Schurft hond

Schurft hond

Schurft bij honden kan een vervelende aandoening zijn die zowel het welzijn van je harige vriend als jouw gemoedsrust kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten hoe je schurft kunt behandelen en voorkomen. Hieronder vind je alle essentiële informatie over schurft hond.

Wat is schurft bij honden?

Schurft, ook wel bekend als schurftmijt of sarcoptes, is een parasitaire huidaandoening die wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt. Deze mijt graaft tunnels in de huid van de hond, wat leidt tot intense jeuk, huidirritatie en ontstekingen.

Symptomen van schurft bij hond

Het herkennen van de symptomen van schurft is essentieel voor een tijdige behandeling. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Ernstige jeuk, vooral ‘s nachts
 • Huiduitslag en roodheid
 • Haaruitval en kale plekken
 • Krabben en bijten van de aangetaste huid
 • Diagnose van Schurft

Om schurft bij je hond te diagnosticeren, kan de dierenarts een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en huidschraapselmonsters nemen voor microscopisch onderzoek.

Behandeling van schurft bij honden

De behandeling van schurft omvat meestal het gebruik van medicinale shampoos, zalven of orale medicatie om de mijten te doden en de symptomen te verlichten. Het is belangrijk om de behandeling volgens de instructies van de dierenarts voort te zetten, zelfs als de symptomen lijken te verdwijnen.

Voorkomen van schurft

Hoewel schurft moeilijk te voorkomen is, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen. Het handhaven van een goede hygiëne en regelmatige vlooien- en teken te vroeg af zijn, kan helpen om je hond te beschermen tegen schurft.

Tips voor het voorkomen van schurft

 • Houd de vacht van je hond schoon en goed verzorgd
 • Vermijd contact met besmette dieren
 • Raadpleeg regelmatig je dierenarts voor gezondheidscontroles en vroege zorg

Schurft bij honden en mensen

Een belangrijk aspect van schurft bij honden is dat het ook overdraagbaar kan zijn op mensen. Hoewel de Sarcoptes scabiei-mijt die schurft bij honden veroorzaakt niet dezelfde is als die bij mensen, kan het toch leiden tot een jeukende huiduitslag bij mensen die in nauw contact komen met besmette dieren.

Bescherming tegen schurftoverdracht

Om te voorkomen dat schurft van honden op mensen wordt overgedragen, zijn enkele voorzorgsmaatregelen essentieel:

 • Was je handen grondig na het hanteren van een besmette hond.
 • Beperk nauw contact met een hond die schurft heeft en vermijd slapen in hetzelfde bed.
 • Zorg ervoor dat de hond regelmatig wordt behandeld tegen schurft en andere parasieten.

Alternatieve Behandelmethoden voor Schurft

Naast conventionele medicatie zijn er enkele natuurlijke en alternatieve behandelmethoden die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van schurft bij honden.

Natuurlijke remedies voor schurft

 • Tea tree olie: Een mengsel van verdunde tea tree olie kan helpen bij het verminderen van jeuk en ontsteking.
 • Havermoutbaden: Havermout heeft kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verzachten van de geïrriteerde huid van de hond.
 • Kokosolie: Het aanbrengen van kokosolie op de aangetaste huid kan helpen bij het verminderen van jeuk en het bevorderen van genezing.
Natuurlijke RemediesHoe ze werkenHoe vaak aanbrengen
Kokosolie Verzacht de huid en vermindert jeuk2-3 keer per dag
Tea Tree OlieKrachtig natuurlijk antisepticum en doodt mijten, bacteriën en schimmels1-2 keer per dag
Aloë Vera GelKalmeert de huid, verlicht jeuk en bevordert genezing2-3 keer per dag,
NeemolieAntibacteriële, schimmelwerende/ ontstekingsremmende eigenschappen 2 keer per dag
Kamille-infusieVermindert ontstekingen en jeuk1-2 keer per dag

Dierenarts

Schurft bij honden kan een uitdagende aandoening zijn, zowel voor je harige metgezel als voor jou als eigenaar. Door de symptomen te herkennen, tijdig te behandelen en voorkomen maatregelen te nemen, kun je helpen voorkomen dat je hond wordt getroffen door deze ongemakkelijke huidaandoening. Vergeet niet dat een nauwkeurige diagnose en behandeling door een dierenarts essentieel zijn voor het welzijn van je hond. Blijf alert op mogelijke tekenen van schurft en zorg goed voor je trouwe viervoeter.

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord over veelgestelde vragen betreft schurft hond.

Wat veroorzaakt schurft bij honden?

Schurft bij honden wordt veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei-mijt, een parasiet die tunnels graaft in de huid van de hond, wat leidt tot intense jeuk en irritatie.

Kan mijn hond schurft krijgen van andere dieren?

Ja, schurft kan worden overgedragen van besmette dieren op andere honden door direct contact of door het delen van voorwerpen zoals deken of speelgoed.

Hoe lang duurt het voordat schurft bij mijn hond geneest?

De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de infectie en de reactie van de hond op de medicatie, maar met een juiste behandeling kunnen de symptomen binnen enkele weken verbeteren.

Kan ik schurft bij mijn hond voorkomen?

Ja, het handhaven van een goede hygiëne, regelmatige vlooien- en teken voorkomen, en het vermijden van contact met besmette dieren kunnen helpen bij het voorkomen van schurft bij honden.

Kan schurft bij honden worden overgedragen op mensen?

Ja, hoewel de Sarcoptes scabiei-mijt bij honden anders is dan die bij mensen, kan het nog steeds leiden tot een jeukende huiduitslag bij mensen die in nauw contact komen met besmette dieren.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur