Wat is Atopie bij een hond?

Wat is Atopie bij een hond?

Leer hoe je atopie bij honden kunt herkennen aan symptomen zoals jeuk en huidirritatie, ontdek de diagnosemethoden en effectieve behandelingen, en krijg waardevolle tips voor het beheren en voorkomen van deze veelvoorkomende allergische reactie voor een gelukkige en gezonde hond. Raadpleeg altijd een dierenarts voor een persoonlijk behandelplan.

Wat is atopie?

Atopie bij honden is een veelvoorkomende allergische reactie die optreedt wanneer het immuunsysteem van je hond overgevoelig reageert op normaal gesproken onschadelijke stoffen in de omgeving, zoals pollen, huisstofmijt en schimmelsporen. Deze reactie leidt tot ontsteking van de huid en veroorzaakt symptomen zoals jeuk, roodheid en huidirritatie.

Wat veroorzaakt atopie bij een hond?

Atopie wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg en blootstelling aan allergenen in de omgeving. Sommige honden hebben een genetische aanleg voor atopie, wat betekent dat ze meer kans hebben om de aandoening te ontwikkelen als ze worden blootgesteld aan allergenen. Veelvoorkomende allergenen zijn onder andere pollen van grassen, bomen en onkruid, huisstofmijt, schimmelsporen en sommige voedingsmiddelen.

Symptomen van atopie bij een hond

De symptomen van atopie bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

 • Jeuk, vooral rond de oren, oksels, liezen, poten en buik. Lees hier meer over jeuk.
 • Roodheid en ontsteking van de huid.
 • Huiduitslag, puistjes of bultjes.
 • Oorontstekingen.
 • Overmatig likken of krabben.
 • Haaruitval of verdikking van de huid.

Wat is Atopie bij een hond?

Diagnose van atopie bij Hond

Het diagnosticeren van atopie bij honden kan een uitdaging zijn vanwege de overlappende symptomen met andere huidaandoeningen.

Hoe wordt atopie gediagnosticeerd?

De dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren en een gedetailleerde anamnese afnemen om de symptomen en mogelijke triggers van de allergische reactie te achterhalen. Daarnaast kan de dierenarts verschillende diagnostische tests uitvoeren, waaronder:

 • Huidafkrabsels of -schraapsels om parasitaire infecties uit te sluiten.
 • Een huidallergietest, zoals een intradermale huidtest of een bloedtest, om de specifieke allergenen te identificeren waarop je hond reageert.
 • Een eliminatiedieet om voedselallergieën uit te sluiten als mogelijke oorzaak van de symptomen.

Differentiële diagnose

Het is belangrijk om atopie te differentiëren van andere huidaandoeningen, zoals vlooienallergie, voedselallergie, schimmelinfecties of bacteriële infecties. Dit kan soms een uitdaging zijn vanwege overlappende symptomen, daarom is een grondige evaluatie door een dierenarts essentieel. Daarnaast kan een een hond ook atopische dermatitis krijgen. Atopische dermatitis is een chronische huidaandoening die vaak voorkomt bij honden met atopie. Het is een vorm van allergische huidontsteking die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op allergenen in de omgeving. Deze allergenen kunnen onder meer pollen, huisstofmijt en schimmelsporen zijn. Atopische dermatitis veroorzaakt symptomen zoals jeuk, roodheid, huiduitslag, oorontstekingen en haarverlies, vergelijkbaar met die van atopie. Het beheer van atopische dermatitis omvat vaak dezelfde behandelingsmethoden als atopie, waaronder medicamenteuze behandelingen, voedingsaanpassingen, verzorging en voorkomende maatregelen.

Behandeling van atopie bij hond

De behandeling van atopie bij honden richt zich meestal op het beheren van de symptomen en het minimaliseren van ongemak voor je huisdier. Hoewel atopie niet volledig kan worden genezen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar om de symptomen te verminderen en de levenskwaliteit van je hond te verbeteren.

Medicamenteuze behandeling

 • Antihistaminica: Deze medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van jeuk en ontsteking door de effecten van histamine te blokkeren, een chemische stof die vrijkomt tijdens allergische reacties.
 • Corticosteroïden: Deze krachtige ontstekingsremmende medicijnen kunnen snel verlichting bieden bij ernstige symptomen van atopie, maar langdurig gebruik moet worden vermeden vanwege mogelijke bijwerkingen.
 • Immunosuppressiva: Sommige honden kunnen baat hebben bij immunosuppressieve medicijnen die het overactieve immuunsysteem onderdrukken en de allergische reactie verminderen.
 • Cytopoint of Apoquel: Dit zijn recentere medicijnen die specifiek zijn ontwikkeld voor de behandeling van atopische dermatitis bij honden. Ze kunnen effectief zijn bij het verminderen van jeuk en ontsteking met minder bijwerkingen dan corticosteroïden.

Voedingsaanpassingen en natuurlijke behandeling

 • Eliminatiedieet: Als voedselallergie wordt vermoed, kan overgeschakeld worden naar een hypoallergeen dieet om mogelijke trigger-ingrediënten te vermijden.
 • Essentiële vetzuren: Suppletie met omega-3 en omega-6 vetzuren kan de huidgezondheid bevorderen en ontstekingen verminderen.
 • Hypoallergene voedingssupplementen: Sommige supplementen bevatten ingrediënten die het immuunsysteem ondersteunen en de huidgezondheid bevorderen, wat kan helpen bij het beheren van atopie.

Kan een hond genezen van atopie?

Atopie bij honden kan niet volledig worden genezen. Toch kunnen de symptomen worden beheerst en geminimaliseerd met de juiste behandelingen en voorkomende maatregelen. Hoewel het niet mogelijk is om de allergische reactie volledig te elimineren, kunnen honden met atopie een comfortabel en gelukkig leven leiden met de juiste zorg en aandacht van hun eigenaar en dierenarts.

Behulpzame producten

Dierendrogist omega 3-6-9 vetzuren (500 GR)

10,75

Bf petfood omega+ probiotic (500 ML)

13,95

Bf petfood hondensnoepje sensitive hypoallergeen skin en coat (55 ST)

4,40

Renske hond mighty omega plus lam hypoallergeen (3 KG)

24,99

Trixie beschermkraag met klittenband kunststof transparant (18-23X8 CM)

5,9912,99

Voorkomen en beheer van atopie bij honden

Het beheersen en voorkomen van atopie bij honden vereist een combinatie van strategieën, waaronder het minimaliseren van blootstelling aan allergenen, het onderhouden van een gezonde huid en het bieden van een gebalanceerd dieet.

Omgevingsaanpassingen

 • Allergeenvrije zones: Creëer zones in huis waar je hond minimaal blootgesteld wordt aan potentiële allergenen, zoals stofvrije slaapplaatsen en regelmatig schoongemaakte omgevingen.
 • Luchtzuivering: Gebruik luchtfilters en luchtzuiveraars in huis om allergenen zoals pollen en huisstofmijt te verminderen.
 • Regelmatig schoonmaken: Stofzuig regelmatig en was de beddengoed van je hond om allergenen te verminderen.

Verzorging en hygiëne

 • Regelmatig baden: Gebruik hypoallergene shampoos en conditioners om de huid van je hond schoon te houden en allergenen te verwijderen.
 • Voorkom overmatig krabben: Bescherm de huid van je hond door het dragen van een medische kraag of door de nagels kort te houden om letsel door overmatig krabben te voorkomen.
 • Voedingsaanpassingen: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met hoogwaardige ingrediënten om de algehele gezondheid van de huid te ondersteunen en mogelijke voedselallergieën te voorkomen.

Door deze voorkomende maatregelen te implementeren en de juiste behandelingsopties te gebruiken, kun je de impact van atopie bij je hond verminderen en ervoor zorgen dat ze een comfortabel en gelukkig leven leiden. Raadpleeg altijd je dierenarts voor een gepersonaliseerd behandelplan en advies op maat voor jouw huisdier.

Atopie bij honden kan een uitdaging zijn om mee om te gaan, maar met de juiste aanpak en zorg kunnen de symptomen worden beheerst en kan de levenskwaliteit van je harige metgezel worden verbeterd. Door een combinatie van medicamenteuze behandelingen, voedingsaanpassingen, en voorkomende maatregelen kun je de impact van allergische reacties minimaliseren en je hond comfortabel houden.

Dierenarts

Het is belangrijk om samen te werken met je dierenarts om een behandelplan op maat te ontwikkelen dat past bij de specifieke behoeften van je hond. Met de juiste zorg en aandacht kunnen honden met atopie nog steeds een gelukkig en gezond leven leiden.

Als je vermoedt dat je hond symptomen van atopie vertoont, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts voor een grondige evaluatie en gepersonaliseerd advies. Door samen te werken met een professionele zorgverlener kun je de beste zorg bieden voor je huisdier en hun welzijn waarborgen.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van atopie bij honden?

Atopie bij honden wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg en blootstelling aan allergenen in de omgeving, zoals pollen, huisstofmijt en schimmelsporen.

Kunnen bepaalde rassen meer vatbaar zijn voor atopie dan andere?

Ja, bepaalde rassen hebben een grotere genetische aanleg voor atopie, zoals Labrador Retrievers, Golden Retrievers en Terriërs.

Is atopie bij honden erfelijk?

Ja, atopie heeft een genetische component, wat betekent dat het kan worden doorgegeven van ouders op nakomelingen.

Zijn er natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het beheersen van atopie bij honden?

Hoewel natuurlijke remedies zoals omega-3 vetzuren en bepaalde voedingssupplementen kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de huidgezondheid, is het belangrijk om deze te gebruiken als aanvulling op een door een dierenarts aanbevolen behandelplan.

Kan atopie bij honden leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Ja, onbehandelde atopie kan leiden tot secundaire huidinfecties, oorontstekingen en zelfs gedragsproblemen als gevolg van constante jeuk en ongemak.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur