Zalmolie hond

Sorteer op
Zalmolie is een voedingssupplement voor honden dat rijk is aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor een gezonde huid, vacht en gewrichten. Deze olie wordt gewonnen uit verse zalm en is een natuurlijke bron van hoogwaardige voedingsstoffen die het immuunsysteem van je hond ondersteunen.

Zalmolie voor honden

Zalmolie is een populair voedingssupplement voor honden dat gemaakt wordt van zalm. Je kunt het aan het voer van je hond toevoegen als aanvulling op het reguliere dieet. Het is verkrijgbaar in de vorm van capsules, vloeistof of als ingrediënt in hondensnacks. Zalmolie bevat hoge niveaus van omega-3-vetzuren, waaronder EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren zijn essentieel voor de gezondheid van je hond en kunnen helpen bij het verbeteren van de huid en vacht, het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Het is belangrijk om de dosering te volgen die op de verpakking staat aangegeven of om advies te vragen aan een dierenarts om er zeker van te zijn dat de hoeveelheid zalmolie die je aan het dieet van je hond toevoegt, geschikt is voor zijn of haar specifieke behoeften.

Houd er rekening mee dat hoewel zalmolie veel voordelen voor de gezondheid van je hond kan bieden, het geen vervanging is voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Voordelen van zalmolie voor honden?

Zalmolie biedt veel voordelen voor de gezondheid van honden, omdat het rijk is aan omega-3-vetzuren, waaronder EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen van zalmolie voor honden:

 • Verbeterde huid- en vachtgezondheid: De omega-3-vetzuren in zalmolie helpen bij het verbeteren van de huid- en vachtgezondheid van honden. Ze kunnen de huid hydrateren en helpen bij het verminderen van jeuk, irritatie en ontstekingen. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de glans en zachtheid van de vacht.
 • Versterkt immuunsysteem: Zalmolie kan het immuunsysteem van honden versterken. De omega-3-vetzuren kunnen ontstekingsreacties verminderen en bijdragen aan de algehele gezondheid van het immuunsysteem.
 • Ondersteuning van de hartgezondheid: Zalmolie kan de hartgezondheid van honden ondersteunen. De omega-3-vetzuren kunnen bijdragen aan een gezond cholesterolgehalte en de bloedstroom verbeteren, wat de gezondheid van het hart kan bevorderen.
 • Bevordert de hersenfunctie: De omega-3-vetzuren in zalmolie zijn belangrijk voor de hersenfunctie van honden. Ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen en het geheugen van je hond verbeteren.
 • Helpt bij gewrichtsproblemen: Zalmolie kan ook helpen bij gewrichtsproblemen bij honden. De omega-3-vetzuren kunnen ontstekingsreacties verminderen en bijdragen aan de gezondheid van de gewrichten.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel zalmolie veel voordelen biedt, het geen vervanging is voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Hoeveel zalmolie heeft een hond nodig

De hoeveelheid zalmolie die een hond nodig heeft, kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, gezondheidstoestand en dieet. Het is belangrijk om de doseringsinstructies op de verpakking van de zalmolie te volgen of om advies te vragen aan een dierenarts voordat je zalmolie aan het dieet van je hond toevoegt.

Over het algemeen wordt aanbevolen om een dosis van ongeveer 1000 milligram zalmolie per 10 kilogram lichaamsgewicht per dag te geven. Dus als je hond bijvoorbeeld 20 kilogram weegt, zou hij ongeveer 2000 milligram zalmolie per dag moeten krijgen.

Gewicht hondAanbevolen dagelijkse dosis zalmolie
2-4 kg250-500 mg
5-9 kg500-1000 mg
10-22 kg1000-2000 mg
23-34 kg2000-3000 mg
35-45 kg3000-4000 mg
46-68 kg4000-6000 mg
69-90 kg6000-8000 mg

Merk op dat dit slechts een voorbeeldtabel is en dat de doseringen kunnen variëren op basis van de specifieke behoeften van je hond.

Het is ook belangrijk om de hoeveelheid zalmolie die je aan het dieet van je hond toevoegt, geleidelijk op te bouwen om eventuele spijsverteringsproblemen te voorkomen. Start met een kleine hoeveelheid en verhoog de dosis geleidelijk totdat je de aanbevolen dagelijkse dosis bereikt.

Wanneer moet ik mijn hond zalmolie geven?

Zalmolie kan op verschillende momenten aan het dieet van je hond worden toegevoegd, afhankelijk van waarvoor je het gebruikt en wat de aanbevelingen van de dierenarts zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer je zalmolie aan je hond kunt geven:

 • Als je hond een droge of jeukende huid heeft: zalmolie bevat omega-3 vetzuren die de huid van je hond kunnen helpen hydrateren en irritatie kunnen verminderen. Het kan worden gegeven als een dagelijkse aanvulling op het dieet van je hond.
 • Als je hond last heeft van gewrichtsproblemen: de ontstekingsremmende eigenschappen van omega-3 vetzuren in zalmolie kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking in de gewrichten van je hond. Het kan dagelijks worden gegeven als onderdeel van een behandelplan voor gewrichtsproblemen.
 • Als je hond een droge of doffe vacht heeft: de omega-3 vetzuren in zalmolie kunnen ook helpen bij het bevorderen van een gezonde, glanzende vacht. Het kan dagelijks worden gegeven als aanvulling op het dieet van je hond.

Hoe geef ik zalmolie aan mijn hond?

Zalmolie kan op verschillende manieren aan je hond worden gegeven, afhankelijk van de voorkeur van je hond en de vorm van de zalmolie.

Hier zijn enkele manieren om zalmolie aan je hond te geven:

 • Voeg de zalmolie toe aan het voedsel van je hond: de meeste zalmoliën zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm of als capsules. Je kunt de vloeibare zalmolie over het voer van je hond gieten of de capsule openmaken en de inhoud over het voer van je hond strooien. Zorg ervoor dat je de juiste dosering gebruikt volgens de instructies op de verpakking of zoals voorgeschreven door je dierenarts.
 • Meng de zalmolie met het voedsel van je hond: als je hond de zalmolie niet lekker vindt of moeilijk te eten vindt, kun je de zalmolie mengen met het voer van je hond. Roer gewoon de aanbevolen dosis zalmolie door het voedsel van je hond voordat je het aan hem serveert.
 • Geef de zalmolie als traktatie: sommige honden vinden de smaak van zalmolie lekker en zien het als een traktatie. Je kunt de zalmolie op een lepel doen en het aan je hond geven als een traktatie of het mengen met een andere traktatie die je hond lekker vindt.

Onthoud dat het belangrijk is om de juiste dosering te geven volgens de instructies op de verpakking.

Waar wordt zalmolie voor honden van gemaakt?

Zalmolie voor honden wordt gemaakt van zalm die afkomstig is uit de visserij of viskwekerijen. Het wordt gemaakt door de zalm te fileren en de olie uit het vlees te persen. De olie wordt vervolgens gezuiverd om eventuele verontreinigingen te verwijderen en om ervoor te zorgen dat het een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren bevat.

Zalmolie kan ook worden geproduceerd door zalm te stomen en het oliegehalte in het vlees te extraheren. Deze methode kan helpen om meer van de voedingsstoffen en het aroma van de zalm te behouden.

Sommige fabrikanten voegen ook extra ingrediënten toe aan de zalmolie om de smaak te verbeteren of om extra voedingsstoffen aan het supplement toe te voegen.

Het is belangrijk om zalmolie te kopen van een gerenommeerde fabrikant die de olie op een veilige en gezonde manier heeft geproduceerd en die de kwaliteit en zuiverheid van het product kan garanderen.

Werkzame stoffen zalmolie

Zalmolie voor honden bevat verschillende werkzame stoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van je hond. De belangrijkste werkzame stoffen zijn:

 • Omega-3 vetzuren: Zalmolie bevat een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, vooral eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid en vacht, het immuunsysteem, de hersenen en het hart van je hond.
 • Vitamine D: Zalmolie is rijk aan vitamine D, wat essentieel is voor de opname en het behoud van calcium en fosfor in de botten van je hond. Vitamine D speelt ook een rol bij het immuunsysteem en het behoud van gezonde spieren.
 • Astaxanthine: Dit is een krachtige antioxidant die van nature voorkomt in zalm en andere zeevruchten. Astaxanthine kan helpen bij het beschermen van de cellen van je hond tegen oxidatieve stress en ontstekingen.
 • Proteïne: Zalmolie bevat ook een hoog gehalte aan eiwitten, wat belangrijk is voor de groei en het herstel van spieren en weefsels.

Deze werkzame stoffen maken zalmolie een nuttig supplement voor honden en kunnen bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van je huisdier. Deze stoffen zijn ook te vinden in de volgende producten:

Werkzame stofVoedingsmiddelen voor honden
Omega-3 vetzurenZalm, tonijn, haring, sardines, makreel, forel, chiazaad, lijnzaad, walnoten, pompoenpitten
Vitamine DVette vis, zoals zalm, tonijn, haring en sardines, eieren, paddenstoelen
AstaxanthineZalm, garnalen, krab, kreeft, forel, regenboogforel
ProteïneVlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten

Effect van EPA

EPA (eicosapentaeenzuur) is een van de omega-3 vetzuren die aanwezig is in zalmolie en is bekend om zijn verschillende gezondheidsvoordelen voor honden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste effecten van EPA:

 • Vermindering van ontstekingen: EPA heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan daarom helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam van je hond. Dit kan vooral nuttig zijn bij honden met gewrichtsproblemen, zoals artritis.
 • Verbetering van huid en vacht: EPA kan helpen bij het behouden van een gezonde huid en vacht bij honden. Het kan helpen bij het verminderen van jeuk, schilfering en haaruitval en kan bijdragen aan een glanzende en gezonde vacht.
 • Ondersteuning van het hart en de bloedvaten: EPA kan helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en beroertes bij honden. Het kan helpen bij het verbeteren van de bloedstroom, het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.
 • Verbetering van het immuunsysteem: EPA kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem van je hond en kan daarom bijdragen aan de bescherming tegen ziekten en infecties.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van EPA afhankelijk zijn van de dosering en de individuele behoeften van je hond.

Effecten van DHA

DHA (docosahexaeenzuur) is een van de belangrijkste omega-3 vetzuren die voorkomt in zalmolie en is bekend om zijn verschillende gezondheidsvoordelen voor honden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste effecten van DHA:

 • Ondersteuning van de hersenfunctie: DHA is een belangrijk bestanddeel van de hersenen van honden en kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie en het geheugen. Dit is vooral belangrijk bij oudere honden en honden die lijden aan neurologische aandoeningen.
 • Verbetering van de ontwikkeling van de hersenen en ogen: DHA is een belangrijk bestanddeel van de hersenen en ogen van pups en kan helpen bij de ontwikkeling van deze organen. Het kan ook helpen bij het verbeteren van het zicht en de hersenfunctie bij oudere honden.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem: DHA kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem van je hond en kan daarom bijdragen aan de bescherming tegen ziekten en infecties.
 • Verbetering van de huid en vacht: DHA kan helpen bij het behouden van een gezonde huid en vacht bij honden. Het kan bijdragen aan het verminderen van haaruitval, schilfering en jeuk en kan helpen bij het bevorderen van een glanzende en gezonde vacht.

Het is belangrijk om op te merken dat de effecten van DHA afhankelijk zijn van de dosering en de individuele behoeften van je hond.

Zitten er nadelen aan het gebruik van zalmolie voor je hond?

Hoewel zalmolie over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor honden, zijn er enkele mogelijke nadelen om in gedachten te houden. Het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en kwalitatieve zalmolie te gebruiken van een betrouwbare bron om eventuele risico’s te minimaliseren. Enkele mogelijke nadelen zijn:

 • Overdosering: Te veel zalmolie kan leiden tot problemen zoals gewichtstoename, diarree, braken en andere gastro-intestinale problemen. Het is daarom belangrijk om de juiste dosering te volgen en de aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.
 • Allergische reacties: Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige honden allergisch zijn voor zalmolie. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn jeuk, roodheid van de huid, zwelling en ademhalingsproblemen. Als je hond symptomen van een allergische reactie vertoont na het nemen van zalmolie, stop dan onmiddellijk met het geven en raadpleeg een dierenarts.
 • Verontreiniging: Zalmolie kan mogelijk verontreinigd zijn met zware metalen of andere verontreinigende stoffen, vooral als het afkomstig is van wilde zalm. Het is daarom belangrijk om hoogwaardige, gezuiverde zalmolie van een betrouwbare bron te gebruiken.

Mag een puppy zalmolie?

Over het algemeen is het veilig om zalmolie aan een puppy te geven, maar het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en alleen kwalitatieve zalmolie van een betrouwbare bron te gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat puppies een gevoeliger spijsverteringsstelsel hebben dan volwassen honden, dus het is belangrijk om de juiste dosering te volgen en eventuele bijwerkingen zoals diarree, braken of andere gastro-intestinale problemen te controleren.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de voeding van de puppy. Puppies hebben een specifiek dieet nodig dat is afgestemd op hun groei en ontwikkeling, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen en de zalmolie alleen als aanvulling gebruiken.

Hoe moet je zalmolie bewaren

Zalmolie kan het beste bewaard worden op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en hitte. Het is belangrijk om de zalmolie goed afgesloten te houden en de fles goed te schudden voor gebruik.

Sommige zalmoliën moeten na opening in de koelkast worden bewaard om hun versheid te behouden. Lees daarom altijd de aanbevelingen op de verpakking van de zalmolie en volg de instructies van de fabrikant voor de beste bewaarmethode.

Het is ook belangrijk om de houdbaarheidsdatum van de zalmolie te controleren voordat je het gebruikt. Zalmolie kan bederven na verloop van tijd, dus gebruik het niet als het over de datum is of als er tekenen zijn van bederf, zoals een ranzige geur of smaak.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur