Droge huid hond

Droge huid hond

Voorkom een droge huid bij honden door een dieet rijk aan essentiële voedingsstoffen en het handhaven van een optimale luchtvochtigheid binnen. Gebruik milde, hydraterende verzorgingsproducten en raadpleeg regelmatig een dierenarts voor controles en advies. Met aandacht voor voeding, omgevingsfactoren en verzorgingsroutine behoudt je hond een gezonde huid en vacht.

Wat is een droge huid bij honden?

Een droge huid bij honden kan verschillende ongemakken veroorzaken, en het is belangrijk om de symptomen te herkennen. Typische tekenen zijn jeuk, schilfering, roodheid en mogelijk zelfs kleine wondjes of korstjes op de huid van je hond. Je kunt ook merken dat je hond meer krabt dan normaal, en mogelijk zelfs overmatig likt of bijt aan bepaalde delen van zijn lichaam.

Hoe herken je een droge huid bij je hond?

Het herkennen van een droge huid bij je hond begint met observatie. Let op veranderingen in de vacht en huid van je hond. Controleer regelmatig of je hond last heeft van jeuk, schilfers of roodheid. Als je merkt dat je hond meer krabt dan normaal of als je ongewone plekken op zijn huid opmerkt, kan dit wijzen op een droge huid.

Oorzaken van een droge huid bij honden

Gebrek aan voedingsstoffen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een droge huid bij honden is een tekort aan essentiële voedingsstoffen in hun dieet. Je hond heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat rijk is aan omega-vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, evenals vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor een gezonde huid en vacht.

Seizoensgebonden factoren

Seizoensgebonden veranderingen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van een droge huid bij honden. In de winter kan de luchtvochtigheid binnenshuis afnemen door verwarmingssystemen, wat kan leiden tot uitdroging van de huid. In de zomer kan overmatige blootstelling aan de zon of zwemmen in chloorwater de huid van je hond uitdrogen.

Allergieën en huidaandoeningen

Allergieën voor voedsel, vlooienbeten, pollen of andere omgevingsallergenen kunnen bij honden ook een droge huid veroorzaken. Bovendien kunnen huidaandoeningen zoals eczeem of dermatitis leiden tot een droge, geïrriteerde huid bij je hond.

Meer lezen over dermatitis bij Wat is atopie bij een hond?

Overmatig baden of gebruik van verkeerde shampoos

Het te vaak baden van je hond of het gebruik van agressieve shampoos kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, wat resulteert in een droge huid. Kies daarom voor milde, hydraterende shampoos die speciaal zijn geformuleerd voor honden met een gevoelige huid. Beperk ook het aantal keren dat je je hond wast tot eens in de paar weken, tenzij anders geadviseerd door je dierenarts.

Droge huid hond

Behandeling van een droge huid bij honden

 • Voedingsaanpassingen
  Het aanpassen van het dieet van je hond kan een effectieve manier zijn om een droge huid te behandelen. Zorg ervoor dat het voer van je hond voldoende omega-vetzuren bevat, zoals visolie of lijnzaadolie. Deze vetzuren helpen de huid te hydrateren en ontstekingen te verminderen. Overleg met je dierenarts over het gebruik van voedingssupplementen die specifiek zijn ontworpen om de huidgezondheid van je hond te ondersteunen.
 • Hydraterende shampoos en conditioners
  Kies voor milde, hydraterende shampoos en conditioners die speciaal zijn geformuleerd voor honden met een droge huid. Deze producten reinigen de huid en vacht van je hond zonder de natuurlijke oliën te strippen. Zoek naar ingrediënten zoals haver, aloë vera en kamille, die bekend staan om hun kalmerende en hydraterende eigenschappen. Gebruik deze producten spaarzaam en volg de aanwijzingen op de verpakking voor het beste resultaat.
 • Natuurlijke remedies
  Naast commerciële producten zijn er ook verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het behandelen van een droge huid bij honden. Kokosolie is bijvoorbeeld een natuurlijk hydraterend middel dat de huid van je hond kan verzachten en kalmeren. Breng een kleine hoeveelheid kokosolie aan op de droge plekken van de huid en masseer het zachtjes in. Je kunt ook overwegen om havermoutbaden te geven aan je hond, omdat havermout bekend staat om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen.
 • Het Belang van regelmatige borstelbeurten
  Regelmatig borstelen is essentieel voor het behoud van een gezonde huid en vacht bij honden. Borstelen helpt dode huidcellen en losse haren te verwijderen, waardoor de huid kan ademen en de vacht gezond blijft. Bovendien stimuleert borstelen de natuurlijke oliën van de huid, waardoor de huid gehydrateerd blijft. Kies een borstel die geschikt is voor het vachttype van je hond en borstel hem minstens een paar keer per week.

Voorkomen van een droge huid bij honden

Dieet en voeding

Een gezond dieet speelt een cruciale rol bij het voorkomen van een droge huid bij honden. Zorg ervoor dat het voer van je hond rijk is aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde huid en vacht. Kies voeding met hoogwaardige eiwitten, omega-vetzuren en vitamines zoals vitamine E, die de huid hydrateren en beschermen tegen ontstekingen. Overleg met je dierenarts over de juiste voeding voor de specifieke behoeften van je hond.

Omgevingsfactoren

Houd rekening met de omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op de huid van je hond. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft, vooral tijdens de droge wintermaanden. Gebruik indien nodig luchtbevochtigers om de luchtvochtigheid te verhogen. Bescherm je hond ook tegen extreme weersomstandigheden zoals felle zon en koude wind, die de huid kunnen uitdrogen.

Juiste verzorgingsroutine

Een goede verzorgingsroutine is essentieel voor het behoud van een gezonde huid en vacht bij honden. Geef je hond regelmatig een bad met een milde, hydraterende shampoo en conditioner. Borstel hem regelmatig om dode huidcellen en losse haren te verwijderen en de natuurlijke oliën te verspreiden. Vermijd overmatig baden en gebruik van agressieve producten, omdat dit de huid kan beschadigen en uitdrogen.

Regelmatige dierenartscontroles

Tenslotte is het belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken voor controle en advies over de gezondheid van je hond. De dierenarts kan eventuele onderliggende gezondheidsproblemen identificeren die kunnen bijdragen aan een droge huid, zoals allergieën of huidaandoeningen. Ze kunnen ook aanbevelingen doen voor de juiste voeding, verzorgingsproducten en behandelingen om de huid van je hond gezond te houden.

Door aandacht te besteden aan het dieet, omgevingsfactoren, verzorgingsroutine en regelmatige dierenartscontroles, kun je de kans op een droge huid bij je hond minimaliseren en ervoor zorgen dat hij een gezonde, stralende vacht heeft.

Lees meer over huidproblemen bij honden.

Andere oorzaken droge huid

OorzaakBeschrijving
VoedingstekortenEen onevenwichtig dieet dat ontbreekt aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en omega-vetzuren, kan leiden tot een droge huid bij honden.
Harde weersomstandighedenExtreme weersomstandigheden zoals koude wind in de winter en felle zon in de zomer kunnen de huid van je hond uitdrogen en bijdragen aan het ontstaan van een droge huid.
StressNet als bij mensen kan stress ook een factor zijn die bijdraagt aan huidproblemen bij honden, waaronder een droge huid.
Chemische blootstellingBlootstelling aan agressieve chemicaliën in huishoudelijke producten of omgevingsfactoren kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen, waardoor deze droog en geïrriteerd raakt.
Erfelijke aanlegSommige hondenrassen zijn vatbaarder voor huidproblemen dan andere vanwege genetische aanleg.

 

Bronvermelding

Het bovenstaande artikel is geschreven op basis van de volgende bronnen:

organimal.nl

pharmapets.nl

Veelgestelde vragen

Vind je antwoord over veelgestelde vragen betreft droge huid hond.

Wat zijn veelvoorkomende allergenen die een droge huid bij honden kunnen veroorzaken?

Veelvoorkomende allergenen die een droge huid bij honden kunnen veroorzaken zijn onder andere voedselallergenen (zoals granen, rundvlees, zuivelproducten), vlooienbeten, pollen, stofmijten en schimmels.

Kan een droge huid bij honden ook seizoensgebonden zijn?

Ja, een droge huid bij honden kan seizoensgebonden zijn, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de luchtvochtigheid binnen lager is als gevolg van verwarmingssystemen. Dit kan leiden tot uitdroging van de huid.

Welke rol spelen omega-vetzuren bij het voorkomen van een droge huid bij honden?

Omega-vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, spelen een essentiële rol bij het voorkomen van een droge huid bij honden. Ze helpen de huid te hydrateren, ontstekingen te verminderen en de vacht gezond te houden.

Hoe vaak moet ik mijn hond baden om een droge huid te voorkomen?

Het wordt aanbevolen om je hond niet te vaak te wassen, aangezien overmatig baden de natuurlijke oliën van de huid kan strippen en een droge huid kan veroorzaken. Een frequentie van eens in de paar weken is meestal voldoende, tenzij anders geadviseerd door je dierenarts.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur