Schildpad als huisdier, wat nu?

Schildpad als huisdier, wat nu?

Als je op zoek bent naar een fascinerend huisdier dat relatief eenvoudig te verzorgen is, dan kan een schildpad een goede keuze zijn. Door hun uniek uiterlijk en interessante gedrag zijn schildpadden populaire huisdieren geworden. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat schildpadden niet dezelfde behoeften hebben als andere huisdieren, zoals honden en katten. Ze hebben geen behoefte aan menselijke interactie en genegenheid, en het vasthouden van schildpadden kan zelfs stressvol voor hen zijn. Schildpadden zijn vooral observatiehuisdieren en hebben voldoende ruimte en privacy nodig. Voordat je een schildpad als huisdier overweegt, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken. Wij vertellen je graag alles wat je moet weten voordat je een schildpad aanschaft.

Welk type schildpad als huisdier?

Hoewel schildpadden in het algemeen allemaal dezelfde anatomische kenmerken delen, zijn er belangrijke verschillen tussen de verschillende soorten schildpadden. De twee meest voorkomende soorten schildpadden die als huisdier worden gehouden, zijn de landschildpad en de waterschildpad. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee soorten.

Landschildpad

Een landschildpad is een schildpad die primair op het land leeft en zich voedt met gras, bladeren, fruit en bloemen. Landschildpadden zijn over het algemeen herbivoor en eten dus alleen planten. Ze hebben een stevig schild en korte poten die geschikt zijn voor het lopen op het land. Landschildpadden hebben geen kieuwen en ademen in plaats daarvan lucht in met hun longen. Landschildpadden hebben ook verschillende aanpassingen aan hun lichaam om te overleven in droge omgevingen. Zo hebben ze de neiging om grotere, diepere plooien in hun huid te hebben om waterverlies te verminderen. Ze graven ook holen in de grond om te ontsnappen aan de hitte en om te overwinteren.

Waterschildpad

Een waterschildpad leeft in het water en voedt zich met vissen, insecten en planten. Ze hebben een gestroomlijnd schild, zwemvliezen tussen hun tenen en sterke poten die geschikt zijn voor zwemmen. Ook hebben zij kieuwen in plaats van longen zodat zij onder water kunnen ademen. Waterschildpadden zijn koudbloedig en hebben daarom een omgeving nodig die geschikt is voor hun lichaamstemperatuur. Dit betekent dat ze vaak in warmere wateren leven en zich in de zon moeten opwarmen om hun lichaamstemperatuur te reguleren.

In het algemeen vereisen landschildpadden en waterschildpadden verschillende soorten verzorging. Waterschildpadden hebben bijvoorbeeld een aquarium of vijver nodig met schoon water en een warmtelamp om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Landschildpadden hebben daarentegen meer een drogere omgeving nodig, zoals een woestijnhabitat, en hebben mogelijk niet dezelfde verwarmingsbehoeften als waterschildpadden.

Wat is het verschil tussen een waterschildpad en een landschildpad?

Nu ben je overtuigd om een schildpad te nemen, maar welke nou? Je zit nog steeds te twijfelen tussen de twee soorten. Wij gaan deze keuze iets makkelijker voor je maken. We hebben de verschillen tussen de twee even op een rijtje gezet.

  • Leefomgeving: Het belangrijkste verschil tussen landschildpadden en waterschildpadden is hun leefomgeving. Landschildpadden leven op het land en hebben een droog en warm terrein nodig om te zonnebaden en te grazen. Waterschildpadden daarentegen leven in het water en hebben een aquarium of vijver nodig om te zwemmen en te zonnebaden.
  • Voeding: Landschildpadden zijn over het algemeen herbivoor en voeden zich met gras, bladeren, bloemen en fruit. Waterschildpadden daarentegen zijn omnivoren en eten zowel dierlijk als plantaardig voedsel, zoals insecten, vis, kikkers, slakken, algen en waterplanten.
  • Grootte: Landschildpadden zijn over het algemeen groter dan waterschildpadden, hoewel dit afhankelijk is van de soort. Een volwassen landschildpad kan tot 90 cm groot worden, terwijl een volwassen waterschildpad meestal niet groter wordt dan 30 cm.
  • Levensverwachting: Landschildpadden hebben over het algemeen een langere levensduur dan waterschildpadden. Sommige landschildpadden zoals de reuzenschildpad kan meer dan 100 jaar oud worden, terwijl de gemiddelde levensduur van een waterschildpad tussen de 20 en 40 jaar ligt.
  • Persoonlijkheid: Hoewel het karakter van elke individuele schildpad anders kan zijn, hebben landschildpadden de reputatie van rustige, kalme dieren die gemakkelijk te hanteren zijn. Waterschildpadden zijn vaak actiever en hebben meer ruimte nodig om te zwemmen en te verkennen.

Kortom, de belangrijkste verschillen tussen landschildpadden en waterschildpadden liggen in hun omgeving, voeding en anatomische kenmerken. Het is belangrijk om rekening te houden met deze verschillen bij het overwegen van het houden van een schildpad als huisdier, zodat je de juiste zorg kunt bieden die past bij de specifieke behoeften van de schildpad.

Welke schildpadden zijn illegaal als huisdier?

Sommige dieren zijn met de uitsterven bedreigd en mogen daarom niet legaal gehouden worden. Zo zijn er ook een paar schildpadsoorten die illegaal in Nederland zijn. De Eu-Verordening 1143/2014 heeft betrekking op het verbod op het houden, kweken en verhandelen van invasieve soorten planten en dieren in Europa. Deze planten en dieren mogen niet meer worden gehouden en zijn opgenomen in de Unielijst. Dit geldt voor:

  • Trachemys scripta scripta Geelbuikschildpad,
  • Trachemys scripta troostii, Geelwangschildpad
  • Trachemys scripta elegans, Roodwangschildpad.

Schildpadden die je voor de invoering van de regeling, op 3 augustus 2016, al had, mag je blijven houden. Je mag ze niet verkopen, maar wel gratis weggeven, mits je een overdrachtsverklaring hebt en kunt aantonen dat je de dieren al voor de invoering van de verordening had. Het is ook niet toegestaan om meer met deze schildpadden te kweken. Andere soorten mag je tot het heden dus nog wel kopen.

Schildpad als huisdier

Leefomgeving voor schildpadden

Schildpadden hebben voldoende ruimte nodig om rond te zwemmen, te zonnebaden en te rusten. Een aquarium of een terrarium is een goede keuze voor schildpadden. Zorg ervoor dat het aquarium of terrarium groot genoeg is voor jouw schildpad en dat het een land- en watergedeelte heeft, aangezien schildpadden beide nodig hebben. De temperatuur en vochtigheid moeten ook goed gecontroleerd worden, aangezien dit essentieel is voor de gezondheid van de schildpad. Het spreekt natuurlijk voor zich dat als jij hebt gekozen voor een landschildpad dat je geen aquarium nodig hebt met veel water. Er is dan ook een grote kans dat ze verdrinken. Meer informatie over het perfecte aquarium voor jou waterschildpad?

Voeding

De voeding van een schildpad is afhankelijk van de soort, grootte en leeftijd van de schildpad. Over het algemeen hebben schildpadden een dieet dat bestaat uit een combinatie van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Hieronder staan enkele algemene richtlijnen voor de voeding van schildpadden:

Landschildpadden

Landschildpadden hebben voornamelijk een vegetarisch dieet en eten graag gras, bladeren, bloemen en groenten. Fruit moet worden beperkt omdat het veel suikers bevat. Sommige soorten landschildpadden kunnen af en toe ook insecten eten.

Waterschildpadden

Waterschildpadden hebben een gevarieerd dieet dat bestaat uit zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze eten graag drijvend voedsel, zoals slakken, insecten, vissen en garnalen, evenals waterplanten, zoals waterlelies en eendenkroos.

 

Schildpadden voeding

Geslacht schildpad

Bij zowel landschildpadden als waterschildpadden is het geslacht meestal niet direct zichtbaar bij de geboorte. Het duurt meestal tot ze ongeveer 3 jaar oud zijn of een lengte van 10 cm bereiken voordat het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes duidelijk zichtbaar wordt. Mannetjes zijn over het algemeen kleiner dan vrouwtjes, hebben langere nagels aan de voorpoten en een langere, dikkere staart dan vrouwtjes. Bij landschildpadden heeft een mannetje een ingedeukt buikschild, terwijl een vrouwtje een vlak buikschild heeft.

Vrouwtjes kunnen op een gegeven moment eieren willen leggen, zelfs als ze alleen worden gehouden. Daarom is het belangrijk om een landgedeelte met zand voor de schildpad te hebben, zodat ze een plek heeft om eieren te leggen. Als een vrouwtje geen eieren kan leggen, kan dit leiden tot legnood en is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. Het is dus belangrijk om het geslacht van je schildpad te kennen en de juiste omgeving te bieden voor hun natuurlijke behoeften om een gezonde en gelukkige schildpad te behouden.

Schildpad als huisdier

Al met al kan een schildpad een geweldig huisdier zijn voor degenen die bereid zijn om de juiste zorg en aandacht te bieden. Doe goed onderzoek voordat je een schildpad als huisdier neemt en zorg ervoor dat je de juiste leefomgeving en voeding biedt om jouw schildpad gezond en gelukkig te houden. Onthoud ook goed dat schildpadden lang meegaan, wat ervoor zorgt dat het echt een maatje voor het leven is.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur