Ringworm hond

Ringworm hond

Ontdek alles over ringworm bij honden, een veelvoorkomende schimmelinfectie die haaruitval, jeuk en rode huid veroorzaakt. Leer hoe je het herkent, behandelt en voorkomt, inclusief medische en natuurlijke opties, en waarom samenwerking met een dierenarts essentieel is voor een effectieve aanpak. Bescherm je harige vriend en creëer een gezonde leefomgeving met deze handige gids voor eigenaren van huisdieren.

Wat is ringworm?

Ringworm, ook bekend als dermatophytose, is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de huid, vacht en soms zelfs nagels van honden aantast. Ondanks de naam, wordt ringworm niet veroorzaakt door een worm, maar door verschillende soorten schimmels, zoals Microsporum canis en Trichophyton species. Deze schimmels gedijen goed in warme en vochtige omgevingen, wat verklaart waarom honden met langere vachten of die in vochtige klimaten leven vatbaarder zijn voor deze infectie. Lees hier meer over hond schimmelinfectie huid.

Ringworm kan worden overgedragen van geïnfecteerde dieren op mensen, en vice versa, waardoor het belangrijk is om de infectie serieus te nemen en snel te behandelen. Het is ook bekend dat ringworm zich verspreidt via direct contact met besmette huidschilfers of voorwerpen die in contact zijn gekomen met geïnfecteerde dieren, zoals borstels, beddengoed of kleding.

Hoe herken je Ringworm bij honden?

Ringworm bij honden kan zich manifesteren als verschillende symptomen, waaronder:

 • Haaruitval
  Ringworm veroorzaakt vaak ronde, kale plekken op de huid van de hond. Deze plekken kunnen variëren in grootte en aantal, afhankelijk van de ernst van de infectie en de gevoeligheid van de hond voor de schimmel.
 • Jeuk
  Jeuk is een veelvoorkomend symptoom van ringworm bij honden. De hond kan aangetaste gebieden krabben, bijten of likken, wat kan leiden tot verdere verspreiding van de infectie en secundaire huidproblemen. Lees meer over hond heeft jeuk, wat moet ik doen?
 • Rode huid
  De huid rondom ringworminfecties kan rood en ontstoken lijken. Dit komt vaak voor bij actieve infecties en kan wijzen op een ontstekingsreactie van het lichaam op de aanwezigheid van de schimmel.
 • Schilfering
  Geïnfecteerde gebieden kunnen schilferig lijken, vergelijkbaar met roos bij mensen. Deze schilfers kunnen loskomen en zich verspreiden naar andere delen van de vacht of de omgeving van de hond. Lees meer over huidschilfers hond.
 • Verdikte nagels
  In zeldzame gevallen kan ringworm ook de nagels van honden aantasten, waardoor ze broos, verdikt of verkleurd worden. Dit kan leiden tot pijn en ongemak voor de hond en vereist vaak gespecialiseerde behandeling.

Het is belangrijk op te merken dat ringwormsymptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, en dat niet alle geïnfecteerde honden dezelfde symptomen zullen vertonen. Daarom is het cruciaal om bij vermoedelijke ringworm bij je hond altijd een dierenarts te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Behandeling van ringworm bij honden

Het behandelen van ringworm bij honden vereist een multidisciplinaire aanpak, inclusief zowel medische als natuurlijke behandelingsopties.

Medische behandeling

 • Antischimmelmiddelen: De dierenarts kan antischimmelmiddelen voorschrijven, zoals orale medicatie (zoals griseofulvine, terbinafine of itraconazol) of antischimmelcrèmes en shampoos voor uitwendig gebruik. Deze medicijnen doden de schimmel en helpen de infectie te bestrijden.
 • Topische behandelingen: Naast orale medicatie kunnen topische behandelingen zoals antischimmelshampoos en crèmes worden gebruikt om de huid van de hond rechtstreeks te behandelen. Deze kunnen helpen bij het verminderen van jeuk, ontsteking en het bevorderen van genezing van aangetaste gebieden.
 • Omgevingsbeheersing: Het is belangrijk om ook de omgeving van de hond te behandelen om herinfectie te voorkomen. Dit kan onder meer het grondig reinigen en desinfecteren van de omgeving van de hond omvatten, inclusief beddengoed, speelgoed en andere voorwerpen waarmee de hond in contact komt.
 • Isolatie en hygiëne: Geïnfecteerde honden moeten mogelijk geïsoleerd worden van andere huisdieren om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen. Daarnaast is goede hygiëne cruciaal, zoals regelmatig handen wassen na het hanteren van geïnfecteerde dieren en het dragen van handschoenen bij het aanbrengen van medicatie.

Natuurlijke behandelingsopties

 • Appelazijn: Appelazijn staat bekend om zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Verdun appelazijn met water en breng het aan op de aangetaste gebieden van de huid van de hond met een watje of sprayflesje.
 • Kokosolie: Kokosolie bevat laurinezuur, dat bekend staat om zijn schimmelwerende eigenschappen. Breng een dun laagje kokosolie aan op de aangetaste plekken van de huid van de hond om de groei van de schimmel te remmen en de huid te hydrateren.
 • Tea tree olie: Tea tree olie heeft krachtige antischimmel- en ontstekingsremmende eigenschappen. Verdun tea tree olie met water en breng het voorzichtig aan op de aangetaste gebieden van de huid van de hond, maar vermijd contact met de ogen en mond.
 • Voedingssupplementen: Voedingssupplementen zoals probiotica en omega-3 vetzuren kunnen het immuunsysteem van de hond ondersteunen en helpen bij het bestrijden van de schimmel van binnenuit.

Het is belangrijk om met je dierenarts te overleggen voordat je natuurlijke behandelingsopties uitprobeert, om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief zijn voor je hond en om eventuele mogelijke interacties met andere medicijnen te bespreken.

Behulpzame producten

Morso hondenriem regular rope gerecycled red velvet rood (120X1 CM)

31,90

Morso hondenriem regular rope gerecycled aquamarine blauw (120X1 CM)

31,90

Morso hondenriem soft rope gerecycled plum paars (120X1 CM)

31,90

Dierendrogist tea tree shampoo hond (250 ML)

Dierendrogist teershampoo hond (250 ML)

23,95

Advance puppy protect mini (7 KG)

50,25

Voorkomen van ringworm bij honden

Hoewel ringworm moeilijk volledig te voorkomen is, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico op infectie bij je hond te verminderen:

Handhaaf goede hygiëne

Houd de leefomgeving van je hond schoon en opgeruimd door regelmatig te stofzuigen, te dweilen en beddengoed en speelgoed te wassen. Dit helpt bij het verwijderen van schimmelsporen die kunnen leiden tot infectie.

Vermijd contact met geïnfecteerde dieren

Als je weet dat een ander dier ringworm heeft, vermijd dan direct contact tussen je hond en het geïnfecteerde dier om het risico op overdracht te verminderen.

Bezoek regelmatig de dierenarts

Zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts voor voorkomende zorg. Een gezonde en goed verzorgde huid is minder vatbaar voor infecties zoals ringworm.

Versterk het immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem kan helpen bij het voorkomen van infecties. Zorg voor een gebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en vermijd stress om het immuunsysteem van je hond te ondersteunen.

Voorkom overbevolking

Overvolle omgevingen kunnen de verspreiding van ringworm en andere infectieziekten bevorderen. Beperk het aantal huisdieren in je huishouden en zorg voor voldoende ruimte en ventilatie.

Behandel geïnfecteerde dieren snel

Als een van je huisdieren symptomen van ringworm vertoont, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling. Snelle behandeling kan helpen voorkomen dat de infectie zich verspreidt naar andere dieren in huis.

Door deze voorkomende maatregelen te volgen, kun je de kans op ringworminfecties bij je hond aanzienlijk verminderen en een gezonde leefomgeving voor je huisdieren behouden.

Belangrijke overwegingen

Bij de behandeling en voorkomen van ringworm bij honden zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden. Geduld is vereist: de behandeling kan enige tijd duren en consistentie in het volgen van het behandelingsplan is cruciaal. Volg nauwlettend de instructies van je dierenarts op met betrekking tot medicatie en dosering, en stop nooit voortijdig met medicatie, zelfs niet bij verbetering van symptomen. Zorg ervoor dat je de leefomgeving van je hond grondig reinigt om herinfectie te voorkomen, monitor de voortgang van de behandeling nauwlettend en wees alert op mogelijke bijwerkingen van medicijnen, waarbij je onmiddellijk contact opneemt met je dierenarts als deze optreden

In conclusie, ringworm is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de huid, vacht en soms nagels van honden aantast. Het is belangrijk om ringworm serieus te nemen vanwege het potentieel voor overdracht op andere dieren en mensen. Door de symptomen van ringworm bij honden te herkennen, zoals haaruitval, jeuk, rode huid en schilfering, kun je snel actie ondernemen om de infectie te behandelen.

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

dierenziekenhuis.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord bij veelgestelde vragen over ringworm hond.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn andere huisdieren besmet raken als een van hen ringworm heeft?

Om te voorkomen dat andere huisdieren besmet raken, is het belangrijk om geïnfecteerde dieren te isoleren en hun leefomgeving grondig te reinigen en te desinfecteren. Vermijd direct contact tussen geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde dieren en was regelmatig beddengoed en speelgoed.

Kan ik ringworm bij mijn hond behandelen met alleen natuurlijke remedies?

Hoewel natuurlijke remedies zoals appelazijn, kokosolie en tea tree olie kunnen helpen bij het verminderen van symptomen, is het raadzaam om samen te werken met een dierenarts voor een effectieve behandeling. Medische behandelingen zijn vaak noodzakelijk om ringworm volledig te genezen.

Hoe lang duurt het voordat ringworm bij mijn hond geneest?

De duur van de behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de infectie en de respons op de behandeling. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat ringworm volledig is genezen. Consistente naleving van het behandelingsplan en regelmatige controle door een dierenarts zijn essentieel voor een succesvolle genezing.

Kan mijn hond ringworm krijgen van andere dieren in het park?

Ja, ringworm kan worden overgedragen van geïnfecteerde dieren op andere dieren. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van direct contact tussen je hond en onbekende dieren in openbare ruimtes zoals parken.

Is ringworm bij honden besmettelijk voor mensen?

Ja, ringworm kan worden overgedragen van geïnfecteerde honden op mensen en vice versa. Het is belangrijk om goede hygiënemaatregelen te volgen en direct contact met geïnfecteerde dieren te vermijden om infectie te voorkomen.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur