Muilkorf hond

Sorteer op
Sommige mensen vinden een muilkorf voor een hond er heftig en zielig uitzien. Echter, is het niet zo dat een hond een muilkorf dient te dragen omdat het baasje geen zin heeft om zijn beestje op te voeden. Integendeel zelfs, een muilkorf kan een handig hulpmiddel zijn! Zie hieronder de mogelijkheden voor uw geliefde viervoeter.

Waarom komt mijn hond in aanmerking voor een muilkorf?

In enkele gevallen kan het voordelig zijn om voor uw hond een muilkorf aan te schaffen. Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft de volgende redenen voor aanschaf van een muilkorf:

  • De hond is agressief of bijt snel uit angst.
  • U heeft een muilkorfgebod opgelegd gekregen door de gemeente.
  • De hond moet naar de dierenarts voor een behandeling en zou kunnen bijten.
  • U gaat met de hond naar het buitenland waar een muilkorf dragen verplicht is.
  • Uw hond eet ontlasting of andere ongewenste zaken van de straat of elders.

Wat voor u ook de reden is voor de aanschaf van een muilkorf, zorg voor een kwalitatief goede muilkorf en leer uw hond op een positieve manier het dragen van een muilkorf aan. Lees hieronder het verschil tussen een muilkorf en ‘snuitje’.

Muilkorf vs ‘snuitje’ of snuitband.

Een originele muilkorf is een korf gemaakt van kunststof, leer of metaal. De muilkorf wordt bevestigd bij de hond door het over de bek van de hond te schuiven en vervolgens vast te zetten met een band achter de kop. Er bestaan verschillende soorten muilkorven, bijvoorbeeld met meer of minder open stukken. Het materiaal is ook van belang bij uw keuze. Denk bijvoorbeeld aan leren muilkorven die makkelijker zijn aan te passen op het formaat van uw hond, maar snel vies kunnen worden. En het feit dat kunststof muilkorven weer gemakkelijker zijn schoon te houden.

Een ‘snuitje’ of snuitband is geen echte muilkorf, maar een koker van stevig materiaal wat om de neus van uw viervoeter wordt geschoven. Vervolgens wordt het ‘snuitje’ achter de kop van het beestje vastgemaakt. Houdt rekening met het feit dat uw harige vriend met een ‘snuitje’ niet kan hijgen en zijn tong niet kan uitsteken, omdat de bek van de hond dichtzit. Pas dus erg op met warm weer en/of warme ruimtes, want uw hond kan niet zijn warmte volledig kwijt. Het ‘snuitje’ is dus alleen geschikt wanneer uw hond voor een kortere tijd gemuilkorfd dient te worden. Denk hierbij aan een bezoek bij de dierenarts of wanneer uw viervoeter gewond is en u moet hem/haar behandelen.

Welke maat muilkorf heeft mijn hond nodig?

Voor het kiezen van het juiste formaat muilkorf voor uw hond, dient u twee maten op te meten:

  • De omtrek van de neus. Meet de omtrek (in cm) van uw viervoeter bij het breedste gedeelte. Dit bevindt zich net onder de ogen van uw hond.
  • De lengte van de neus tot nek. Meet de afstand (in cm) van de punt van de neus tot het begin van de nek van uw hond. Het begin van de nek van de hond is te vinden onder de oren van uw harige vriend.

Kan een hond nog drinken met een muilkorf?

Tijdens het dragen van een muilkorf is het gewoon mogelijk voor uw hond om te drinken. Wanneer dit niet wenselijk is, kan u een snuitje aanschaffen.

Kan een hond eten met een muilkorf?

Uw trouwe viervoeter is nog steeds in staat om te eten bij het dragen van een muilkorf. Wanneer u wilt dat dit niet meer mogelijk is, dient u een snuitje aan te schaffen.

Kan een hond met een muilkorf nog blaffen?

Wanneer een hond een muilkorf draagt is hij/zij niet meer instaat om te blaffen. Zoals hierboven te lezen kan uw harige viervoeter wel nog snoepjes ontvangen en wat kauwen. Maar de bek volledig openen om te blaffen is niet meer mogelijk.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur