten? Veel hondenbaasjes stellen deze vraag en wij leggen het graag uit. Lees hier verder alles wat je moet weten over het geven van kaas aan je hond.

Mag een hond kaas?

Kleine hoeveelheden kaas zijn over het algemeen niet schadelijk voor honden. Je mag dus best als traktatie af en toe een stukje kaas geven. Echter, is het belangrijk om te voorkomen dat je hond te veel kaas binnenkrijgt. Aangezien hier veel zout en vet bevat, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Wat is kaas?

Kaas is een zuivelproduct dat gemaakt wordt door stremsel toe te voegen aan melk. De melk stremt vervolgens en wordt dik, waardoor er wrongel ontstaat. Na het persen en rijpen van de wrongel ontstaat kaas. Er zijn veel verschillende soorten kaas, variërend van zachte smeerkaas tot harde, gerijpte kazen zoals cheddar en Parmezaanse kaas.

Voedingsstoffen

Hieronder vind je een overzicht van de voedingsstoffen per 100 gram kaas voor de meest populaire soorten kaas:

Kaassoort Calorieën (kcal) Eiwitten (g) Vetten (g) Koolhydraten (g) Calcium (mg)
Cheddar 400 25 33 1.3 721
Gouda (48+) 356 26 27 0.1 818
Brie 334 21 28 0.5 184
Parmezaanse kaas 392 35 25 4.1 1184
Feta 264 14 21 4.1 493
Mozzarella 280 28 17 2.2 505
Geitenkaas (zacht) 364 21 30 0.5 364
Blauwe kaas 353 21 28 2.3 528

Let op: de voedingswaarden kunnen per merk of soort kaas enigszins verschillen. Wil je meer weten over de voedingstoffen van kaas?

 

Is kaas gezond voor honden?

Hoewel kaas rijk is aan voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B, calcium en fosfor, kan het geven van kaas aan je hond ook risico’s met zich meebrengen. Kaas bevat bijvoorbeeld veel zout en vet, wat kan leiden tot obesitas. Bovendien kunnen sommige honden lactose-intolerant zijn, waardoor het eten van kaas leidt tot maagklachten en diarree. Met name zachte kazen zoals brie en smeerkaas bevatten grote hoeveelheden lactose, waardoor deze het beste vermeden kunnen worden.

Waarom honden geen kaas mogen

Honden mogen dus wel kaas eten maar in kleine hoeveelheden. Onder anderen omdat kaas lactose bevat, een suiker die voor sommige honden moeilijk te verteren is. Vooral bij puppy’s en oudere honden kan lactose voor problemen zorgen, zoals darmkrampen en diarree. Daarnaast is kaas over het algemeen hoog in vet en zout, wat problemen kan veroorzaken bij de nieren en andere organen van de hond als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Bovendien kunnen sommige soorten kaas schimmels bevatten die de darmflora van de hond kunnen verstoren. Kortom, honden mogen wel kaas eten, maar het is belangrijk om het met mate te geven en goed op te letten welk soort kaas je geeft en hoeveel je hond ervan eet.

Welke kazen niet eten

Sommige kazen zijn slechter dan anderen. Bijvoorbeeld, blauwe kaas en schimmelkaas. Deze kunnen giftige stoffen bevatten die mycotoxinen worden genoemd, wat schadelijk kan zijn aan de lever en andere organen van honden. Bovendien kunnen sommige zachte kazen zoals brie en camembert de bacterie Listeria monocytogenes bevatten, die ook schadelijk kan zijn voor honden. Het is daarom het beste om deze kazen überhaupt niet aan je hond te geven.

Dierenarts

Als je hond een kleine hoeveelheid kaas heeft gegeten, zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn en hoef je je geen zorgen te maken. Je kan wanneer je hond maagklachten en diarree krijgt ontlasting vaster kopen wat de hond zal helpen. Echter, als je hond een grote hoeveelheid kaas heeft gegeten, vooral als het gaat om kaas die gevaarlijk kan zijn voor honden, zoals blauwe kaas of schimmelkaas dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts

Mogen honden kaas

In het algemeen mogen honden kaas eten, maar het is belangrijk dus om hiermee op te passen. Sommige honden zijn lactose-intolerant en kunnen last krijgen van hun maag als ze te veel kaas eten. Bovendien kan kaas hoog in vet en zout zijn, wat leidt tot obesitas en gezondheidsproblemen. Als je toch van plan bent om je hond kaas te geven, moet je voornamelijk zachte kazen vermijden. Verder is het dus veilig om je viervoeter af een toe een stukje kaas te geven als beloning of traktatie. Maar onthoud dus goed dat je ze niet te veel geeft.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur