Kale plekken hond

Kale plekken hond

Kale plekken bij honden, ook bekend als alopecia, kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder huidinfecties, parasieten, allergieën en hormonale onevenwichtigheden. Een juiste diagnose door een dierenarts is essentieel. Gevolgd door een gepaste behandeling afhankelijk van de onderliggende oorzaak, zoals dieetveranderingen en stressmanagement, om de gezondheid en het welzijn van je hond te bevorderen. Voorkomen van kale plekken omvat onder meer vlooien- en teken voorkomen, allergeenbeheer en regelmatige gezondheidscontroles.

Alles wat je moet weten over kale plekken hond

Wat zijn kale plekken bij honden?

Kale plekken bij honden, ook wel bekend als alopecia, zijn gebieden op de huid van je hond waar de vacht geheel of gedeeltelijk ontbreekt. Deze plekken kunnen variëren in grootte en vorm, van kleine ronde plekken tot grotere uitgebreide gebieden. Het is belangrijk om kale plekken bij je hond serieus te nemen. Ze kunnen vaak een indicatie kunnen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen.

Oorzaken van kale plekken bij honden

Kale plekken bij honden kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder:

 • Huidinfecties: Bacteriële of schimmelinfecties kunnen leiden tot haaruitval en kale plekken bij honden.
 • Parasieten: Vlooien, teken, mijten en luizen kunnen irritatie en jeuk veroorzaken, wat leidt tot overmatig krabben en bijten, resulterend in kale plekken.
 • Allergieën: Honden kunnen allergisch zijn voor voedsel, pollen, huisstofmijt of andere omgevingsfactoren, wat kan leiden tot jeukende huid en haarverlies.
 • Stress: Net als mensen kunnen honden gestrest raken, wat kan leiden tot overmatig likken, kauwen of krabben, wat op zijn beurt kale plekken kan veroorzaken.
 • Endocriene aandoeningen: Hormonale onevenwichtigheden, zoals hypothyreoïdie of Cushing’s syndroom, kunnen haarverlies en kale plekken bij honden veroorzaken.
 • Genetische factoren: Sommige rassen zijn vatbaarder voor alopecia dan andere, vanwege genetische aanleg.
 • Trauma: Fysiek trauma, zoals wonden of brandwonden, kan leiden tot littekenvorming en haarverlies op de getroffen gebieden.

Het identificeren van de specifieke oorzaak van kale plekken bij jouw hond is cruciaal voor het bepalen van de juiste behandeling.

Symptomen van kale plekken bij honden

Het herkennen van de symptomen van kale plekken bij honden kan je helpen om snel actie te ondernemen en de onderliggende oorzaak aan te pakken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Haarverlies: Het meest voor de hand liggende symptoom is haarverlies op bepaalde delen van de huid van je hond. Dit haarverlies kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
 • Roodheid en irritatie: Vaak zijn kale plekken op de huid van je hond rood en geïrriteerd. Dit kan wijzen op een onderliggende ontsteking, infectie of allergische reactie.
 • Jeuk en krabben: Als je hond voortdurend krabt, likt of bijt aan bepaalde delen van zijn lichaam, kan dit duiden op jeuk veroorzaakt door kale plekken. Overmatig krabben kan de huid verder beschadigen en ontsteking veroorzaken.
 • Veranderingen in de huidtextuur: Soms kunnen kale plekken gepaard gaan met veranderingen in de textuur van de huid, zoals schilfering, korstvorming of verdikking. Lees meer over huidschilfers hond.

Het is belangrijk om de symptomen van kale plekken bij je hond nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Diagnose en behandeling van kale plekken honden

Het diagnosticeren van de onderliggende oorzaak van kale plekken bij je hond vereist vaak een grondig onderzoek door een dierenarts. Deze kan verschillende diagnostische tests uitvoeren, waaronder huidschraapsels, bloedonderzoek en allergietests, om de specifieke oorzaak vast te stellen. De behandeling van kale plekken bij honden is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Dit kan onder meer het voorschrijven van medicijnen om infecties te behandelen, het voorschrijven van speciale shampoos of topische behandelingen voor huidaandoeningen, het aanpassen van het dieet van je hond om voedselallergieën te verminderen, en het voorschrijven van hormoontherapie voor endocriene aandoeningen omvatten. Het is belangrijk om de behandeling te volgen zoals voorgeschreven door je dierenarts en regelmatig follow-upafspraken te maken.

Diagnose en Behandeling van Kale Plekken bij Honden
Diagnose
Een grondig onderzoek door een dierenarts is nodig om de onderliggende oorzaak vast te stellen. Dit kan inclusief huidschraapsels, bloedonderzoek en allergietests.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kan medicijnen, speciale shampoos, aanpassingen in het dieet en hormoontherapie omvatten.
Tips voor Behandeling van Kale Plekken bij Honden
Volg de Behandeling van de Dierenarts
Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling van je dierenarts nauwkeurig te volgen en regelmatig follow-upafspraken te maken.
Medicijnen voor Infecties
Medicatie kan worden voorgeschreven om infecties te behandelen, zoals antibiotica voor bacteriële infecties of antischimmelmiddelen voor schimmelinfecties.
Speciale Shampoos en Topische Behandelingen
Gebruik speciale shampoos of topische behandelingen die door je dierenarts zijn aanbevolen voor huidaandoeningen zoals dermatitis of seborrhea.
Dieet Aanpassingen
Pas het dieet van je hond aan om voedselallergieën te verminderen door over te schakelen naar hypoallergene voeding of voedingssupplementen.
Hormoontherapie
Voor endocriene aandoeningen kan hormoontherapie worden voorgeschreven om hormonale onevenwichtigheden te corrigeren.

Voorkomen van kale plekken bij honden

Hoewel sommige oorzaken van kale plekken bij honden moeilijk te voorkomen zijn, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

 • Vlooien- en teken voorkomen: Houd de vacht van je hond regelmatig gecontroleerd op vlooien en teken, en gebruik voorkomende middelen zoals spot-on behandelingen of halsbanden  om deze parasieten te bestrijden.
 • Allergeenbeheer: Identificeer en vermijd potentieel allergene stoffen waar je hond gevoelig voor kan zijn, zoals bepaalde voedingsmiddelen, huisstofmijt of schimmels.
 • Goede voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet voor je hond dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen en vrij is van potentieel allergene ingrediënten. Overleg met je dierenarts over de beste voedingsopties voor jouw hond, vooral als hij gevoelig is voor voedselallergieën.
 • Stressmanagement: Probeer stress bij je hond te minimaliseren door regelmatige lichaamsbeweging, voldoende rust en positieve stimulatie te bieden. Overweeg ook gedragsmatige interventies of supplementen die kunnen helpen bij het kalmeren van angstige of gestreste honden.
 • Regelmatige gezondheidscontroles: Breng je hond regelmatig naar de dierenarts voor gezondheidscontroles en vaccinaties, zodat eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig kunnen worden opgespoord en behandeld.

Dierenarts

De diagnose en behandeling van kale plekken bij honden vereist een grondige aanpak door een dierenarts, die verschillende diagnostische tests kan uitvoeren om de specifieke oorzaak vast te stellen. De behandeling kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kan onder meer medicijnen, speciale shampoos, dieetaanpassingen en hormoontherapie omvatten. Het is essentieel om de behandeling nauwkeurig te volgen zoals voorgeschreven door de dierenarts en regelmatige follow-upafspraken te maken. Hierdoor kunnen ze de voortgang te controleren en eventuele bijwerkingen te bespreken. Met de juiste zorg en behandeling kan de gezondheid en het welzijn van je hond worden bevorderd. Volg deze stappen zodat hij een gelukkiger en comfortabeler leven kan leiden.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

mcvoordieren.nl

huisadviesvoordieren.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over kale plekken hond.

Kunnen kale plekken bij honden besmettelijk zijn voor andere huisdieren?

Kale plekken bij honden zijn meestal niet besmettelijk voor andere huisdieren, tenzij de oorzaak een infectieziekte is die via direct contact kan worden overgedragen, zoals schurft. Het is echter altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts voor advies in specifieke gevallen.

Zijn kale plekken bij honden seizoensgebonden?

Hoewel sommige honden seizoensgebonden haarverlies kunnen ervaren, vooral bij rassen met een dikke vacht, kunnen kale plekken bij honden het hele jaar door voorkomen en worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals allergieën, parasieten en hormonale problemen.

Is het normaal dat een puppy kale plekken heeft?

Kale plekken bij puppy’s kunnen voorkomen als gevolg van verschillende oorzaken, waaronder genetische aanleg, allergieën of parasieten. Het is belangrijk om eventuele kale plekken bij een puppy te laten onderzoeken door een dierenarts om de juiste diagnose en behandeling te krijgen.

Kunnen kale plekken bij honden vanzelf verdwijnen zonder behandeling?

In sommige gevallen kunnen kale plekken bij honden vanzelf verdwijnen, vooral als ze worden veroorzaakt door tijdelijke factoren zoals stress of seizoensgebonden haarverlies. Echter, het is altijd raadzaam om een dierenarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak vast te stellen en indien nodig een behandeling te starten.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur