Mogen honden aardbeien eten

Mogen honden aardbeien eten

Groenten en fruit zijn gezond voor mensen én veel dieren, maar mogen honden aardbeien? Gek genoeg is dit een vraag die we bij Mr.Animal vaker krijgen dan je zult verwachten. We kunnen niet altijd letten op onze lieve viervoeters, daardoor komt het wel eens voor dat zij iets eten waar wij geen weet van hebben. Dus woon je lekker ruim, neem je je harige vriend vaak mee naar een park wanneer het zomer is óf maak je simpelweg lange wandelingen met je hond? Dan is het goed om te weten wat je hond wél en niet mag.

Honden mogen aardbeien eten? Ja: aardbeien bevatten weinig suikers en ze zitten vol met vitamine C, antioxidanten en vezels.

Hoeveel suikers bevat een aardbei?

Het zal je wellicht verbazen dat een aardbei op de schaal van fruit relatief weinig suikers bevat. In verhouding tot bijvoorbeeld een banaan bevat deze bijna 4 keer zoveel suikers in verhouding tot een aardbei. Meer te weten komen over hoeveel calorieën zitten in aardbeien?

 

Aardbeien Per portie Suiker Energie
Suikers Portie (200g) 5,2 G 58 kcal
Koolhydraten Portie (200g) 10,2 G
Vezels Portie (200g) 1,1 G

Hoeveel aardbeien per dag zijn nog gezond voor m’n hond?

Het is aanbevolen om honden slechts een paar aardbeien per dag te geven als snack. Het precieze aantal kan variëren afhankelijk van de grootte en het gewicht van de hond, maar over het algemeen moeten honden niet meer dan een kleine hoeveelheid fruit per dag eten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de aardbeien zonder zaden en bladeren worden gegeven, omdat deze onderdelen giftig kunnen zijn voor honden. Als je twijfelt over hoeveel aardbeien je hond mag eten, is het altijd het beste om je dierenarts te raadplegen voor professioneel advies.

Waar kunnen honden last van krijgen als ze teveel fruit eten?

Honden kunnen last krijgen van verschillende gezondheidsproblemen als ze te veel fruit eten, vooral als het fruit suikerrijk is. Sommige van de meest voorkomende problemen zijn:

  1. Overgewicht: Te veel fruit kan bijdragen aan overgewicht, omdat het extra suikers en calorieën bevat.
  2. Diarree en braken: Honden kunnen last krijgen van darmproblemen, zoals diarree en braken, als ze te veel fruit eten.
  3. Gasvorming: Honden kunnen ook last krijgen van gasvorming als gevolg van de vertering van suikers in fruit.
  4. Pancreatitis: Overmatige consumptie van suikerrijk fruit kan leiden tot ontsteking van de alvleesklier, wat bekend staat als pancreatitis.
  5. Voedselallergieën: Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde soorten fruit en symptomen zoals huiduitslag, jeuk, braken en diarree ontwikkelen.

Het is belangrijk om honden fruit in moderatie te geven en te vermijden om te veel suikerrijk fruit te geven. Als u twijfelt over hoeveel fruit je hond mag eten, is het altijd het beste om je dierenarts te raadplegen voor professioneel advies.

Hond last van maag

Tot slot; Mag mijn hond aardbeien eten?

Zoals je zult begrijpen zijn aardbeien alles behalve een vervanging voor traditioneel hondenvoer. Hierboven al benoemd mag je hond zo af en toe best genieten van een lekkere rode aardbei. Maar zoals met veel zaken het geval is; wel met mate. Het is belangrijk om te onthouden dat honden slechts een beperkte hoeveelheid fruit dienen te eten. Daarbij is het ook goed om in de gaten te houden wanneer je een nieuwe fruitsoort geeft aan je trouwe vriend. Het kan namelijk voorkomen dat je rakker niet zo goed kan tegen een bepaalde fruitsoort. Dit kan zorgen voor krampjes of andere vervelende bijwerkingen. Blijft dit aanhouden? Dan adviseren wij Puur natuur stomac (maag) hond en kat.

Echter is fruit zoals aardbeien over het algemeen niet slecht voor je hond. Aardbeien zijn rijk aan vitamine C, antioxidanten en vezels, maar het is belangrijk om fruitsoorten te vermeiden die veel natuurlijke suikers bevatten. Mocht je twijfelen hoeveel fruit je hond daadwerkelijk mag eten dan raden wij altijd aan om contact op te nemen met je dierenarts. Zij geven graag professioneel advies wanneer je je zorgen maakt. Onhoudt dat een gezonde, gebalanceerde voeding en voldoende lichaamsbeweging de basis zijn voor een gezonde hond (en baasje;)).

 

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur