Is chocolade giftig voor honden?

Is chocolade giftig voor honden?

Wij krijgen vaak de vraag of chocolade giftig is voor honden maar is dit zo of blijkt het een fabel te zijn? Voor veel mensen is het wellicht wel het lekkerste snoep wat er bestaat, chocolade! Deze heerlijke lekkernij is dan voor mensen een niet te missen verleiding maar voor dieren en met name honden is dit alles behalve goed. Om direct met de deur in huis te vallen: Ja Chocolade is giftig voor honden, hoewel het zelfden dodelijk is kan chocola leiden tot ernstige ziekte. 

Wat maakt chocolade giftig voor honden?

Chocolade is giftig omdat het de chemische stof theobromine bevat, evenals cafeïne. Theobromine is het belangrijkste giftige stofje in chocolade en lijkt erg op cafeïne. Beide chemicaliën worden medicinaal gebruikt als een diureticum (bevorderen van productie urine), hartstimulans, bloedvat verwijdend middel en een gladde spierverslapper. Honden kunnen theobromine en cafeïne niet zo goed afbreken als mensen. Dat is de reden waarom honden gevoeliger zijn voor de effecten van deze stoffen.

Hoe herken je wanneer een hond chocola heeft gegeten?

Je zult niet direct melken dat je hond chocolade heeft gegeten. De symptomen treden namelijk vaak pas na enkele uren op. Je kunt herkennen wanneer je hond chocolade heeft gegeten aan de volgende symptomen:

Fase 1:

Heb je het vermoeden dat je hond chocolade heeft gegeten zonder dat je het door hebt gehad? Let dan op de volgende symptomen om te achterhalen of dit het geval kan zijn:

 • Onrustig
 • Nerveus
 • Rusteloos

Fase 2:

Wanneer (we noemen het voor het gemak Fase 1) is geweest van volgt er vaak een nieuwe fase, namelijk fase 2:

 • Diarree
 • Braken
 • Versnelde ademhaling
 • Stuiptrekkingen

Fase 3:

Nadat bovenstaande, ernstige symptomen hebben plaatsgevonden kunnen er nog meer symptomen optreden. Dit zal enkele uren plaatsvinden na fase twee, dit is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid chocolade die je hond heeft ingenomen.

 • Epileptische aanvallen
 • Hartritmestoornissen

Andere symptomen zijn diarree, braken, hoge hartslag en een versnelde ademhaling en zelf stuiptrekkingen. Indien er veel gegeten is kan het zelf zijn dat je hond hieraan kan overlijden. Het lichaamsgewicht van je hond is afhankelijk voor de hoeveelheid die sterfte tot gevolg heeft. Voor een kleine hond kan 20 gram al dodelijk zijn.

Hoeveel chocola is giftig voor een hond?

De hoeveelheid giftige theobromine hangt af in hoeverre dit giftig is voor honden. Theobromine geeft de bittere smaak aan chocolade, deze stof kan door een hond slecht afgebroken worden waardoor er al snel een vergiftiging optreedt. De vuistregel is, hoe donkerder en bitterder de chocolade hoe gevaarlijker is voor honden. Dus mocht je het vermoeden hebben dan je hond een stuk chocolade heeft gegeten. Probeer dan via het etiket te achterhalen wat voor soort chocolade dit is geweest óf ga opzoek naar een stukje die je hond nog niet heeft opgegeten. Vaak is aan de kleur al te zien in hoeverre dit een stuk chocola betreft die veel of weinig theobromine bevat.

Zoals eerder aangegeven verschilt het per chocoladesoort hoeveel theobromine het bevat. Witte chocolade bevat geen tot weinig van dit stofje, melkchocolade bevat 150-200mg per 100 gram en pure chocolade bevat 2 tot 4x theobromine in verhouding tot melkchocolade.

Medicijnen hond

Zieke hond – medicijn

Wanneer is chocolade dodelijk voor honden?

Het verschilt per ras van het hond en het lichaamsgewicht van de hond wanneer chocolade dodelijk is voor een hond. De vuistregel is dat tussen de 100 en 250 mg theobromine per kilogram aan lichaamsgewicht al duidelijk kan zijn. Pakken we hier het gemiddelde uit van 175mg dan komen we tot de volgende cijfers:

 • Bij een hond die rond de 5 kilo kan 875mg dodelijk zijn
 • Bij een hond tussen de 10 kilo kan 1.750mg al dodelijk zijn
 • Heb je een hond tussen de 15 kilo dan kan 2.625mg al dodelijk zijn
 • Een grote hond tussen de 20 kilo kan 3.500mg al dodelijk zijn

Wanneer een hond van 10 kilogram een reep pure chocolade op eet van 100 gram kan dit al voldoende theobromine bevatten om de hond te doden.

Het menselijk lichaam kan theobromine heel goed verwerken. Bij honden is een dosis van 100-250mg theobromine per kg lichaamsgewicht al potentieel dodelijk. Voor een hond van 10kg kan een reep pure chocolade van 100 gram dus al dodelijk zijn. Bevat de opgegeten chocolade geen theobromine dan kan je hond nog steeds symptomen bevatten. Dit komt doordat er veel vet en suiker in de chocolade zit. Dit kan in ernstige gevallen pancreatitis oftewel acute alvleesklierontsteking veroorzaken. Ook bij deze symptomen raden wij aan om een bezoek te brengen aan de dierenarts zodat je trouwe viervoeter pijnstillers kan krijgen.

Wanneer naar de dierenarts

Indien je beestje een kleine stukje heeft gehad en van redelijk formaat is dan hoef je je niet direct in paniek te raken. Bij twijfel adviseren we je altijd contact op te nemen met je dierenarts. Indien je zeker weet dat je dier veel gegeten heeft is het noodzakelijk direct je dierenarts te bellen. Je zal dan met spoed langs moeten komen voor een behandeling. Er is geen tegengif maar de behandeling is gebaseerd op het verhinderen van de opname.

Chocolade is dus zeker gevaarlijk voor je hond en je dient hier goed rekening mee te houden. Leer ook kinderen dat het geven van chocolade niet gezond is.

Wat is de behandeling voor chocoladevergiftiging bij honden?

De behandeling hangt af van de hoeveelheid en het soort chocolade dat wordt gegeten. In het meest gunstige geval zal de hond al gaan braken ten gevolgen van theobromine, dit kan er al voor zorgen dat er geen verdere vergiftiging plaatsvindt. Stimuleer de hond om te blijven overgeven wanneer je vermoed dat deze chocolade heeft gegeten. Ook je dierenarts zal proberen om te hond te laten braken, dit kan wanneer nodig ook gestimuleerd worden middels een injectie. Wanneer dit niet het gewenste effect geeft kan er voor gekozen worden om de maand van de hond leeg te spoelen.

Voorkomen dat je hond chocolade opeet zonder dat je het doorhebt? Berg deze dan altijd hoog op óf trakteer je hond op heerlijke hondenbrokken óf hondensnacks.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur