Spelen met je kat

Je kat is net zo geïnteresseerd in speelgoed en spelen als een hond dat is, ook al laat je harige vriend het misschien niet zo snel zien. Waarschijnlijk zal je je kater niet zien scheuren over een veld om speelgoed voor je terug te halen, maar toch is speelgoed voor katers net zo belangrijk. Hieronder wordt meer verteld over de beste soorten kattenspeeltjes en waarom kittens aangemoedigd moeten worden om te spelen.

Waarom moeten katten spelen?

Als je aan je kater denkt dan denk je waarschijnlijk aan plekken waar die vaak zit te luieren. Laat je niet voor de gek houden. Ze hebben nog steeds stimulatie nodig en tijd om te spelen. Net als hun grote neven en nichten die hetzelfde doen, liggend in de zon, kijkend naar de wereld die voorbijgaat, maar net als alle katten zijn ze nog steeds erg alert. Het spelen van een jachtspel zit in hun instinct. Daarom lijkt het alsof sommige kittens graag spelen met elk wezen dat beweegt. Denk bijvoorbeeld aan vogels of muizen (hoewel dit eigenaren vaak gek maakt). Dit jachtinstinct kan niet worden verwijderd uit de mentaliteit van een kat, het zit echt in hun systeem. Toch kan je dit gedrag verhelpen door gebruik te maken van afleiding. Voorbeeld van een goede afleiding is een spelletje waar je een “jacht” gaat simuleren.

Toch zijn er kittens die helemaal geen jachtgedrag vertonen, ze hebben wel het instinct maar kiezen ervoor om het niet te gebruiken. Maar ook deze katers moeten worden aangemoedigd om te spelen. Het kan moeilijker zijn om ze aan te zetten als ze erg ontspannen zijn. Voordelen van het spelen:

  • Het helpt met mentale stimulatie (vooral voor poezen binnenshuis).
  • Het helpt met trainen (belangrijk voor katten met overgewicht en voor poezen binnenshuis)
  • Het houdt je kater gezond en blij.
  • Interactief spel tussen jou en je harige vriend kan ook helpen bij het voorkomen van gedragsproblemen die kunnen ontstaan door verveling.
  • Het kan helpen bij het overwinnen van tijdelijke stress dat is voortgekomen uit verandering (zoals meubilair dat tijdelijk wordt verplaatst voor een paar dagen). Katten zijn namelijk gewoontedieren, en als er verandering plaatsvindt raken ze vaak gestrest.
  • En spelen is een geweldige manier om met je harige vriend een band op te bouwen

Geschikte kattenspeeltjes

Katers houden van achtervolgen en bespringen, net zoals ze dat in het wild zouden doen. Er is een breed scala aan kattenspeeltjes op de markt om je hierbij te helpen. Het merk Kong maakt bijvoorbeeld speelgoed voor huisdieren sinds 1976 en is een van de marktleiders als het gaat om het stimuleren van onze huisdieren. Veel huisdierhouders denken waarschijnlijk dat het speelgoed van Kong alleen voor honden is, maar er is ook een groot assortiment aan kattenspeelgoed om uit te kiezen. Kittens kunnen bijvoorbeeld hun eigen speelgoedballen, kauwspeelgoed en krabspeelgoed hebben. Er zijn ook stimulerende voederspeeltjes waar snoepjes in het speeltje worden gestopt, zodat de kater moet werken om ze eruit te krijgen. Deze speeltjes zijn ideaal voor je kitten om zelf mee te spelen.

Kong bat-a-bout flicker disco bal

5,99

Kong kat catnip bever

5,49

Kong kat catnip turtle

5,49

Kong kat infused gyro

7,49

Sommige soorten speelgoed verwachten ook inspanning vanuit de kant van de huisdierhouder, zoals teaserspeelgoed. Deze producten bestaan vaak uit speelgoed met een touwtje, vastgemaakt aan een stok. Met deze stok kan de huisdierhouder het speelgoed ronddraaien (en de klauwen van hun harige vriend vermijden), waardoor een natuurlijke beweging van een prooi wordt gesimuleerd. Katers zullen het heerlijk vinden om deze te bespringen en te grijpen. Het belangrijkste bij dit soort speelgoed is toezicht houden en laat je kitten er niet alleen mee spelen want het touwtje kan ongelukken veroorzaken.

Kong cat teaser feather assorti

5,49

Kong kat snake teaser

7,15

Grumpy cat catfish kattenhengel

5,99

Happy pet mojito kattenhengel

4,99

Kattenkruid

Kattenkruid is te vinden in allerlei soorten speelgoed en kan sommige kittens wild maken van opwinding. Het is een geur die erg veel katers onweerstaanbaar vinden. Kattenkruid behoort tot de muntfamilie van planten en stimuleert over het algemeen 70-80% van de katten. Dus als jouw harige vriend geen aandacht schijnt te nemen van een speeltje met kattenkruid is er niets aan de hand.

Kittens die het leuk vinden vertonen vaak gedrag zoals hun hoofd over het speeltje wrijven, ermee rondrollen of er zelfs mee praten. Vaak duurt dit gedrag ongeveer 10 minuten, waarna je harige vriend ongeveer 30 minuten immuun voor de geur kan worden.

Trixie junior knuffeldoek beer met kattenkruid / catnip

6,99

Dierendrogist kattenkruid

8,49

Trixie matatabi lolly met catnip

3,99

Kong kat pluche eend geel catnip

5,49

Wat kunnen ze nog meer gebruiken om te spelen?

Naast het jagen en bespringen houden katers ervan om te klimmen en te spelen. Daarom kun je in veel blogs die gaan over kattenspeeltjes wel iets lezen over kattentorens. Katers zitten graag op deze torens en gebruiken ze soms als krabpalen. Sommige torens zijn special gemaakt voor het krabben. Veel huishoudens met meerdere kittens gebruiken deze torens zelfs om hiërarchisch gedrag te vertonen ten opzichte van hun metgezellen. Deze torens zijn er in verschillende maten en zijn zeker het overwegen waard. Vooral als je harige vriend je meubels als krabpaal gebruikt. Hieronder kun je een paar torens van ons eigen assortiment bekijken.

Rosewood kattenmand toren cave massief hout

174,99

Trixie krabton amado zwart

99,99

Trixie krabton lilo wit / bruin

159,-

Ebi krabpaal trend curacao bruin

175,99