Traanstreep hond

Traanstreep hond

Traanstrepen bij honden zijn roodbruine verkleuringen onder de ogen, veroorzaakt door overmatige traanproductie door allergieën, anatomische factoren, of voeding. Regelmatig schoonmaken met speciale oogreinigingsdoekjes, een hypoallergeen dieet, en consultatie met een dierenarts kunnen helpen om deze te verminderen.

Wat zijn traanstrepen

Een traanstreep is de verkleuring die je vaak ziet onder de ogen van een hond. Deze strepen zijn meestal roodbruin van kleur en worden veroorzaakt door een overmatige traanproductie. Hoewel traanstrepen bij sommige hondenrassen vaker voorkomen, kunnen alle honden er last van hebben. Het begrijpen van de oorzaken en oplossingen kan je helpen om je hond gezond en gelukkig te houden.

Oorzaken van traanstrepen

Allergieën en irritaties

Een van de meest voorkomende oorzaken van traanstrepen bij honden is allergieën. Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor verschillende stoffen zoals pollen, stof, schimmels, of zelfs bepaalde voedingsmiddelen. Deze allergieën kunnen leiden tot irritaties in de ogen, waardoor je hond meer gaat tranen. De overtollige tranen kunnen vervolgens leiden tot traanstrepen. Lees hier meer over Allergie bij honden.

Ook kunnen omgevingsfactoren zoals rook, chemische dampen of shampoos en verzorgingsproducten die niet specifiek voor honden zijn ontworpen, irritatie veroorzaken. Het is belangrijk om te letten op de producten die je in de buurt van je hond gebruikt en ervoor te zorgen dat ze hypoallergeen en veilig zijn.

Anatomische factoren

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor traanstrepen vanwege hun anatomie. Rassen zoals Maltezers, Shih Tzus en Franse Bulldogs hebben vaak kleinere traanbuisjes of een ongewone vorm van hun traanbuisjes, wat kan leiden tot een verminderde afvoer van tranen. Deze anatomische kenmerken zorgen ervoor dat tranen niet goed worden afgevoerd en dus zichtbaar worden als traanstrepen.

Honden met een platte snuit, ook wel brachycefale rassen genoemd, hebben ook vaker last van traanstrepen. Hun unieke schedelvorm kan de natuurlijke afvoer van tranen bemoeilijken, waardoor de tranen zich ophopen en verkleuring veroorzaken.

Voeding en dieet

Wat je hond eet, kan ook invloed hebben op de vorming van traanstrepen. Een slecht dieet, of een dieet dat niet is afgestemd op de specifieke behoeften van je hond, kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder overmatige traanproductie. Voedingsmiddelen die kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen of andere chemische toevoegingen bevatten, kunnen allergische reacties veroorzaken die leiden tot traanstrepen.

Het is belangrijk om je hond een uitgebalanceerd dieet te geven dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Soms kan het veranderen van het dieet van je hond, bijvoorbeeld door over te schakelen op hypoallergene voeding of voedsel zonder granen, helpen om de hoeveelheid tranen en de vorming van traanstrepen te verminderen.

Symptomen van traanstrepen

Hoe herken je traanstrepen bij je hond?

Het herkennen van traanstrepen bij je hond is meestal vrij eenvoudig. De meest duidelijke tekenen zijn de roodbruine of donkergekleurde strepen onder de ogen van je hond. Deze verkleuring wordt veroorzaakt door de oxidatie van de mineralen in de tranen wanneer ze in contact komen met lucht. Naast de verkleuring kan je ook merken dat het gebied rond de ogen vochtig of zelfs een beetje nat is. In sommige gevallen kunnen er ook klontjes of korstjes ontstaan in de ooghoeken van je hond.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Hoewel traanstrepen vaak een cosmetisch probleem zijn, kunnen ze soms wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Je moet je zorgen maken als je hond naast de traanstrepen ook andere symptomen vertoont, zoals roodheid, zwelling, jeuk rond de ogen, of als je hond vaak in de ogen wrijft. Deze symptomen kunnen wijzen op een infectie, allergie of een ander medisch probleem dat aandacht nodig heeft. Als de traanstrepen plotseling verschijnen of veel erger worden, is het een goed idee om je dierenarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te krijgen.

Behulpzame producten

Beaphar oftal traansmeerremover (50 ML)

9,25

Ppp arome care traanstreep doekjes (100 ST)

19,95

Trixie traansmeer-verwijderaar (50 ML)

3,99

Vets best clean eye round pads (100 ST)

8,25

Hery oogverzorging hond / kat (100 ML)

9,75

Trixie oogzalf rondom de ogen (50 ML)

3,99

Voorkomen van traanstrepen

Regelmatig schoonmaken

Een van de beste manieren om traanstrepen te voorkomen is door de ogen van je hond regelmatig schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte, vochtige doek of speciale oogreinigingsdoekjes. Maak de ogen van je hond voorzichtig schoon door overtollige tranen en vuil weg te vegen. Zorg ervoor dat je altijd schone doekjes gebruikt om te voorkomen dat je vuil en bacteriën verspreidt.

Het is ook belangrijk om de vacht rond de ogen van je hond goed te onderhouden. Als je hond een lange vacht heeft, zorg er dan voor dat de haren rond de ogen kort en schoon worden gehouden om irritatie en ophoping van vuil te voorkomen.

Het juiste dieet

Zoals eerder genoemd, kan voeding een grote rol spelen in de vorming van traanstrepen. Zorg ervoor dat je hond een hoogwaardig dieet krijgt dat vrij is van kunstmatige toevoegingen en allergenen. Overweeg om over te schakelen naar hypoallergeen voer of een speciaal dieet dat ontworpen is om de gezondheid van de huid en vacht van je hond te ondersteunen.

Sommige honden kunnen baat hebben bij voedingssupplementen die de gezondheid van de ogen bevorderen. Supplementen zoals omega-3 vetzuren, die in visolie te vinden zijn, kunnen ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid van de ogen ondersteunen. Bespreek altijd met je dierenarts voordat je nieuwe supplementen toevoegt aan het dieet van je hond.

Gebruik van speciale producten

Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van traanstrepen. Oogreinigers en -doekjes die speciaal zijn ontworpen voor honden kunnen effectief zijn bij het schoonmaken en verzorgen van de ogen. Er zijn ook speciale crèmes en gels die je kunt aanbrengen rond de ogen van je hond om de huid te beschermen en traanstrepen te verminderen.

Daarnaast zijn er voedingssupplementen en producten die zijn ontwikkeld om de onderliggende oorzaken van traanstrepen aan te pakken, zoals allergieën en voedingsproblemen. Deze producten kunnen vaak helpen om de algehele gezondheid van je hond te verbeteren en de vorming van traanstrepen te verminderen.

Behandeling van traanstrepen

Thuisbehandelingen

Er zijn verschillende manieren om traanstrepen thuis te behandelen. Het regelmatig schoonmaken van de ogen van je hond is een goede eerste stap. Gebruik een zachte, vochtige doek of speciale oogreinigingsdoekjes om de ogen van je hond voorzichtig schoon te maken. Dit helpt om overtollige tranen en vuil te verwijderen, waardoor de vorming van traanstrepen wordt verminderd.

Je kunt ook een mild, niet-irriterend oogreinigingsmiddel gebruiken. Deze middelen zijn speciaal ontworpen voor het schoonmaken van de ogen van honden en kunnen helpen om bacteriën en vuil te verwijderen zonder de huid te irriteren. Zorg ervoor dat je een product kiest dat veilig is voor dagelijks gebruik en geen agressieve chemicaliën bevat.

Professionele behandelingen

In sommige gevallen is het nodig om professionele hulp in te schakelen om traanstrepen te behandelen. Een dierenarts kan de ogen van je hond grondig onderzoeken en de onderliggende oorzaak van de traanstrepen vaststellen. Dit kan variëren van allergieën tot infecties of zelfs anatomische problemen die een medische behandeling vereisen.

De dierenarts kan ook speciale oogdruppels of zalven voorschrijven die helpen om de irritatie en ontsteking in de ogen van je hond te verminderen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om problemen met de traanbuisjes of andere anatomische afwijkingen te corrigeren.

Wanneer naar de dierenarts?

Het is belangrijk om naar de dierenarts te gaan als de traanstrepen van je hond plotseling verschijnen of veel erger worden, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals roodheid, zwelling, of overmatig wrijven in de ogen. Deze symptomen kunnen wijzen op een infectie of een ander medisch probleem dat professionele aandacht nodig heeft.

Ook als je thuisbehandelingen hebt geprobeerd en geen verbetering ziet, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan een grondige diagnose stellen en een behandelplan opstellen dat specifiek is afgestemd op de behoeften van je hond.

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over traanstreep hond.

Hoe vaak moet ik de ogen van mijn hond schoonmaken om traanstrepen te voorkomen?

Het is aan te raden om de ogen van je hond dagelijks schoon te maken, vooral als je hond gevoelig is voor traanstrepen. Door regelmatig schoon te maken, verwijder je overtollige tranen en vuil, wat helpt om de vorming van traanstrepen te verminderen.

Welke hondenrassen hebben het meeste last van traanstrepen?

Hondenrassen met een lichte vacht en brachycefale rassen zoals Maltezers, Bichon Frisés, Shih Tzus, en Franse Bulldogs hebben het meeste last van traanstrepen. Hun anatomie en vachtkleur maken de traanstrepen meer zichtbaar en moeilijker te beheersen.

Kunnen traanstrepen wijzen op een gezondheidsprobleem?

Ja, traanstrepen kunnen soms wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem zoals een infectie, allergie, of anatomische afwijking. Als de traanstrepen gepaard gaan met roodheid, zwelling, of overmatig wrijven in de ogen, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Helpen natuurlijke remedies bij het verminderen van traanstrepen?

Natuurlijke remedies zoals regelmatig schoonmaken met een vochtige doek en het geven van een uitgebalanceerd, hypoallergeen dieet kunnen helpen bij het verminderen van traanstrepen. Supplementen zoals omega-3 vetzuren kunnen ook bijdragen aan de gezondheid van de ogen van je hond.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur