Leuke feitjes over het leven van een vis

Leuke feitjes over het leven van een vis

Vissen zijn een soort dier dat in water leeft. Vissen zijn één van de oudste dierenfamilies die momenteel op de aarde leven. De vissen waren er namelijk al lang voordat de dinosaurussen kwamen. Vissen leven namelijk al meer dan 450 miljoen jaar op aarde. Verder bestaan er meer dan 24.000 verschillende soorten vissen. Elk jaar worden er ook nog steeds nieuwe vissoorten ontdekt. Dit komt omdat de oceanen in de wereld zo groot zijn en zo diep zijn, dat de mensheid nog lang niet alles heeft kunnen onderzoeken qua oppervlaktewater. Er zijn dus nog genoeg dingen die we eigenlijk nog niet weten over de verschillende vissoorten. Hieronder noemen we een aantal punten, die we gelukkig al wel weten over de vissen.

De woonplaats van een vis

De woonplaats van een vis kan eigenlijk overal wel zijn. Vissen kunnen leven in meren, rivieren, zeeën en oceanen over de gehele wereld. Verder leven vissen in alle soorten water, van warme bronnen tot aan de koude Arctische zeeën. Vissen zijn zelfs te vinden in de donkere poelen van ondergrondse grotten. De kans dat je een vis in je leven tegenkomt, is dan ook heel groot. Ondanks dat vissen bijna overal ter wereld kunnen leven, zijn er ook nog een aantal plekken in de wereld waar dit niet het geval is. Vissen kunnen namelijk niet overleven in extreem zoutige warteren. Het Great Salt Lake in het westen van de Verenigde Staten is dan ook zo zout, dat er geen enkele vis in kan overleven. Hetzelfde geldt voor de dode zee bij Jordanië en Israël. Het zoutgehalte is hier ook zo hoog, dat zelfs geen enkele plant hierin kan overleven.

Verder kun je ook zelf een woonplaats creëren voor een vis. Je kunt namelijk een vis als huisdier nemen. Heel veel verschillende vissoorten kunnen ook worden gebruik als huisdier. Als je een vis als huisdier neemt, is het van belang dat je een geschikt aquarium gaat aanschaffen. Het hebben van een vis als huisdier klinkt gemakkelijk, maar de verzorging van een vis is niet niks. Check de website van MrAnimal in de categorie vis, om te zien hoe je je vis op de beste manier kunt verzorgen.

Fysieke kenmerken van een vis

Vissen hebben net als mensen allemaal verschillende fysieke kenmerken. Toch kun je wel altijd aan een vis zien, wat voor vissoort het is. Ook hebben de verschillende vissoorten toch een aantal algemene dingen met elkaar gemeen. De algemene overeenkomsten tussen de verschillende vissoorten zijn:

• Alle vissen zijn gewervelde dieren. Dit houdt in dat vissen geen ruggengraat hebben.
• Alle vissen ademen over het algemeen door middel van hun kieuwen.
• Alle vissen zijn koelbloedig. Dit wil zeggen, dat de lichaamstemperatuur van vissen mee verandert met de temperatuur van hun omgeving.
• Alle vissen hebben meestal vinnen in plaats van armen en benen.
• Bijna alle vissen zijn bedekt met schubben.

Elke vissoort heeft over het algemeen ook zijn eigen set met kenmerken. Elke vis laat namelijk een grote variëteit in soort zien. Grondels, de kleinste vis ter wereld, kunnen minder dan 13 millimeter lang worden. De walvishaai, de grootste vis ter wereld, kan 15 meter lang worden en 20 ton wegen. Een typische vis is in het midden breder dan aan de uiteinden, maar een bot is zo plat als een bord. Een zeepaardje lijkt op een paard dat op zijn staart staat terwijl palingen lijken op slangen. Hieraan is te zien, dat ondanks de bovenstaande overeenkomsten, kunnen de verschillende vissoorten onderling er echt totaal anders uitzien.

In de loop van miljoenen jaren hebben sommige vissoorten unieke eigenschappen ontwikkeld om zich te helpen overleven in hun leefgebied. Deze kenmerken worden ook wel aanpassingen genoemd. Vishengelvissen hebben bijvoorbeeld hun eigen “hengels” ontwikkelt om hiermee andere vissen te gaan vangen. Een verlenging van de achter vin met wormachtige stukjes vlees aan de punt, is in dit geval dan het “aas”. Verder hebben bijvoorbeeld diepzeevissers gloeiend aas om slachtoffers aan te trekken. Elke vissoort heeft zich op zo’n manier ontwikkelt, dat hij in zijn leefgebied kan overleven.

Gedrag van een vis

Vissen zwemmen voornamelijk door middel van het maken van veel zijwaartse bewegingen van het lichaam en de staart. Hierbij maken ze gebruik van hun vinnen om balans te houden, te sturen of om te gaan remmen. Om als vis vanuit een rustpositie snel te kunnen bewegen, schieten sommige vissen een waterstraal uit hun kieuwen. Hierdoor kunnen ze snel naar voren sprinten. De snelste zwemmers, zoals tonijn, kunnen 48 kilometer per uur in totaal afleggen.

Veel vissoorten hebben bepaalde aanpassingen aan zichzelf gemaakt, om zich te gaan beschermen tegen bepaalde roofdieren. Sommige vissen hebben bijvoorbeeld vlekken op hun staart die op ogen lijken. Wanneer de vijand dan wil aanvallen, zal hij in de war raken waardoor de andere vis snel kan ontsnappen. Ook zijn er vissoorten die van kleur en patroon kunnen veranderen, om zich aan te passen bij hun leefgebied en schuilplaatsen. De meeste vissen eten andere kleinere vissen. Kleinere vissen voeden zich met kleine waterplanten en dieren die plankton worden genoemd. Plankton zijn dieren die met de stroming mee drijven.

De voortplanting van een vis

Alle vissensoorten worden geboren, door middel van een ei. Normaal gesproken zal het vrouwtje eieren vrijgeven en zal het mannetje zijn sperma in het water afgeven. Wanneer het ei en het sperma samenkomen, wordt het ei van het vrouwtje bevrucht. Veel uitgebroede eieren en jongen worden door andere vissen gegeten. Om de overlevingskansen van sommige jongen te vergroten, laten sommige vrouwtjes tot een miljoen eieren los.

Veel vissoorten proberen hun eieren zo goed mogelijk te beschermen. Een vrouwtje kan dit doen, door middel van het graven van nesten op de bodem van het zand. In deze nesten kan het vrouwtje dan haar eieren gaan leggen. Het vrouwelijke zeepaardje legt ter bescherming haar eieren in een buidel op de buik van het mannetje. Hier blijven deze eieren dan ook, totdat ze uitkomen. Ook dragen sommige mannelijke meervallen bijvoorbeeld de eieren in hun mond, ter bescherming.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur