Tips om uw huisdieren gezond te houden

Tips om uw huisdieren gezond te houden

Schopt je hond vaak, en heeft het altijd jeuk? Er is een grote kans dat je hond last heeft van vlooien of wormen. Vlooien en wormen zijn niet alleen gevaarlijk voor honden, maar ook voor de eigen gezondheid van de bewoners. Ze kunnen ziekten overbrengen op de hond. In dit artikel behandelen we een aantal gevaren voor uw huisdier. Door preventief op te treden kunt u hoge kosten bij de dierenarts beperken. Tevens kunt u natuurlijk een huisdierenverzekering afsluiten. Deze verzekeringspolis voor een hond zorgt ervoor dat u zorgeloos kunt genieten van uw dier, zonder dat u altijd over geld hoeft na te denken.

Wormen
Wormen komen vaak al voor bij de geboorte van de jonge pup. Eigenlijk is de kans dat de jonge pup wormen heeft bij de geboorte 100%. Ga je naar een dierenarts met een pasgeboren pup, dan wordt je altijd een worm kuur aangeraden. Ook contact met besmette uitwerpselen op straat verhogen het risico op besmetting. Wormen produceren ongeveer 100.000 eitjes per dag. Deze eitjes komen via ontlasting van andere honden terecht bij jouw hond. De eitjes kunnen ongeveer tussen de drie en de vijf jaar leven.

Wordt mijn hond ziek?
Honden kunnen soms ziek worden van de wormen. De volwassen honden kunnen de eitjes uitscheiden, waardoor er een risico voor het dier zelf, maar ook voor zijn baasjes ontstaat. Jonge honden hebben vaak last van wormbuikjes. De hond krijgt dan jeuk ter hoogte van de anus, het braakt vaak en heeft vaak last van diarree. Een onderzoek bij je dierenarts kan uitsluitsel geven of je hond last heeft van wormen of niet. Deze kosten worden mogelijk gedekt door uw huisdierenverzekering.

Gevaar
Ook voor mensen kunnen wormen overgedragen van de hond gevaarlijk zijn voor de mens. De larven van de rondwormen kunnen ontstekingen veroorzaken in verschillende organen zoals de ogen en de lever. Kleine kinderen zijn extra vatbaar voor deze larven. Zij wassen minder vaak hun handen, en stoppen vaak van alles in hun mond. Was je handen van je kind – en die van jezelf na het spelen in bijvoorbeeld de speeltuin, na het tuinieren of het aaien van de hond. Geef je hond geen slachtafval aan je huisdieren, en was je bosvruchten altijd alvorens je het eet. Wil je er echt zeker van zijn dat de wormen geen schijn van kans hebben, dan is het raadzaam je hond periodiek te laten ontwormen met een wormkuur. Deze kuur valt gewoon te halen bij elke dierenarts.

Vlooien en de hond
Vlooien vallen eigenlijk het best te vergelijken met luizen bij mensen. Het jeukt vreselijk, en dat komt vaak door de eitjes die de vlo of luis legt. De vrouwelijke vlo legt honderden eitjes per dag op de vacht van je hond. Deze eitjes zijn zo klein, dat je ze vaak met het blote oog niet ziet. Tijdens het schoppen vallen veel van deze eitjes op de grond. Heb je een kat, en schopt hij veel, dan is de kans om het over te dragen op de hond erg groot. Vlooienbeten verzorgen ernstige jeuk. Door de cocons van vlooien kunnen de vlooien wel 140 dagen overleven. Honden schoppen zo vaak, dat er een irritatie ontstaat, wat kan resulteren tot huidletsels. Ook de hondenlintworm wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door vlooien.

Vlooien en de mens
Vlooien blijven nooit lang op de huid van de mens. Wij zijn relatief koud voor vlooien,we hebben immers geen lekker warme vacht. Wel kan de vlo bloed zuigen, wat kan leiden tot een allergische reactie. Verder zijn deze vlooien niet erg gevaarlijk voor de mens, maar wel vervelend.

Preventief behandelen
Bij de dierenarts vallen verschillende producten te krijgen tegen vlooien en wormen. Het beste kun je deze producten periodiek gebruiken. Gebruik een product dat onmiddellijk contact heeft met vlooien. Zo is de vlo dus al dood voor het kan bijten. Dit voorkomt een beet, en dus de jeuk die het met zich meebrengt. De levenscyclus van de vlooien worden zo onderbroken, waardoor de kans op nieuwe besmettingen uit kunnen blijven. De kosten van een dierenarts zijn mogelijk gedekt in je huisdierenverzekering. Wanneer je deze nog niet hebt kun je een speciale hondenverzekering of puppy verzekering afsluiten bij verschillende verzekeraars (zoals OHRA, FBTO, HEMA en Petplan). Een huisdierenverzekering is vooral aan te raden wanneer je zelf de dierenarts rekeningen wellicht niet in 1 keer kunt betalen.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur