Allergie bij honden

Allergie bij honden

Allergie bij honden kan veroorzaakt worden door huid-, voedsel- of omgevingsallergenen, met symptomen zoals jeuk, rode huid, oorontstekingen en maag- en darmklachten. Diagnostische tests zoals huidprik- en bloedtests helpen de allergenen te identificeren, waarna behandelingen zoals antihistaminica, immunotherapie en hypoallergene diëten ingezet kunnen worden. Regelmatige vlooienbestrijding, een schone leefomgeving en consistente voeding zijn cruciaal voor het voorkomen en het langdurig beheer van allergieën bij honden.

Oorzaken en symptomen

Het hebben van een hond is geweldig, maar het kan lastig zijn als je hond last heeft van een allergie. Allergie bij honden komt vaker voor dan je misschien denkt en kan verschillende oorzaken en symptomen hebben. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten allergieën bij honden, hoe je de symptomen kunt herkennen en wat je kunt doen om je trouwe viervoeter te helpen.

Soorten allergieën

Huidallergieën bij honden

Huidallergieën zijn een van de meest voorkomende vormen van allergie bij honden. Deze allergieën kunnen worden veroorzaakt door vlooienbeten, omgevingsfactoren zoals pollen of schimmels, en zelfs door bepaalde voedingsmiddelen. Wanneer je hond last heeft van een huidallergie, zal hij vaak krabben, bijten of likken aan de aangetaste plekken, wat kan leiden tot roodheid, uitslag of kale plekken.

Voedselallergieën bij honden

Voedselallergieën zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van allergie bij honden. Dit kan gebeuren wanneer je hond gevoelig is voor bepaalde ingrediënten in zijn voeding, zoals kip, rundvlees, zuivelproducten of granen. Symptomen van voedselallergieën kunnen variëren van huidproblemen zoals jeuk en roodheid tot maag- en darmklachten zoals braken en diarree. Het identificeren van de specifieke voedselbron die de allergie veroorzaakt, kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel voor het welzijn van je hond.

Omgevingsallergieën bij honden

Omgevingsallergieën, ook bekend als atopische dermatitis, worden veroorzaakt door allergenen in de omgeving zoals pollen, schimmels, stof en huisstofmijten. Honden met omgevingsallergieën vertonen vaak symptomen zoals jeukende huid, ontstoken oren en rode ogen. Deze allergieën zijn vaak seizoensgebonden, afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde pollen of schimmels in de lucht. Het beheren van omgevingsallergieën kan een combinatie vereisen van medicatie, aanpassingen in de leefomgeving en speciale verzorging.

Symptomen van allergieën

Jeuk en krabben

Een van de meest voorkomende symptomen van allergie bij honden is jeuk. Als je hond constant krabt, bijt of likt aan bepaalde delen van zijn lichaam, kan dit een teken zijn van een allergie. Jeuk kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt vaak voor bij de oren, poten, buik en liezen. Langdurige jeuk kan leiden tot huidbeschadiging en infecties, dus het is belangrijk om snel te handelen.

Rode huid en uitslag

Een rode, geïrriteerde huid is een ander veelvoorkomend symptoom van allergieën bij honden. Dit kan variëren van lichte roodheid tot ernstige uitslag met bultjes of korstjes. De roodheid ontstaat meestal op plekken waar de hond veel krabt of likt, zoals de oren, poten en buik. Als je merkt dat je hond een rode huid of uitslag heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te starten.

Oorontstekingen

Honden met allergieën hebben vaak last van oorontstekingen. Symptomen van een oorontsteking kunnen zijn: schudden met het hoofd, krabben aan de oren, roodheid en een onaangename geur uit de oren. Oorontstekingen kunnen zeer pijnlijk zijn voor je hond en vereisen meestal een bezoek aan de dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.

Maag- en darmklachten

Naast huid- en oorproblemen kunnen allergieën bij honden ook maag- en darmklachten veroorzaken. Dit kan zich uiten in symptomen zoals braken, diarree, en overmatige winderigheid. Deze klachten kunnen optreden als gevolg van voedselallergieën, maar kunnen ook worden veroorzaakt door omgevingsallergieën die invloed hebben op het spijsverteringsstelsel. Als je hond last heeft van aanhoudende maag- en darmproblemen, is het belangrijk om samen met je dierenarts de oorzaak te achterhalen en een geschikt dieet of behandeling te vinden.

Diagnose en behandeling

Diagnostische tests voor allergieën bij honden

Het stellen van een juiste diagnose is de eerste stap om je hond te helpen bij allergieën. Dierenartsen gebruiken verschillende methoden om te bepalen waar je hond allergisch voor is. Een veelgebruikte methode is de huidpriktest, waarbij kleine hoeveelheden mogelijke allergenen in de huid van je hond worden geïnjecteerd om te zien welke een reactie veroorzaken. Een andere methode is een bloedtest, waarbij een bloedmonster van je hond wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van antilichamen tegen specifieke allergenen.

Daarnaast kan je dierenarts voorstellen om een eliminatiedieet te proberen. Dit houdt in dat je hond gedurende een bepaalde periode een hypoallergeen dieet volgt om te zien of zijn symptomen verbeteren. Vervolgens worden langzaam verschillende voedingsmiddelen geïntroduceerd om te bepalen welke allergieën veroorzaken.

Behandelopties voor allergieën bij honden

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om allergieën bij honden te beheersen en hun symptomen te verlichten. De behandeling die het beste is voor je hond, hangt af van het type allergie en de ernst van de symptomen.

 • Antihistaminica en steroïden: Deze medicijnen kunnen helpen om de jeuk en ontsteking te verminderen. Ze bieden vaak snelle verlichting, maar zijn meestal bedoeld voor kortdurig gebruik vanwege mogelijke bijwerkingen.
 • Immunotherapie: Dit is een langdurige behandeling waarbij je hond regelmatig injecties krijgt met kleine hoeveelheden van het allergeen om zijn immuunsysteem geleidelijk minder gevoelig te maken. Immunotherapie kan enkele maanden tot jaren duren voordat er significante resultaten worden gezien, maar het kan zeer effectief zijn voor sommige honden.
 • Speciale shampoos en huidverzorgingsproducten: Er zijn shampoos en sprays speciaal ontwikkeld voor honden met allergieën. Deze producten kunnen helpen om de huid te kalmeren, jeuk te verminderen en de huidbarrière te herstellen.
 • Hypoallergene diëten: Voor honden met voedselallergieën kan een dieet met hypoallergene voeding de symptomen aanzienlijk verminderen. Deze voedingen zijn speciaal samengesteld om allergenen te vermijden en de gezondheid van je hond te ondersteunen.

Voedingssupplementen en hypoallergene diëten

Naast medicatie en topische behandelingen kunnen voedingssupplementen een belangrijke rol spelen bij het beheren van allergieën bij honden. Omega-3 vetzuren, bijvoorbeeld, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verbeteren van de huidgezondheid en het verminderen van jeuk. Supplementen zoals probiotica kunnen ook gunstig zijn voor honden met voedselallergieën door de darmgezondheid te ondersteunen.

Het kiezen van een hypoallergeen dieet is cruciaal voor honden met voedselallergieën. Dit soort dieet bevat meestal nieuwe eiwitbronnen en koolhydraten die je hond nog niet eerder heeft gegeten, waardoor de kans op een allergische reactie kleiner is. Er zijn ook commerciële hypoallergene diëten beschikbaar, evenals zelfgemaakte diëten die door je dierenarts kunnen worden aanbevolen en begeleid. Kijk hier voor meer hypoallergeen hondenvoer.

Voorkomen en beheer

Voorkomen van allergieën bij honden

Het voorkomen van allergieën bij honden kan lastig zijn, vooral omdat veel allergieën genetisch bepaald zijn. Echter, er zijn stappen die je kunt nemen om de kans op een allergische reactie te verkleinen:

 • Regelmatige vlooienbestrijding: Vlooienbeten zijn een veelvoorkomende oorzaak van huidallergieën. Zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt behandeld met vlooienmiddelen om vlooienbeten te voorkomen.
 • Regelmatig baden en borstelen: Het regelmatig baden van je hond met een milde, hypoallergene shampoo kan helpen om allergenen van de huid en vacht te verwijderen. Borstelen helpt om dode huidcellen en haren te verwijderen, wat ook kan helpen bij het verminderen van allergieën.
 • Schone leefomgeving: Houd de leefomgeving van je hond schoon door regelmatig stof te zuigen en te dweilen. Dit kan helpen om allergenen zoals stof en pollen te verminderen. Gebruik luchtfilters om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Behulpzame producten

Vetramil derma shampoo (150 ML)

18,95

Renske hond mighty omega plus lam hypoallergeen (3 KG)

24,99

Bf petfood schapenvet maxi bonbons souplesse (40 ST)

6,99

Renske vers vlees zalm graanvrij (10X395 GR)

34,49

Langetermijnbeheer van allergieën bij honden

Het beheren van allergieën bij honden is vaak een levenslange inspanning. Hier zijn enkele tips om het leven van je hond met allergieën zo comfortabel mogelijk te maken:

 • Voortdurende communicatie met je dierenarts: Houd regelmatig contact met je dierenarts om de voortgang van de behandeling te bespreken en eventuele aanpassingen te maken op basis van de symptomen van je hond.
 • Aanpassen van de omgeving: Maak de leefruimte van je hond zo allergievrij mogelijk. Dit kan betekenen dat je bepaalde planten verwijdert, beddengoed vaak wast, en ervoor zorgt dat je huis stofvrij is.
 • Consistentie in voeding en medicatie: Zorg ervoor dat je hond consistent de voorgeschreven voeding en medicatie krijgt. Plotselinge veranderingen kunnen allergische reacties veroorzaken of verergeren.
 • Ondersteunende therapieën: Overweeg aanvullende therapieën zoals acupunctuur, massage of kruidensupplementen om de algehele gezondheid en het welzijn van je hond te verbeteren.

Met deze richtlijnen en tips kun je de allergieën van je hond effectief beheren en zijn kwaliteit van leven verbeteren. In de volgende sectie beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over allergieën bij honden, zodat je nog beter geïnformeerd bent over hoe je je huisdier kunt helpen.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

mcvoordieren.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over allergie bij honden.

Kunnen honden allergisch zijn voor bepaalde medicijnen?

Ja, honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde medicijnen, wat zich kan uiten in symptomen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, braken, diarree en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je hond een medicijnallergie heeft, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Hoe beïnvloedt stress allergieën bij honden?

Stress kan de symptomen van allergieën bij honden verergeren doordat het immuunsysteem van je hond verzwakt raakt. Het is belangrijk om stressfactoren te minimaliseren en een rustige, stabiele omgeving te bieden om allergieën beter te beheren.

kunnen honden allergieën ontwikkelen naarmate ze ouder worden?

Ja, honden kunnen allergieën ontwikkelen naarmate ze ouder worden, zelfs als ze eerder geen tekenen van allergieën vertoonden. Het immuunsysteem van een hond kan met de tijd veranderen, waardoor allergieën zich later in hun leven kunnen manifesteren.

hoe kan ik mijn hond helpen tijdens het allergieseizoen?

Tijdens het allergieseizoen kun je je hond helpen door regelmatig zijn vacht te wassen, zijn poten schoon te maken na wandelingen, en een luchtfilter in huis te gebruiken. Het beperken van buitenactiviteiten tijdens piekperiodes van allergenen kan ook helpen.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur