4kattenkruid / catnip

Sorteer op
Opzoek naar kattenkruid? Wij hebben een breed assortiment voor je klaarstaan.

Kattenkruid

Wetenschap

Nepeta cataria beter bekend als kattenkruid is lid van de muntfamilie. Het lijkt op de kruiden rozemarijn, salie en oregano. Maar deze specifieke plant is erg aantrekkelijk voor katten. Dit komt door het stofje nepetalacton dat de plant afgeeft. Wanneer deze vluchtige olie de neus van een kater binnendringt begint het plezier.

De basisgedachte is dat wanneer een kater kattenkruid ruikt, de nepetalacton in hun neus komt en uiteindelijk de weg vindt naar hun hypothalamus. Dit is een deel van hun hersenen dat emoties reguleert. Op een magische wijze laat dit stofje de viervoeter op een bepaalde manier reageren. Niet alle katers hebben een reactie op dit kruid. Ongeveer zeventig procent van alle katers reageren erop. Het is erg veilig voor je harige vriend en het is erg geschikt om hem ermee te belonen of verwennen.

Hemel

Gelukkig, of helaas, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, duren de “highs” van kattenkruid ongeveer 10 minuten. Daarna duurt het ongeveer dertig minuten tot twee uur voordat je harige vriend zich weer heeft hersteld en weer vatbaar is voor het kruid. Let op dat je niet overdreven vaak kattenkruid gebruikt, ze kunnen bij erg veel gebruik ziek worden.

Verschillende vormen

Kattenkruid is er in verschillende soorten en maten. Van sprays tot speelgoed tot het echte gras. Er is geen tekort aan manieren waarop je harige vriend het kan krijgen. Het groeit heel snel, dus het kruid zelf kweken is ook mogelijk.

Eén van de populairste en beste manieren om gebruik te maken van het kruid is door het in kattenspeelgoed te stoppen. Heb je geen speelgoed dat dit kruid kan bevatten? Geen probleem, neem eens een kijkje in ons assortiment. We hebben een breed assortiment aan dit soort speeltjes. Gouden tip: Als het droge spul gebruikt, wordt het aangeraden om het in de vriezer te bewaren als het niet wordt gebruikt. Dit is omdat die vluchtige oliën snel kunnen uitdrogen.

Niet alleen voor katten

Blijkbaar zijn het niet alleen katten die plezier beleven. Onze hersenen zijn anders dan die van katers. Wij kunnen niet “high” worden van dit kruid, toch hebben we door de eeuwen heen andere toepassingen voor Nepeta cataria gevonden. Mensen gebruikten het in de jaren 1600 als een licht kalmerend middel door het in thee te stoppen. Ze dachten ook dat het overmatige winderigheid en kiespijn zou genezen. Het meest verassend, volgends Joseph Stromberg, is dat in de jaren zestig wetenschappers ontdekten dat de actieve chemische stof in kattenkruid werkt als een muggenafweermiddel. Eén die eigenlijk krachtiger is dan andere, hoewel het wel sneller verdwijnt. Muggen werende middelen op basis van kattenkruid zijn nog steeds beschikbaar.

Medewerker

Wij staan voor je klaar bij hulp en advies!

Openingstijden klantenservice:
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur