Artrose hond

Artrose hond

Artrose bij honden, een veelvoorkomende gewrichtsaandoening, veroorzaakt pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Behandelingsopties omvatten medicatie, dieet, fysiotherapie en voorkomende maatregelen, essentieel voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van je hond. Een vroege diagnose en samenwerking met een dierenarts zijn cruciaal voor effectief beheer en het behouden van de mobiliteit en levenskwaliteit van je huisdier.

Wat is artrose bij hond?

Artrose bij honden is een veelvoorkomende aandoening die de gewrichten aantast en vaak gepaard gaat met pijn en verminderde mobiliteit. Het is belangrijk om te begrijpen wat artrose precies is en hoe het honden beïnvloedt.

Definitie van artrose

Artrose, ook bekend als gewrichtsslijtage, is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam afbreekt. Dit leidt tot wrijving tussen de botten, wat pijn, ontsteking en verminderde beweging veroorzaakt.

Wat is spondylose?

Spondylose bij honden is een veelvoorkomende aandoening die de wervelkolom van je harige vriend beïnvloedt. Spondylose is de naam voor artrose van de wervels. Het wordt gekenmerkt door de vorming van botachtige uitsteeksels langs de wervels. Dit kan leiden tot pijn en beperkingen in de beweging. Lees meer over spondylose hond.

Risicofactoren voor artrose bij hond

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van artrose bij honden verhogen. Deze omvatten:

 • Leeftijd: Oudere honden lopen een groter risico op het ontwikkelen van artrose.
 • Ras: Sommige rassen zijn vatbaarder voor artrose dan andere. Zoals, labradors, golden retrievers en duitse herders.
 • Obesitas: Overgewicht legt extra druk op de gewrichten, wat het risico op artrose vergroot.
 • Trauma: Letsel aan de gewrichten kan de ontwikkeling van artrose versnellen.
 • Genetische aanleg: Sommige hondenrassen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van artrose.

Het begrijpen van deze risicofactoren kan helpen bij het identificeren van honden die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van artrose, zodat voorkomende maatregelen kunnen worden genomen.

Artrose ho e herder

Artrose symptomen

Het herkennen van de symptomen van artrose bij honden is essentieel voor een tijdige diagnose en behandeling. Symptomen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, maar er zijn enkele veelvoorkomende tekenen om op te letten.

 • Verminderde mobiliteit
  Een van de meest voorkomende symptomen van artrose bij honden is verminderde mobiliteit. Je kunt merken dat je hond moeite heeft met opstaan, traplopen of langere afstanden lopen. Hij kan ook een stijve gang vertonen en langzamer bewegen dan normaal.
 • Stijfheid en kreupelheid
  Artrose veroorzaakt vaak stijfheid en kreupelheid, vooral na periodes van inactiviteit of na intensieve lichaamsbeweging. Je hond kan mank lopen of zijn gewicht op één poot vermijden vanwege pijn in de aangetaste gewrichten. Lees meer over hond is stijf.
 • Gedragsveranderingen
  Honden met artrose kunnen ook gedragsveranderingen vertonen als gevolg van pijn en ongemak. Ze kunnen prikkelbaar worden, minder speels zijn en zich terugtrekken uit activiteiten die ze eerder leuk vonden.

Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en je hond te laten onderzoeken door een dierenarts als je vermoedt dat hij aan artrose lijdt. Een vroege diagnose kan helpen bij het beheren van de aandoening en het verbeteren van de kwaliteit van leven van je hond.

Diagnose van artrose bij hond

Het stellen van een nauwkeurige diagnose van artrose bij honden vereist een grondig onderzoek door een dierenarts. Samen met aanvullende tests om de ernst van de aandoening te beoordelen en andere mogelijke oorzaken van symptomen kun je zo uit sluiten en beslissingen nemen.

 • Veterinaire onderzoeken
  Bij een vermoeden van artrose zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de gewrichten van je hond te onderzoeken op tekenen van pijn, zwelling of beperkte beweging. Ze zullen ook vragen stellen over de symptomen die je hebt opgemerkt, de duur ervan en de mate van impact op het dagelijks leven van je hond.
 • Beeldvormende technieken
  Om de diagnose van artrose te bevestigen en de ernst ervan te beoordelen, kan de dierenarts beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s of een MRI-scan aanbevelen. Deze tests helpen bij het visualiseren van de gewrichten en het identificeren van eventuele veranderingen in het kraakbeen, botweefsel of omliggende structuren.

Door middel van deze diagnostische procedures kan de dierenarts een volledig beeld krijgen van de gezondheid van de gewrichten van je hond. Daaruit kan hij een behandelplan op maat ontwikkelen om de symptomen van artrose te beheren en de kwaliteit van leven van je harige metgezel te verbeteren. Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je hond te laten controleren door een dierenarts. Al helemaal als hij tekenen vertoont die kunnen wijzen op artrose.

Behandeling van artrose bij hond

Hoewel artrose niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten, de progressie van de aandoening te vertragen en de kwaliteit van leven van je hond te verbeteren.

 • Medicatie
  Medicatie kan worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking geassocieerd met artrose te verminderen. Dit kan onder meer pijnstillers, ontstekingsremmers en supplementen zoals glucosamine en chondroïtine omvatten, die de gezondheid van het kraakbeen ondersteunen en de gewrichtsfunctie bevorderen.
 • Dieet en voedingssupplementen
  Een uitgebalanceerd dieet, aangepast aan de voedingsbehoeften van een hond met artrose, kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het verminderen van druk op de aangetaste gewrichten. Bepaalde voedingssupplementen, zoals omega-3 vetzuren, kunnen ook ontstekingsremmende voordelen bieden en de mobiliteit verbeteren.
 • Fysiotherapie en bewegingsoefeningen
  Fysiotherapie en gerichte bewegingsoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de mobiliteit, spierkracht en flexibiliteit van je hond. Dit kan onder meer massage, stretching, hydrotherapie en specifieke oefeningen omvatten. Die zijn ontworpen om de gewrichten soepel te houden en de stabiliteit te verbeteren.
 • Alternatieve therapieën
  Naast traditionele behandelingen kunnen alternatieve therapieën zoals acupunctuur, chiropractie en lasertherapie worden overwogen om de symptomen van artrose bij honden te verlichten. Deze therapieën kunnen complementair zijn aan conventionele behandelingen. Daarnaast kunnen ze helpen bij het verlichten van pijn en het bevorderen van genezing.

Lees hier meer over de behandeling van Artrose hond.

Door een combinatie van deze behandelingsopties te gebruiken, kun je de symptomen van artrose bij je hond effectief beheren. Daardoor kun je zijn comfort en levenskwaliteit verbeteren. Het is belangrijk om samen te werken met een dierenarts om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat is afgestemd op de individuele behoeften van je hond.

Behulpzame producten

Voedingssupplementen glm msm glucosamine ontstekingsremmend (400 GR)

65,99

Puur natuur vita-min (vitaminen en mineralen) hond en kat (75 GR)

29,99

Trixie hondenmand citystyle ovaal donkergroen (80X65X24 CM)

99,99

Martin hondenmand royal collection roze (120X90X22 CM)

153,49298,25

Trixie hondendeken cosy fleece beige (100X70 CM)

10,9929,99

Madison friends hondenkussen panama grijs (95X65X7 CM)

24,95

Voorkomen van artrose bij hond

Hoewel artrose niet altijd te voorkomen is, zijn er stappen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening bij je hond te verminderen.

 • Gezonde Voeding en gewichtsbeheersing
  Een gezond dieet dat is afgestemd op de voedingsbehoeften van je hond en zijn activiteitsniveau kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het voorkomen van overgewicht, wat een risicofactor is voor artrose.
 • Regelmatige lichaamsbeweging
  Regelmatige, maar niet overmatige, lichaamsbeweging is essentieel voor het behouden van sterke spieren, gezonde gewrichten en een gezond gewicht bij je hond. Kies activiteiten die geschikt zijn voor zijn ras, leeftijd en fysieke conditie en vermijd overmatige belasting van zijn gewrichten.
 • Geschikte leefomgeving
  Zorg ervoor dat de leefomgeving van je hond veilig en comfortabel is, met zachte oppervlakken om op te liggen en gemakkelijke toegang tot water en voedsel. Vermijd trappen en gladde vloeren waar mogelijk, vooral voor oudere honden of honden met mobiliteitsproblemen.

Door deze voorkomende maatregelen toe te passen, kun je het risico op het ontwikkelen van artrose bij je hond verminderen en zijn gezondheid en welzijn op lange termijn bevorderen.

Dierenarts vragen

Als je vermoedt dat je hond aan artrose lijdt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een vroege diagnose en behandeling kunnen het verschil maken in het beheren van de aandoening en het handhaven van de mobiliteit en levenskwaliteit van je geliefde huisdier.

Blijf alert op de symptomen van artrose en neem actie om de gezondheid en het welzijn van je hond te ondersteunen. Met de juiste zorg en aandacht kunnen honden met artrose een comfortabel en gelukkig leven leiden.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

mcvoordieren.nl

AniCura.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord over veelgestelde vragen betreft artrose hond.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van artrose bij honden?

Artrose bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder leeftijd, ras, obesitas, traumatisch letsel en genetische aanleg.

Is artrose bij honden te genezen?

Helaas is artrose niet te genezen, maar de symptomen kunnen worden beheerd en de levenskwaliteit van de hond kan worden verbeterd met behulp van diverse behandelingsopties.

Hoe kan ik mijn hond helpen als hij lijdt aan artrose?

Je kunt je hond helpen door medicatie, aangepast dieet, fysiotherapie en voorkomende maatregelen toe te passen, samen met regelmatige monitoring en zorg door een dierenarts.

Zijn er manieren om artrose bij honden te voorkomen?

Hoewel artrose niet altijd te voorkomen is, kunnen gezonde voeding, gewichtsbeheersing, regelmatige lichaamsbeweging en het bieden van een geschikte leefomgeving het risico op het ontwikkelen van artrose bij honden verminderen.

Hond met artrose wanneer is het genoeg?

Het is genoeg voor een hond met artrose wanneer de pijn en ongemakken niet meer adequaat kunnen worden beheerd ondanks verschillende behandelingen en de levenskwaliteit van de hond aanzienlijk verslechtert. In dit geval kan het raadzaam zijn om in overleg met een dierenarts de kwaliteit van leven van de hond te evalueren en weloverwogen beslissingen te nemen over verdere behandelingen of euthanasie.

Hoe herken je artrose bij een hond?

Artrose bij honden kan worden herkend aan symptomen zoals verminderde mobiliteit, stijfheid, kreupelheid, gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid, en moeite met opstaan of traplopen. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur