Ontstoken tandvlees hond

Ontstoken tandvlees hond

Ontstoken tandvlees bij honden, ook wel gingivitis genoemd, wordt vaak gekenmerkt door symptomen zoals rood, gezwollen tandvlees, slechte adem en bloedingen. De belangrijkste oorzaken zijn opbouw van tandplak en tandsteen, slechte mondhygiëne, en ongezonde voeding. Regelmatige gebitsreiniging, goede voeding, en dagelijkse mondverzorging zijn cruciaal voor preventie en behandeling.

Symptomen van ontstoken tandvlees bij hond

Ontstoken tandvlees bij honden, ook wel gingivitis genoemd, komt vrij vaak voor en kan verschillende symptomen hebben. Het is belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen om erger te voorkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van ontstoken tandvlees bij honden:

 • Rood en gezwollen tandvlees: Het tandvlees van je hond kan rood en opgezwollen zijn, vooral langs de randen waar de tanden het tandvlees raken.
 • Bloedend tandvlees: Je kunt merken dat het tandvlees van je hond gemakkelijk bloedt, vooral tijdens het eten of wanneer je de tanden van je hond poetst.
 • Slechte adem: Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, kan een teken zijn van tandvleesontsteking. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen in de mond van je hond.
 • Moeite met eten: Als je hond moeite heeft met kauwen of minder eetlust vertoont, kan dit komen door pijn in het tandvlees.
 • Overmatig kwijlen: Ontstoken tandvlees kan ervoor zorgen dat je hond meer gaat kwijlen dan normaal.
 • Veranderingen in gedrag: Honden met tandvleesontsteking kunnen prikkelbaar of lusteloos zijn vanwege het ongemak in hun mond.

Door deze symptomen vroegtijdig te herkennen, kun je snel actie ondernemen en de gezondheid van het gebit van je hond verbeteren.

Oorzaken van ontstoken tandvlees bij hond

Het begrijpen van de oorzaken van ontstoken tandvlees bij honden kan je helpen om deze aandoening te voorkomen.

De meest voorkomende oorzaak is de opbouw van tandplak en tandsteen. Tandplak is een kleverige laag bacteriën die zich op de tanden vormt en als het niet wordt verwijderd, kan het verharden tot tandsteen, wat het tandvlees kan irriteren en ontsteken. Slechte mondhygiëne verhoogt het risico op tandvleesontsteking, aangezien honden die geen regelmatige gebitsreiniging krijgen, meer kans hebben om deze aandoening te ontwikkelen. Dagelijks poetsen en het gebruik van speciale tandverzorgingsproducten voor honden kunnen dit helpen voorkomen.

Ongezonde voeding, rijk aan suikers en zetmeel, draagt ook bij aan de opbouw van tandplak, terwijl gezond, gebalanceerd hondenvoer de mondgezondheid kan verbeteren. Honden met overlappende of scheve tanden hebben meer kans op de opbouw van tandplak en tandsteen omdat voedsel en bacteriën gemakkelijker vast kunnen komen te zitten. Bacteriële en virale infecties kunnen ook leiden tot ontsteking van het tandvlees, daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede algehele gezondheid van je hond. Tot slot hebben oudere honden vaker last van tandvleesproblemen omdat hun immuunsysteem verzwakt en de opbouw van tandplak na verloop van tijd toeneemt.

Diagnose van ontstoken tandvlees

Het stellen van de juiste diagnose voor ontstoken tandvlees bij je hond is belangrijk om de juiste behandeling te kunnen starten. Hier zijn de stappen die een dierenarts doorgaans zal volgen om gingivitis bij honden te diagnosticeren:

 • Anamnese: De dierenarts zal vragen naar de symptomen die je hebt opgemerkt, zoals slechte adem, bloedend tandvlees of veranderingen in eetgewoonten.
 • Fysiek onderzoek: De dierenarts zal de mond van je hond grondig onderzoeken. Dit omvat het kijken naar roodheid, zwelling, en tekenen van tandplak of tandsteen.
 • Tandheelkundig onderzoek: Soms is een meer gedetailleerd onderzoek nodig, waarvoor je hond onder lichte verdoving wordt gebracht. Dit maakt het mogelijk om elke tand zorgvuldig te inspecteren en te kijken naar problemen onder het tandvlees.
 • Röntgenfoto’s: In sommige gevallen zijn röntgenfoto’s nodig om te controleren op schade aan de tanden en het kaakbot, die niet zichtbaar zijn tijdens een visuele inspectie.
 • Bacteriële kweek : Als er een ernstige infectie wordt vermoed, kan de dierenarts een monster van het tandvlees nemen om te onderzoeken welke bacteriën aanwezig zijn en welke antibiotica het meest effectief zullen zijn.

Door deze stappen te volgen, kan de dierenarts een nauwkeurige diagnose stellen en een geschikt behandelplan opstellen om de mondgezondheid van je hond te verbeteren.

Behandeling van ontstoken tandvlees

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor ontstoken tandvlees bij honden, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hier zijn de meest gebruikelijke behandelingsmethoden:

 • Professionele gebitsreiniging: Een grondige reiniging door de dierenarts is vaak de eerste stap. Dit verwijdert tandplak en tandsteen en zorgt voor een schoon gebit. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd onder narcose.
 • Antibiotica: In gevallen van ernstige infectie kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om de bacteriën te bestrijden die de ontsteking veroorzaken.
 • Pijnstillers: Als je hond veel pijn heeft, kan de dierenarts pijnstillers voorschrijven om het ongemak te verminderen terwijl de onderliggende oorzaak wordt behandeld.
 • Mondspoelingen en gels: Er zijn speciale mondspoelingen en gels beschikbaar die je kunt gebruiken om de bacteriën in de mond van je hond onder controle te houden en verdere ontsteking te voorkomen.
 • Dieetveranderingen: Het geven van een speciaal dieet, kauwproducten of dental are die helpen tandplak te verminderen, kan ook onderdeel zijn van de behandeling.

Regelmatige gebitsreinigingen en goede mondhygiëne thuis zijn essentieel om te voorkomen dat het probleem terugkomt.

Voorkomen van ontstoken tandvlees bij hond

Voorkomen is de beste manier om te zorgen voor een gezonde mond bij je hond. Poets de tanden van je hond dagelijks met een speciale hondentandenborstel en tandpasta om tandplak te verwijderen voordat het tandsteen wordt. Geef je hond een gebalanceerd dieet met voedingsstoffen die goed zijn voor de mondgezondheid en vermijd voedingsmiddelen die veel suikers bevatten. Kauwspeeltjes en -producten die speciaal zijn ontworpen om tandplak te verminderen en de tanden schoon te houden, zijn ook nuttig. Breng je hond regelmatig naar de dierenarts voor gebitscontroles en professionele reinigingen om problemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken. Er zijn speciale wateradditieven beschikbaar die je aan het drinkwater van je hond kunt toevoegen om de opbouw van tandplak te verminderen. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de mondgezondheid van je hond aanzienlijk verbeteren en de kans op ontstoken tandvlees verminderen.

Voedingstips voor een gezonde mond

Een gezond dieet speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van tandvleesproblemen. Kies voor droogvoer omdat het kan helpen tandplak te verminderen dankzij het schurende effect tijdens het kauwen, wat helpt om de tanden schoon te houden. Overweeg voedingssupplementen die speciaal zijn ontwikkeld om de mondgezondheid te ondersteunen, aangezien deze vaak ingrediënten zoals omega-3 vetzuren en antioxidanten bevatten die ontstekingen kunnen verminderen. Geef je hond geen restjes van menselijke voeding, vooral geen suikerrijke of zetmeelrijke voedingsmiddelen, omdat deze tandplak kunnen bevorderen. Er zijn speciale dieetvoeders verkrijgbaar die zijn ontworpen om tandproblemen te verminderen en bijdragen aan een betere mondgezondheid door tandplak en tandsteen te bestrijden.

Het belang van regelmatige gebitscontrole

Regelmatige gebitscontroles zijn essentieel voor de mondgezondheid van je hond. Hier zijn enkele redenen waarom je de gebitsgezondheid van je hond regelmatig moet laten controleren door een dierenarts:

 • Vroege detectie van problemen: Door regelmatige controles kan de dierenarts tand- en tandvleesproblemen vroegtijdig opsporen. Dit kan verdere complicaties voorkomen en maakt de behandeling eenvoudiger en effectiever.
 • Voorkomen van ernstige aandoeningen: Onbehandelde tandvleesontsteking kan leiden tot ernstigere aandoeningen zoals parodontitis, waarbij het bot en de ondersteunende structuren van de tanden worden aangetast. Dit kan tandverlies en pijn veroorzaken.
 • Ondersteunen van algemene gezondheid: Slechte mondgezondheid kan invloed hebben op de algehele gezondheid van je hond. Bacteriën uit de mond kunnen in de bloedbaan terechtkomen en organen zoals het hart en de nieren aantasten.
 • Advies en voorlichting: De dierenarts kan je voorzien van advies en voorlichting over hoe je de mondgezondheid van je hond thuis kunt onderhouden. Dit omvat tips over voeding, poetsen, en het gebruik van mondverzorgingsproducten.

Door regelmatige gebitscontroles zorg je ervoor dat je hond een gezonde mond behoudt en mogelijke problemen vroegtijdig worden aangepakt.

Natuurlijke remedies voor ontstoken tandvlees

Er zijn verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het behandelen en voorkomen van ontstoken tandvlees bij honden. Hier zijn enkele effectieve en veilige opties:

 • Kokosolie: Kokosolie heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën in de mond van je hond. Je kunt een kleine hoeveelheid kokosolie op het tandvlees van je hond aanbrengen of het toevoegen aan hun voeding.
 • Aloë Vera: Aloë Vera gel kan helpen bij het verzachten van ontstoken tandvlees en het verminderen van ontstekingen. Zorg ervoor dat je pure, eetbare aloë Vera gel gebruikt en breng het voorzichtig aan op het tandvlees van je hond.
 • Groene thee-extract: Groene thee bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën en het verminderen van ontstekingen. Je kunt groene thee-extract toevoegen aan het drinkwater van je hond of hun tanden ermee poetsen.
 • Kurkuma: Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking. Meng een kleine hoeveelheid kurkuma poeder met water om een pasta te maken en breng deze aan op het tandvlees van je hond.
 • Kamille: Kamille heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt kamillethee zetten, laten afkoelen en gebruiken als mondspoeling voor je hond.

Gebruik deze natuurlijke remedies als aanvulling op de reguliere mondverzorging en overleg altijd met je dierenarts voordat je nieuwe behandelingen probeert.

Natuurlijke RemedieEigenschappenToepassing
KokosolieAntimicrobiële eigenschappen, bestrijdt bacteriënAanbrengen op tandvlees of toevoegen aan voeding
Aloe vera gelVerzacht ontstoken tandvlees, vermindert ontstekingenVoorzichtig aanbrengen op tandvlees
Groene thee-extractBevat antioxidanten, bestrijdt bacteriën, vermindert ontstekingenToevoegen aan drinkwater of tanden poetsen
KurkumaOntstekingsremmende eigenschappenMengen met water tot pasta en aanbrengen op tandvlees
KamilletheeKalmerende en ontstekingsremmende eigenschappenGebruiken als mondspoeling
AppelazijnAntimicrobiële eigenschappen, vermindert tandplakVerdunnen met water en gebruiken als mondspoeling
GemberOntstekingsremmende eigenschappen, vermindert pijnMengen met water en aanbrengen op tandvlees
PepermuntolieVerfrist de adem, heeft antimicrobiële eigenschappenVerdunnen met water en gebruiken als mondspoeling
SalieAntimicrobiële eigenschappen, vermindert ontstekingenGebruiken als mondspoeling of toevoegen aan voeding
CranberryVoorkomt hechting van bacteriën aan tandoppervlakkenToevoegen aan voeding of als supplement geven

Wanneer naar de dierenarts gaan

Hoewel je veel kunt doen om de mondgezondheid van je hond thuis te onderhouden, zijn er momenten waarop het essentieel is om een dierenarts te raadplegen. Als de slechte adem van je hond ondanks mondverzorging blijft aanhouden, kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem dat medische aandacht vereist. Ernstige zwelling of bloedend tandvlees zijn ook signalen dat je hond professionele hulp nodig heeft en het is belangrijk om meteen naar de dierenarts te gaan. Verlies van tanden of loszittende tanden kunnen wijzen op ernstige gebitsproblemen die door een professional moeten worden behandeld. Als je hond stopt met eten of moeite heeft met kauwen, kan dit een teken zijn van pijnlijke gebitsproblemen. Daarnaast kunnen tekenen van pijn zoals janken, terughoudendheid om de mond aan te raken of gedragsveranderingen aangeven dat je hond last heeft van zijn mond.

Bij deze symptomen is het belangrijk om niet te wachten en direct medische hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen. Lees hier nog meer over ontstoken oog hond en ontstoken wond hond.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

vraagdetandarts.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over ontstoken tandvlees hond.

Zijn er specifieke rassen die gevoeliger zijn voor tandvleesproblemen?

Ja, kleinere hondenrassen zoals Chihuahuas, Yorkshire Terriers, en Pomeranians zijn gevoeliger voor tandvleesproblemen. Dit komt doordat hun tanden dichter op elkaar staan, wat de opbouw van tandplak bevordert.

Kunnen puppies ook last krijgen van ontstoken tandvlees?

Ja, puppies kunnen ook last krijgen van ontstoken tandvlees, vooral tijdens het wisselen van hun tanden. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te beginnen met mondverzorging om tandvleesproblemen te voorkomen.

Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis bij honden?

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees die meestal omkeerbaar is met goede mondhygiëne. Parodontitis is een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij het bot en de structuren die de tanden ondersteunen worden aangetast, wat kan leiden tot tandverlies.

Wat zijn de langetermijneffecten van onbehandelde tandvleesontsteking bij honden?

Onbehandelde tandvleesontsteking kan leiden tot ernstige gebitsproblemen zoals parodontitis, wat pijn, tandverlies en infecties kan veroorzaken. Deze infecties kunnen zich verspreiden naar andere organen, wat de algehele gezondheid van je hond kan beïnvloeden.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur