Mag een hond peer eten?

Mag een hond peer eten?

Honden zijn geweldige huisdieren die ons veel vreugde en gezelschap kunnen bieden. Maar als eigenaar van een hond, is het belangrijk om te weten wat ze wel of niet mogen eten. Wij gaan de vaak gestelde vraag mag een hond peer in dit artikel beantwoorden.

Technisch gezien mag je een hond een peer eten, maar zou dit niet zeker niet aanraden aangezien er ook andere opties zijn. Als je je hond een fruitige snack wilt geven, kun je beter kiezen voor andere fruitsoorten. Zoals bijvoorbeeld een stukje appel (zonder de zaden en schil), aardbeien, blauwe bessen, stukjes banaan of een watermeloen. Je kan ook kiezen om hondensnacks te geven, dan zit je altijd veilig.

 

Hondensnacks

Voedingstoffen van peren

Peren worden dus niet aangeraden maar waarom niet dan? Ze zijn toch hartstikke gezond. Peren zijn rijk aan vezels en suikers, wat gunstig kan zijn voor mensen, maar honden hebben een ander spijsverteringssysteem en genieten niet zo zeer van deze voedingstoffen. Honden hebben een mindere behoefte aan suikers en moeten eten hebben dat makkelijk verteerbaar is. Voor wie toch een peertje wilt geven aan zijn viervoeter hebben wij een schema gemaakt met de belangrijkste voedingstoffen die een peer rijk is.

Voedingsstof Hoeveelheid per 100 gram
Koolhydraten 15,4 gram
Vezels 3,7 gram
Suikers 10,3 gram
Eiwitten 0,4 gram
Vetten 0,1 gram
Water 84 gram
Vitamine C 4,0 mg
Vitamine K 4,4 µg
Kalium 119 mg
Koper 0,049 mg
Vitamine B2 0,025 mg
Foliumzuur 7 µg

Het is belangrijk om te onthouden dat deze voedingswaarden kunnen variëren afhankelijk van het type peer en de rijpheid van de peer. Kijk hier voor informatie over de peer.

µg is de afkorting voor microgram, een eenheid van massa die gelijk is aan één miljoenste deel van een gram.

Problemen door peren

Een van de belangrijkste redenen waarom peren niet ideaal zijn voor honden, is dat ze moeilijk te verteren kunnen zijn. Honden hebben een korter spijsverteringskanaal dan mensen, wat betekent dat ze voedsel veel sneller door hun systeem heen verwerken. Dit kan soms leiden tot maagklachten en diarree bij het eten van voedsel dat niet goed verteerd kan worden. Hiervoor kan je wel medicijnen halen om je hond hierbij te helpen

Daarnaast bevatten peren kleine zaden die verstikkingsgevaar kunnen opleveren als een hond ze inslikt. Dit kan vooral gevaarlijk zijn als je hond een neiging heeft om voedsel snel door te slikken zonder goed te kauwen.

Het eten van peer pit door honden

De pit van een peer kan slecht zijn voor honden (en ook voor andere huisdieren). De pit van een peer bevat namelijk cyanide, een giftige stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je hond. Het kan leiden tot verschillende symptomen, zoals ademhalingsmoeilijkheden, overmatig kwijlen, braken, diarree, verwarring en in ernstige gevallen zelfs coma en overlijden.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond geen perenpitten binnenkrijgt. Als je peren als traktatie aan je hond wilt geven, zorg er dan voor dat je de peer schilt, de kern verwijdert en het vruchtvlees in kleine stukjes snijdt voordat je het aan je hond geeft. Wanneer je hond per ongeluk een perenpit heeft gegeten, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

Wat te doen wanneer een hond stik

Stikken is een ernstige noodsituatie die bij honden kan voorkomen als gevolg van verschillende factoren, zoals de kleine zaadjes van peren die vast kunnen komen te zitten. Het kan een zeer angstaanjagende ervaring zijn voor zowel de hond als voor de eigenaar, en daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je hond stikt.

De eerste stap bij het omgaan met een hond die stikt, is om kalm te blijven. Een hond die stikt, zal waarschijnlijk in paniek raken en bang zijn, en als je zelf in paniek raakt, zal dit de situatie alleen maar verergeren.

De tweede stap is om de mond van je hond te controleren om te zien of je iets kunt zien dat vastzit in zijn keel. Als je een voorwerp ziet, probeer het dan voorzichtig te verwijderen met een pincet of je vingers. Zie je het voorwerp niet? Controleer dan of je de ademhaling van je hond kunt horen of voelen.

Als je het voorwerp niet kan verwijderen is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een dierenkliniek of dierenarts te gaan die dit kan verwijderen.

Tot slot; mag een hond peer eten?

Een hond mag dus een peer eten, maar in kleine hoeveelheden. Het kan een gezonde traktatie zijn voor honden, maar het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijke risico’s en bijwerkingen. Het beperken van de portiegrootte en het goed snijden van de peer kan het risico op verstikkingsgevaar verminderen. Denk er ook goed aan dat peren veel suikers bezitten waardoor je hond de extra kilootjes er ook af moet rennen. Bij een gezond en actief levensstijl van een hond kunnen peren dus een heerlijke traktatie zijn, mits de pit verwijderd is.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur