Buikpijn hond

Buikpijn hond

Buikpijn bij honden kan worden herkend aan symptomen zoals braken, diarree en een opgeblazen buik, veroorzaakt door factoren zoals voedselintoleranties en gastritis. Om buikpijn te voorkomen, is het essentieel om het dieet van je hond in de gaten te houden, regelmatige dierenartscontroles te plannen en voldoende beweging te bieden, terwijl je ook stressfactoren minimaliseert en giftige stoffen vermijdt.

Wat is buikpijn bij honden?

Buikpijn bij honden is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben en diverse symptomen met zich mee kan brengen. Het is essentieel om te begrijpen wat buikpijn bij honden veroorzaakt en hoe je het kunt herkennen, zodat je snel actie kunt ondernemen om je harige metgezel te helpen.

Begrijpen van de symptomen

Buikpijn bij honden kan gepaard gaan met verschillende symptomen die variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening.  Wanneer je hond buikpijn heeft, kunnen de symptomen variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de pijn. Een van de meest voorkomende symptomen is braken. Let op of je hond herhaaldelijk braakt of dat het braken gepaard gaat met bloed of andere abnormale inhoud. Honden kunnen ook buikpijn hebben zonder overgeven. Diarree is ook een teken dat er iets mis kan zijn in het maag-darmkanaal van je hond. Let op de frequentie en consistentie van de ontlasting.

Andere symptomen van buikpijn bij honden zijn onder meer lusteloosheid, gebrek aan eetlust, buikkrampen, overmatig likken van de buik en moeite met liggen of staan. Let op of je hond ongemakkelijk lijkt te zijn wanneer je zijn buik aanraakt. Dit kan wijzen op gevoeligheid in het buikgebied.

Oorzaken van buikpijn bij honden

Buikpijn bij honden kan verschillende oorzaken hebben, variërend van milde aandoeningen tot ernstige medische noodgevallen. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Voedselintoleranties of allergieën.
 • Maag-darmproblemen zoals gastritis, gastro-enteritis of borrelende darmen en waterige diarree.
 • Ingestie van giftige stoffen of vreemde voorwerpen.
 • Verstopping of obstipatie.
 • Blaasproblemen zoals blaasontsteking of blaasgruis.
 • Infecties van het maag-darmkanaal.
 • Maagtorsie (een levensbedreigende aandoening waarbij de maag van de hond opzwelt en draait).

Het is belangrijk om de mogelijke oorzaken van buikpijn bij honden te begrijpen, zodat je snel kunt handelen en passende zorg kunt bieden aan je trouwe metgezel.

Hoe kun je buikpijn bij honden herkennen?

Het herkennen van buikpijn bij honden is cruciaal voor het welzijn van je huisdier. Het is belangrijk om op te letten voor subtiele tekenen die kunnen wijzen op ongemak of pijn in de buik van je hond.

Let op veranderingen in eetlust

Een van de eerste indicatoren van buikpijn bij honden is vaak een verandering in hun eetlust. Let op of je hond minder eet dan normaal, zijn voedsel weigert of slechts kleine hoeveelheden eet. Als je merkt dat je hond zijn eten snel opeet en dan braakt, kan dit ook een teken zijn van problemen in de buik. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in eetgedrag nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig actie te ondernemen. Lees hier meer over braken hond.

Let op veranderingen in gedrag

Honden kunnen hun ongemak op verschillende manieren uiten, dus let goed op eventuele gedragsveranderingen. Als je hond rusteloos lijkt, ongewoon veel likt of kauwt aan zijn buik, of moeite heeft met liggen of zitten, kan dit wijzen op buikpijn. Sommige honden kunnen ook agressief of prikkelbaar worden als reactie op pijn.

Fysieke tekenen van buikpijn

Naast veranderingen in gedrag, zijn er ook fysieke tekenen die kunnen wijzen op buikpijn bij honden. Let op of je hond een opgeblazen of opgezwollen buik heeft, of als je druk uitoefent op zijn buik, hij reageert met pijn of ongemak. Daarnaast kunnen braken, diarree, bloederige ontlasting, of moeite met urineren ook symptomen zijn van buikpijn.

buikpijn hond

Wat te doen als je hond buikpijn heeft?

Als je vermoedt dat je hond buikpijn heeft, is het belangrijk om snel te handelen om zijn welzijn te waarborgen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je harige vriend te helpen:

Raadpleeg een dierenarts

Het is altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen als je hond symptomen van buikpijn vertoont. Een dierenarts kan de oorzaak van de buikpijn vaststellen en een passende behandeling voorschrijven. Probeer niet zelf de oorzaak te achterhalen of medicatie te geven zonder professioneel advies.

Geef geen menselijke medicijnen

Het is belangrijk om geen menselijke medicijnen aan je hond te geven zonder advies van een dierenarts. Sommige medicijnen die veilig zijn voor mensen kunnen schadelijk of zelfs dodelijk zijn voor honden. Gebruik alleen medicijnen die specifiek zijn voorgeschreven voor honden en volg altijd de aanwijzingen van de dierenarts op.

Let op voedselintoleranties

Als je hond regelmatig last heeft van buikpijn, kan het zijn dat hij een voedselintolerantie heeft. Praat met je dierenarts over het overschakelen naar een voeding die beter geschikt is voor gevoelige magen. Het vermijden van voedingsmiddelen waar je hond gevoelig voor is, kan helpen om toekomstige buikpijn te voorkomen. Door snel te handelen en professioneel advies in te winnen, kun je ervoor zorgen dat je hond de juiste zorg krijgt die hij nodig heeft om zich snel weer beter te voelen.

Wat helpt tegen buikpijn hond?

Om buikpijn bij honden te verlichten, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen:

 • Vasten: Als je hond last heeft van buikpijn, kan vasten gedurende 12 tot 24 uur helpen om zijn spijsverteringsstelsel tot rust te laten komen. Bied gedurende deze periode alleen water aan om uitdroging te voorkomen.
 • Kleine, lichte maaltijden: Na de vastenperiode kun je je hond kleine, lichte maaltijden van gekookte kip en rijst geven. Deze voedingsmiddelen zijn gemakkelijk verteerbaar en kunnen helpen om de maag van je hond te kalmeren.
 • Probiotica: Het geven van probiotica kan de darmgezondheid van je hond bevorderen en helpen bij het herstellen van de balans van goede bacteriën in zijn spijsverteringsstelsel.
 • Medicatie: Als de buikpijn van je hond ernstig is, kan je dierenarts pijnstillers of andere medicijnen voorschrijven om zijn ongemak te verlichten. Gebruik echter nooit medicatie zonder advies van een dierenarts. Voorbeelden hiervan zijn: Metacam en Rymadyl.
 • Rust: Zorg ervoor dat je hond voldoende rust krijgt om te herstellen. Vermijd zware lichamelijke activiteit en geef hem een comfortabele plek om te rusten.

Voorkomen van buikpijn bij honden

Het voorkomen van buikpijn bij honden is cruciaal voor hun welzijn en jouw gemoedsrust. Hier zijn enkele tips om buikpijn bij honden te helpen voorkomen:

Voorkom overmatig eten

Overeten kan leiden tot spijsverteringsproblemen en buikpijn bij honden. Zorg ervoor dat je hond regelmatige maaltijden krijgt en beperk de hoeveelheid extra snacks die hij ontvangt. Voorkom ook dat je hond te snel eet door zijn voedsel te verspreiden over meerdere kleine maaltijden per dag of gebruik een langzame voerbak om hem te helpen rustiger te eten.

Houd het dieet in de gaten

Een uitgebalanceerd dieet speelt een essentiële rol bij het voorkomen van buikpijn bij honden. Kies voedingsmiddelen van hoge kwaliteit die zijn ontworpen voor de specifieke behoeften en gevoeligheden van je hond. Vermijd voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze problemen veroorzaken bij je hond, zoals voedsel dat te vet, gekruid of bedorven is.

Regelmatige dierenartscontroles

Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen bij het opsporen van potentiële gezondheidsproblemen voordat ze buikpijn veroorzaken. Houd je hond up-to-date met vaccinaties en voorkomende zorg, en bespreek eventuele zorgen of veranderingen in zijn gezondheid met je dierenarts.

Tips

Naast deze voorkomende maatregelen zijn er nog enkele aanvullende tips die kunnen helpen bij het voorkomen van buikpijn bij honden:

 • Voldoende beweging
  Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor de algehele gezondheid van je hond, inclusief zijn spijsverteringssysteem. Zorg ervoor dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt door dagelijkse wandelingen te maken, te spelen en te rennen in een veilige omgeving. Voldoende beweging kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van obstipatie of andere gastro-intestinale problemen.
 • Stressmanagement
  Stress kan een negatieve invloed hebben op het spijsverteringsstelsel van je hond en kan bijdragen aan buikpijn. Probeer stressfactoren voor je hond te identificeren en te minimaliseren, zoals veranderingen in de omgeving, onbekende geluiden of nieuwe mensen of dieren in huis. Bied je hond een veilige en rustige omgeving waarin hij zich op zijn gemak voelt.
 • Vermijd giftige stoffen
  Zorg ervoor dat je hond geen toegang heeft tot giftige stoffen die buikpijn kunnen veroorzaken, zoals giftige planten, chemicaliën, medicijnen of voedingsmiddelen die giftig zijn voor honden (zoals chocolade, druiven, rozijnen, uien en knoflook). Houd potentieel gevaarlijke stoffen buiten het bereik van je hond en zorg ervoor dat hij geen dingen opeet die hij buiten vindt tijdens wandelingen.

 

Giftige Stoffen voor HondenMaatregelen
Giftige plantenIdentificeer giftige planten in en rondom je huis en tuin en zorg ervoor dat je hond er niet bij kan.
ChemicaliënBewaar huishoudelijke schoonmaakmiddelen, pesticiden en andere chemicaliën buiten het bereik van je hond.
MedicijnenBewaar alle medicijnen, inclusief die van jezelf, buiten het bereik van je hond en geef je hond nooit medicijnen zonder dierenarts advies.
Giftig voedsel voor hondenVermijd het voeren van voedingsmiddelen zoals chocolade, druiven, rozijnen, uien en knoflook aan je hond.
Potentieel gevaarlijke vondsten tijdens wandelingenHoud je hond tijdens wandelingen aan de lijn en let goed op wat hij in zijn mond stopt om te voorkomen dat hij giftige of schadelijke dingen opeet.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

mcvoordieren.nl

dierenkliniektiel.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over buikpijn hond.

Wat zijn mogelijke oorzaken van buikpijn bij honden?

Buikpijn bij honden kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder voedselintoleranties, gastritis, gastro-intestinale obstructies en pancreatitis.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond buikpijn krijgt?

Om buikpijn bij honden te voorkomen, is het belangrijk om hun dieet in de gaten te houden, regelmatige dierenartscontroles te plannen, voldoende lichaamsbeweging te bieden, stress te minimaliseren en hen weg te houden van giftige stoffen.

Wat moet ik doen als mijn hond symptomen van buikpijn vertoont?

Als je hond symptomen van buikpijn vertoont, zoals braken, diarree of een opgeblazen buik, is het raadzaam om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Kan stress buikpijn veroorzaken bij honden?

Ja, stress kan bijdragen aan buikpijn bij honden. Het minimaliseren van stressfactoren en het bieden van een rustige omgeving kan helpen om buikpijn te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden om buikpijn bij mijn hond te voorkomen?

Voedingsmiddelen die giftig zijn voor honden, zoals chocolade, druiven, rozijnen, uien en knoflook, moeten ten allen tijde vermeden worden om buikpijn te voorkomen.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur