Spondylose hond

Spondylose hond

Spondylose bij honden wordt gekenmerkt door botachtige uitsteeksels langs de wervelkolom, wat leidt tot symptomen zoals stijfheid en moeite met bewegen. Risicofactoren zijn onder andere veroudering, overgewicht en genetische aanleg, terwijl behandelingsopties variëren van medicijnen tot fysiotherapie, terwijl een gezonde levensstijl en voeding kunnen helpen bij het voorkomen van deze aandoening.

Wat is spondylose?

Spondylose bij honden is een veelvoorkomende aandoening die de wervelkolom van je harige vriend beïnvloedt. Spondylose is de naam voor artrose van de wervels. Het wordt gekenmerkt door de vorming van botachtige uitsteeksels langs de wervels. Dit kan leiden tot pijn en beperkingen in de beweging. Deze uitsteeksels worden ook wel osteofyten genoemd en kunnen zich vormen als reactie op veroudering, letsel of degeneratieve veranderingen in de wervelkolom.

Lees hier meer over artrose hond.

Symptomen van Spondylose hond

Spondylose bij honden is een degeneratieve aandoening die de wervelkolom beïnvloedt, waarbij er sprake is van een abnormale botgroei (osteofyten) langs de randen van de wervels door gevolg van slijtage. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en beperkte bewegingsvrijheid in de rug bij de getroffen honden. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de ernst en de locatie van de aandoening. Dit zijn vaak moeite met opstaan, verminderde activiteit, een stijve gang, en mogelijk kreupelheid. In sommige gevallen kunnen honden ook tekenen van pijn vertonen wanneer de aangetaste gebieden worden aangeraakt of bewogen. Het is belangrijk om deze symptomen serieus te nemen en een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Herkennen van symptomen

Het herkennen van symptomen van spondylose bij honden is essentieel voor een tijdige diagnose en behandeling. Let op tekenen zoals:

 • Stijfheid: Je hond kan stijfheid ervaren, vooral na periodes van rust of inactiviteit. Lees mee rover hond is stijf.
 • Moeite met Bewegen: Hij kan moeite hebben met opstaan, traplopen of springen.
 • Veranderingen in Gang: Let op eventuele veranderingen in de manier waarop je hond loopt. Dit kan zijn, een stijvere gang of het slepen met een of meer poten.
 • Pijnreacties: Je hond kan pijn vertonen bij het aanraken van de rug of bij bepaalde bewegingen.
 • Verlies van eetlust: In sommige gevallen kan spondylose gepaard gaan met verlies van eetlust of algemene lusteloosheid.

Oorzaken van spondylose bij hond

Spondylose (oftewel artrose) bij honden is een complexe aandoening waarvan de exacte oorzaken niet altijd duidelijk zijn. Het wordt vaak geassocieerd met het natuurlijke verouderingsproces, waarbij slijtage van de wervelkolom optreedt. Factoren zoals genetische aanleg, overgewicht, langdurige belasting door bepaalde activiteiten of blessures kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van spondylose. Hoewel het vaker voorkomt bij oudere honden, kunnen ook jongere dieren getroffen worden, afhankelijk van hun specifieke omstandigheden en levensstijl. Een goede fysieke conditie, een aangepast dieet en regelmatige veterinaire controles kunnen helpen om de risico’s op spondylose te verminderen.

Risicofactoren voor spondylose

Hoewel de exacte oorzaak van spondylose bij honden niet altijd duidelijk is, zijn er verschillende risicofactoren die de ontwikkeling ervan kunnen bevorderen:

 • Veroudering: Spondylose komt vaker voor bij oudere honden. Naarmate je hond ouder wordt, neemt de kans op degeneratieve veranderingen in de wervelkolom toe. Dit kan leiden tot de vorming van osteofyten. Uiteindelijk neemtt de kans op een hernia ook meer toe.
 • Overgewicht: Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom van je hond, waardoor het risico op spondylose toeneemt. Het handhaven van een gezond gewicht kan helpen om de belasting op de wervelkolom te verminderen.
 • Genetische aanleg: Sommige rassen hebben mogelijk een genetische aanleg voor spondylose. Hoewel het bij alle rassen kan voorkomen, zijn bepaalde rassen, zoals Duitse herders en Dobermanns, mogelijk vatbaarder voor deze aandoening.
 • Letsel of trauma: Een geschiedenis van letsel of trauma aan de wervelkolom kan het risico op spondylose verhogen. Dit kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van een val, ongeluk of overmatige fysieke activiteit.

Het identificeren van deze risicofactoren kan helpen bij het nemen van voorkomende maatregelen en het verminderen van het risico op spondylose bij je hond.

Diagnose van spondylose bij hond

De diagnose van spondylose bij honden vereist een grondige evaluatie door een dierenarts. Dit proces begint typisch met een gedetailleerde medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek.  De dierenarts gaat op zoek gaat naar tekenen van pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s spelen een cruciale rol bij het bevestigen van de diagnose, door het visualiseren van de karakteristieke botgroei (osteofyten) langs de randen van de wervels. In sommige gevallen kunnen aanvullende onderzoeken zoals MRI of CT-scans van de rug nodig zijn om de omvang van de aandoening en de impact op omliggende weefsels beter te begrijpen. Deze diagnostische stappen zijn essentieel voor het opstellen van een effectief behandelplan.

Veterinaire onderzoeken

Om spondylose bij je hond te diagnosticeren, zal de dierenarts verschillende onderzoeken uitvoeren om een nauwkeurige beoordeling te maken. Deze onderzoeken kunnen omvatten:

 • Lichamelijk onderzoek: De dierenarts zal je hond onderzoeken op tekenen van pijn, stijfheid en beperkingen in de beweging. Ze kunnen ook palperen langs de wervelkolom om te zoeken naar gevoeligheid of abnormale uitsteeksels.
 • Beeldvormende tests: Beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s of een MRI-scan kunnen worden uitgevoerd om de wervelkolom van je hond in detail te bekijken. Deze tests kunnen helpen bij het identificeren van eventuele botachtige uitsteeksels of andere afwijkingen in de wervelkolom.
 • Neurologisch onderzoek: In sommige gevallen kan de dierenarts een neurologisch onderzoek uitvoeren om de functie van het zenuwstelsel van je hond te beoordelen. Dit kan onder meer het controleren van reflexen, spierspanning en coördinatie omvatten.

Op basis van deze onderzoeken kan de dierenarts een diagnose stellen en een behandelingsplan aanbevelen dat is afgestemd op de individuele behoeften van je hond.

Behandelingsopties voor spondylose bij hond

De behandeling van spondylose bij honden richt zich voornamelijk op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de hond. De aandoening is zelf niet omkeerbaar is. Behandelingsstrategieën kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de algemene gezondheid van de hond. Vaak omvatten ze pijnmanagement met medicatie zoals ontstekingsremmers. In sommige gevallen kunnen ook supplementen zoals glucosamine en chondroïtine worden aanbevolen om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Fysiotherapie en aangepaste oefeningen kunnen ook een belangrijke rol spelen in het behoud van de mobiliteit en het verminderen van stijfheid.  Een nauwe samenwerking met een dierenarts is essentieel om de meest geschikte behandeling voor elke individuele hond te bepalen.

Medicamenteuze behandeling

Medicamenteuze behandeling kan worden voorgeschreven om de symptomen van spondylose bij je hond te verlichten en zijn algehele comfort te verbeteren. Enkele veelvoorkomende medicijnen die kunnen worden voorgeschreven zijn:

 • Pijnstillers: Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn carprofen, meloxicam en firocoxib. Het is belangrijk om deze medicijnen alleen onder toezicht van een dierenarts te gebruiken en de voorgeschreven dosering strikt op te volgen.
 • Spierverslappers: Spierverslappers kunnen worden voorgeschreven om spierspasmen te verminderen en de spieren te ontspannen. Dit kan helpen om de pijn te verlichten en de mobiliteit van je hond te verbeteren.
 • Pijnstillende crèmes of gels: Pijnstillende crèmes of gels kunnen rechtstreeks op het aangetaste gebied worden aangebracht om pijn te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren.

Het is belangrijk om de voorgeschreven medicijnen strikt volgens de aanwijzingen van de dierenarts te gebruiken. Eventuele bijwerkingen of veranderingen in het gedrag van je hond moet meteen melden. Spondylose kan ernstige pijn en ongemak veroorzaken bij honden, en wanneer de kwaliteit van leven van de hond sterk achteruitgaat en niet meer adequaat kan worden beheerd met behandelingen, kan het laten inslapen een humane optie zijn om verder lijden te voorkomen. Het is belangrijk om deze beslissing te nemen in overleg met een dierenarts, die kan helpen bij het evalueren van de toestand van de hond en het bieden van ondersteuning aan de eigenaar tijdens dit moeilijke proces.

Behulpzame producten

De groene os cox compositum hond / kat (50 ML)

32,95

Fofos werpstok groen (66X7X7 CM)

11,99

Kong reflex tug geel (40X14X3 CM)

16,99

De groene os adaptonicum hond / kat (50 ML)

19,95

Camon walky dog fietsbeugel (60X3X3 CM)

79,-

Fysiotherapie en beweging

Naast medicamenteuze behandeling kan fysiotherapie een waardevolle aanvullende benadering zijn voor de behandeling van spondylose bij honden. Fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit, spierkracht en flexibiliteit van je hond, wat kan helpen om de symptomen van spondylose te verlichten en zijn algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Enkele veelvoorkomende fysiotherapeutische interventies die kunnen worden toegepast zijn onder andere:

 • Oefentherapie: Gerichte oefeningen kunnen worden ontworpen om de spieren rond de wervelkolom te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Dit kan onder meer het gebruik van loopbanden, balanceerballen en watertherapie omvatten.
 • Manuele Therapie: Manuele therapieën zoals massage, stretching en mobilisatie kunnen worden gebruikt om de spieren te ontspannen, de bloedcirculatie te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten.
 • Hydrotherapie: Hydrotherapie, zoals zwemmen of aqua-therapie, kan een effectieve manier zijn om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren zonder overmatige druk op de gewrichten en wervelkolom uit te oefenen.

Het is belangrijk om met een ervaren dierenfysiotherapeut samen te werken om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat is afgestemd op de individuele behoeften en conditie van je hond.

Voorkomen van spondylose hond

Het handhaven van een gezonde levensstijl en het bieden van een uitgebalanceerd dieet kunnen bijdragen aan het voorkomen van spondylose bij honden. Hier zijn enkele tips om de gezondheid van de wervelkolom van je hond te bevorderen:

 • Gewichtsbeheersing: Overgewicht legt extra druk op de wervelkolom en kan het risico op spondylose vergroten. Zorg ervoor dat je hond een gezond gewicht behoudt door regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor het behoud van een gezonde spierkracht en flexibiliteit. Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt, maar vermijd overmatige belasting van de wervelkolom, vooral bij oudere honden of honden met een genetische aanleg voor spondylose.
 • Hoogwaardige voeding: Een uitgebalanceerd dieet met hoogwaardige voeding kan bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn van je hond, inclusief de gezondheid van zijn wervelkolom. Kies voeding die rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.
 • Regelmatige veterinaire controles: Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen, waaronder ook spondylose. Zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt gecontroleerd en bespreek eventuele zorgen met je dierenarts.

Door deze voorkomende maatregelen te nemen, kun je de kans op het ontwikkelen van spondylose bij je hond minimaliseren en zijn algehele gezondheid en welzijn bevorderen.

Meer producten nodig? Kijk ook eens bij onze afdelingen voor honden.

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord over de veelgestelde vragen betreft Spondylose bij honden.

Wat zijn de mogelijke complicaties van spondylose bij honden?

Mogelijke complicaties van spondylose bij honden kunnen zijn verergering van pijn en beperkingen in de mobiliteit, verminderde kwaliteit van leven en in ernstige gevallen neurologische problemen zoals verlamming.

Kan spondylose bij honden vanzelf genezen?

Spondylose bij honden is een degeneratieve aandoening en geneest over het algemeen niet vanzelf. Het kan echter worden beheerd met de juiste behandeling en zorg.

Zijn er specifieke rassen die meer vatbaar zijn voor spondylose?

Zijn er specifieke rassen die meer vatbaar zijn voor spondylose?

Moeten honden met spondylose speciaal dieetvoer krijgen?

Speciaal dieetvoer kan nuttig zijn bij het handhaven van een gezond gewicht en het bevorderen van de algehele gezondheid, maar er is geen specifiek dieet voor honden met spondylose.

Hoe lang duurt het voordat een hond herstelt van spondylose?

De duur van het herstel van spondylose bij honden varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening, de gekozen behandeling en de individuele reactie van de hond op de behandeling. In sommige gevallen kan het levenslang beheer vereisen.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur