Huidschilfers hond

Huidschilfers hond

Huidschilfers bij honden worden vaak veroorzaakt door factoren zoals droge huid, allergieën, vlooien en voedingstekorten. Behandeling omvat hydratatie, dieetverbeteringen en voorkomen van parasieten, met advies van een dierenarts voor specifieke behoeften van de hond. Door het aanpakken van deze oorzaken en het bieden van passende zorg, kan de huidgezondheid van je hond worden verbeterd en huidschilfers effectief worden verminderd.

Wat zijn huidschilfers?

Huidschilfers zijn kleine, dunne stukjes dode huid die loslaten van het oppervlak van de huid van je hond. Ze kunnen variëren in grootte en kleur, van wit tot grijsachtig of zelfs geelachtig, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Dit kan ook erg op roos lijken. Deze schilfers kunnen zich overal op het lichaam van je hond bevinden, inclusief de rug, buik, poten en zelfs rond de oren en de staart. Het kan eruit zien als een lichte poederachtige stof op de vacht van je hond. Of als kleine vlokken die loskomen wanneer je ze aanraakt.

Huidschilfers zijn vaak een teken dat er iets niet helemaal in orde is met de huid van je hond. Hoewel ze meestal geen ernstig gezondheidsprobleem zijn, kunnen ze wel wijzen op onderliggende aandoeningen of problemen die aandacht behoeven. Het is belangrijk om de oorzaak van de huidschilfers te achterhalen om je harige vriend de juiste zorg te kunnen bieden.

Oorzaken van huidschilfers bij honden

Voeding en hydratatie

De voeding van je hond speelt een grote rol in de gezondheid van zijn huid en vacht. Een onevenwichtige voeding, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren en vitaminen, of zelfs een allergie voor bepaalde ingrediënten in het voer kunnen leiden tot huidproblemen en dus huidschilfers. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en essentiële voedingsstoffen om zijn huid gezond te houden.

Naast voeding is hydratatie ook essentieel voor een gezonde huid. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers water, vooral na lichamelijke activiteit of op warme dagen. Uitdroging kan de huid van je hond uitdrogen en huidschilfers veroorzaken.

Omgevingsfactoren

De omgeving waarin je hond leeft, kan ook van invloed zijn op de gezondheid van zijn huid. Droge lucht, vooral binnenshuis tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming aan staat, kan de huid van je hond uitdrogen en huidschilfers veroorzaken. Het gebruik van luchtbevochtigers kan helpen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en zo de huid van je hond gezond te houden. Daarnaast kunnen allergenen in de omgeving, zoals pollen, stof, schimmels en zelfs bepaalde schoonmaakproducten, de huid van je hond irriteren en leiden tot huidproblemen en schilfers. Probeer de omgeving van je hond zo schoon mogelijk te houden en vermijd potentieel irriterende stoffen waar mogelijk.

Huidaandoeningen

Verschillende huidaandoeningen kunnen leiden tot huidschilfers bij honden. Voorbeelden hiervan zijn allergische dermatitis, vlooienallergie dermatitis, schimmelinfecties zoals ringworm, bacteriële infecties, vachtmijt, seborrhea (een aandoening waarbij de talgklieren overactief zijn), en parasitaire infecties zoals schurft. Deze aandoeningen kunnen verschillende symptomen veroorzaken naast huidschilfers, waaronder roodheid, jeuk, korstvorming, haaruitval en een onaangename geur.

Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als je vermoedt dat je hond last heeft van een huidaandoening, zodat de juiste diagnose gesteld kan worden en de juiste behandeling kan worden ingezet. Het behandelen van de onderliggende oorzaak is essentieel om de huidschilfers effectief te verminderen en de algehele gezondheid van je hond te verbeteren.

Lees hier meer over vachtmijt, schurft en andere huidproblemen bij honden.

Huidschilfers hond

Hoe huidschilfers te voorkomen

Het voorkomen van huidschilfers bij honden begint met het bieden van de juiste zorg en aandacht voor de huid en vacht van je harige metgezel. Hier zijn enkele belangrijke tips om huidschilfers te helpen voorkomen:

 • Regelmatig borstelen: Regelmatig borstelen van de vacht van je hond helpt niet alleen om losse haren en vuil te verwijderen. Het stimuleert ook de natuurlijke oliën van de huid, waardoor de huid gezond blijft en huidschilfers worden verminderd.
 • Gebruik van geschikte shampoos: Kies shampoos en conditioners die speciaal zijn geformuleerd voor honden met een gevoelige huid. Vermijd het gebruik van agressieve shampoos die de natuurlijke oliën van de huid kunnen verwijderen en de huid van je hond uitdrogen.
 • Voedingssupplementen: Overweeg het toevoegen van voedingssupplementen zoals omega-3 en omega-6 vetzuren aan het dieet van je hond. Deze essentiële vetzuren helpen de huid gezond te houden en kunnen huidschilfers verminderen.
 • Hydratatie: Zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Voldoende hydratatie helpt om de huid van je hond gehydrateerd te houden en huidschilfers te voorkomen.
 • Omgevingsfactoren: Houd de omgeving van je hond schoon en vrij van allergenen en irriterende stoffen. Regelmatig stofzuigen, luchten en het gebruik van hypoallergene schoonmaakproducten kunnen helpen om allergenen en irriterende stoffen te verminderen.

Behandeling van huidschilfers bij honden

Als je hond al last heeft van huidschilfers, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om hem verlichting te bieden en de huidconditie te verbeteren:

 • Regelmatig baden: Gebruik een milde, hydraterende shampoo die speciaal is ontworpen voor honden met een gevoelige huid. Baden helpt om vuil en overtollig talg te verwijderen en kan de huid kalmeren en hydrateren.
 • Dieetaanpassingen: Overweeg het aanpassen van het dieet van je hond om eventuele voedselallergieën of intoleranties aan te pakken. Een hypoallergeen dieet kan helpen om de symptomen van huidschilfers te verminderen.
 • Gebruik van speciale shampoos en conditioners: Er zijn verschillende medicinale shampoos en conditioners verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor honden met huidproblemen. Deze producten kunnen helpen om de huid te kalmeren, ontstekingen te verminderen en huidschilfers te verminderen.

Behulpzame producten

Dierendrogist omega 3-6-9 vetzuren (500 GR)

10,75

Houten borstel dubbel (LARGE 22,5X7X6 CM)

4,95

Trixie borstel dubbelzijdig dekhaar / onderwol kunststof zwart / blauw (6X23 CM)

29,98

Activet borstel coat grabber zilver

57,25

Bf petfood hondensnoepje sensitive hypoallergeen skin en coat (55 ST)

4,40

Road refresher drinkbak voor onderweg groen (LARGE 24X10 CM)

30,49

Wanneer naar de dierenarts?

Hoewel veel gevallen van huidschilfers bij honden thuis kunnen worden behandeld met de juiste zorg en aandacht, zijn er momenten waarop het raadzaam is om professionele hulp in te schakelen. Hier zijn enkele situaties waarin je contact moet opnemen met je dierenarts:

 • Aanhoudende huidschilfers: Als de huidschilfers van je hond aanhouden, ondanks het nemen van voorkomende maatregelen en het thuis behandelen, kan dit wijzen op een onderliggende medische aandoening die professionele diagnose en behandeling vereist.
 • Andere symptomen: Let op andere symptomen die samenhangen met de huidschilfers, zoals roodheid, jeuk, haaruitval, korstvorming, of een onaangename geur. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggende infectie, allergie of andere huidaandoening die professionele aandacht vereist.
 • Veranderingen in gedrag of algemene gezondheid: Als je hond gedragsveranderingen vertoont, zoals overmatig krabben, likken of bijten aan de huid, lusteloosheid, verminderde eetlust, of andere tekenen van ongemak, kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat door een dierenarts moet worden onderzocht.
 • Behoefte aan specifieke behandeling: Sommige gevallen van huidschilfers vereisen specifieke behandelingen, zoals antibiotica voor bacteriële infecties, antischimmelmedicijnen voor schimmelinfecties, of speciale medicinale shampoos voor seborrhea. Een dierenarts kan de juiste diagnose stellen en een effectieve behandeling aanbevelen voor de specifieke behoeften van je hond.

Wat kun je zelf doen?

Als je merkt dat je hond last heeft van aanhoudende huidschilfers of andere symptomen die zorgwekkend zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts voor advies en begeleiding. Samen kun je de beste zorgplannen opstellen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van je harige metgezel. Het vroegtijdig aanpakken van huidproblemen kan helpen om verdere complicaties te voorkomen en de algehele gezondheid en het welzijn van je hond te bevorderen.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

happydogacademy.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord over veelgestelde vragen betreft huidschilfers hond.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van huidschilfers bij honden?

Huidschilfers bij honden kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder voedingsproblemen, omgevingsfactoren zoals droge lucht, allergieën, vlooien, huidinfecties en genetische aanleg.

Kunnen huidschilfers bij honden wijzen op ernstige gezondheidsproblemen?

Ja, huidschilfers kunnen soms een symptoom zijn van onderliggende gezondheidsproblemen bij honden, zoals allergische reacties, parasitaire infecties, bacteriële of schimmelinfecties, hormonale onevenwichtigheden of auto-immuunziekten.

Hoe vaak moet ik mijn hond baden om huidschilfers te voorkomen?

De frequentie van het baden van je hond hangt af van verschillende factoren, zoals zijn vachttype, activiteitenniveau en huidgezondheid. Over het algemeen wordt aanbevolen om je hond niet te vaak te wassen, aangezien overmatig baden de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen en huidproblemen kan veroorzaken. Voor de meeste honden is één keer per maand baden voldoende, tenzij anders geadviseerd door je dierenarts.

Kan ik over-the-counter medicijnen gebruiken om huidschilfers bij mijn hond te behandelen?

Hoewel sommige over-the-counter medicijnen effectief kunnen zijn bij de behandeling van huidschilfers bij honden, is het altijd het beste om advies in te winnen bij je dierenarts voordat je medicatie gebruikt. Niet alle medicijnen zijn geschikt voor alle honden en sommige kunnen bijwerkingen veroorzaken of de symptomen verergeren als ze verkeerd worden gebruikt.

Is het normaal dat honden af en toe huidschilfers hebben?

Af en toe wat huidschilfers kunnen normaal zijn, vooral tijdens seizoenswisselingen of als reactie op bepaalde omgevingsfactoren. Echter, aanhoudende of ernstige huidschilfers kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat aandacht behoeft. Het is belangrijk om de huid van je hond regelmatig te controleren en bij twijfel advies in te winnen bij je dierenarts.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur