Ai, een bijtwond wat nu?

Ai, een bijtwond wat nu?

Honden hebben verschillende manieren om met elkaar te communiceren. Flink naar elkaar blaffen of even stoeien kan al snel voorkomen maar vaak houden de dieren hier geen blijven schade aan over. Soms komt het toch tot een gevecht en schrik je als baasje vaak even flink. Toch valt zelfs dan de schade vaak mee. Thuis aangekomen is het wel belangrijk je dier goed te controleren op bijtwonden. Zeker wanneer de dieren flink in grootte verschilden.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Zeker wanneer kleinere honden door een groot dier gegrepen worden kan dit grote gevolgen hebben. De hoektanden richten als snel een enorme ravage aan. Dit kan deels zichtbaar zijn maar ook onzichtbaar onder de huid kan er veel mis gaan. De tanden kunnen zelfs tot diep in de borstkas of buikholte raken en daar organen beschadigen. Deze verwondingen kunnen door de bacteriën in de bek van de hond ook nog eens snel gaan ontsteken.

De kaakspieren van een hond zijn erg krachtig. Zo krachtig zelfs dat ze ribben kunnen breken en ook de spieren in de borstkas kunnen scheuren. Dit kan gevolgen hebben voor de ademhaling van je diertje of zelf een klaplong. De hond zal het flink benauwd krijgen en directe medische hulp is noodzakelijk.

Een beet die door de buikwand heen gaat kan de organen beschadigen. Zelf een lekkende darm kan mogelijk zijn met alle gevolgen van dien. Ook een kneuzing is mogelijk wat uiteindelijk ook tot complicaties kan leiden.

Neem een beet serieus

De bovenstaande voorbeelden klinken overdreven maar zijn het niet. Neem een beet dus altijd serieus en indien je twijfelt neem dan altijd contact op met je dierenarts. Bij een bezoek kan de dierenarts de haren rondom de beet weghalen om zo een goed beeld te krijgen van de schade. Behandelingen kunnen zijn het simpel schoonmaken van de wond, toedienen van antibiotica tot een operatieve behandeling.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur