Hoe train je een kat?

Wist je dat je een kat kunt trainen om op commando te komen, een toilet te gebruiken, handen te schudden en meer? En het is ook nog eens gemakkelijker dan je denkt. We gaan je uitleggen hoe je dit kunt doen.

Nooit straffen

Eerste dingen eerst, nooit straffen! Katers zullen eenvoudig niet leren van wat sommige eigenaren als “discipline” zouden beschouwen. Daarnaast kan het straffen zorgen voor stress bij je harige vriend. En dit kan weer leiden tot gedrags- en gezondheidsproblemen. Iets waar je totaal niet mee te maken wilt hebben als je je harige vriend aan het trainen bent. Onthoud dat geduld en positieve bekrachtiging essentieel zijn als je leert hoe je een kater moet trainen.

Clicker & Lekkernijen

Het wordt gewoonlijk gebruikt als trainingshulpmiddel voor een grote verscheidenheid aan dieren. Een clicker kan je helpen bij het geven van positieve bekrachtigingen wanneer je je harige vriend aan het trainen bent (als alternatief kan je een gewone pen gebruiken met een klikknop. Het belangrijkste is dat je een duidelijk geluid kunt maken op een gekozen moment). De meeste van deze kattentrainingen houden in dat je je viervoeter een lekkernij aanbiedt nadat hij gewenst gedrag heeft vertoond. Op deze manier ben je gewenst gedrag aan het markeren. Deze tactieken werken bijvoorbeeld ook als je je kater een pil moet geven. Zonder een clicker kan je harige vriend in de war raken over de reden waarom hij wordt beloond. Als je viervoeter een commando gehoorzaamt, de klik hoort en vervolgens een traktatie krijgt, is de kans groter dat hij hierop aanslaat.

Petsafe clicker voor training

4,99

Petsafe clicker voor training

4,99

Commando

Je kater laten komen op commando, klinkt erg lastig maar het is makkelijker dan je denkt. Katers kunnen leren reageren op een signaal en jouw kant op rennen (sommige gebruiken deze vaardigheid om hun harige vriend naar binnen te halen als hij onverwachts naar buiten rent). De eerste stap van de training begint met het maken van een duidelijk geluid. Dit geluid maak je voor het voeren of voordat je een zak/ blik opent. Dit kan je doen met een mondelinge oproep of een klik met je tong. Je huisdier zal dan leren om dat geluid te associëren met iets positiefs (in dit geval voedsel). En hierdoor zal die uiteindelijk naar je toe gaan als die het geluid hoort. Vervolgens kan je dit gedrag aanmoedigen buiten normale voedertijden. Begin met korte afstanden. Maak het geluid, en gebruik je clicker als je harige vriend naar je toe komt en beloon hem dan met iets lekkers. Na verloop van tijd kan je beginnen met grotere afstanden. Het wordt aangeraden om twee trainingssessies in een dag te doen van ongeveer 5 minuten of minder. Tijdens deze minuten moet je het gedrag tot 20 keer herhalen.

Imac kattenbak funny taupe

19,99

Imac kattenbak funny aqua groen

19,99

Imac kattenbak easy cat taupe

17,99

Scoopfree kattenbak original zelfreinigend

179,99

Toilet

Hoe train je je viervoeter om een toilet te gebruiken? Een kater trainen om naar het toilet te gaan kost zeker wat werk. Maar de voordelen kunnen het waard zijn. Je bespaart op zwerfvuil en geniet van een schoner huis. Stappenplan:

 • Plaats eerst een kattenbak naast het toilet.
 • Breng het dan geleidelijk dichter en dichter bij de bovenkant van de stoel.
 • Je kan hiervoor een kruk gebruiken om het proces voor je harige vriend makkelijker te maken.
 • Als je vriend eenmaal gewend is aan het gebruik van een kattenbak boven op het toilet, ga dan over op een speciale kattenbak die in het toilet zelf past.
 • Gebruik geleidelijk steeds minder kattenbakvulling om je kater eraan te laten wennen (boodschap doen zonder deze vulling).
 • Vervolgens kan je de kattenbak volledig verwijderen.

Handen schudden

Hoe train je een kater om handen te schudden? Deze training is eenvoudiger dan je zou verwachten.

 • Pak een katten snoepje en lijn jezelf uit op hetzelfde niveau als je harige vriend.
 • Tik vervolgens op de poot van je kater terwijl je “poot” zegt, en gebruik je clicker als hij zijn poot beweegt.
 • Herhaal de training totdat je viervoeter zijn poot aanbiedt als reactie op de “poot” commando zonder te tikken.

Net als bij de “kom commando” kan dit enkele trainingssessies van een paar dagen nodig hebben. Zodra je deze vaardigheid onder de knie hebt, zal je harige vriend zich braaf gedragen en klaar zijn om je vrienden en familie te verassen.

Catisfactions eend

1,65

Catisfactions kip

1,65

Felix snack party mix original

12,72

Gimcat kaas rollis

1,79

Bedelen

Hoe train je een kater om te bedelen? Dit is vergelijkbaar met de training van “handen schudden”.

 • Houd een traktatie net boven het hoofd van je kater en geef een “bedel” commando.
 • Je huisdier moet op zijn achterpoten gaan staan en naar de snack reiken.
 • Gebruik vervolgens weer de clicker om dit gedrag te markeren en geef je viervoeter zijn beloning.
 • Oefen totdat je kater op commando smeekt zonder dat er iets lekkers boven zijn hoofd bungelt.

Bij het trainen van je kater is het belonen erg belangrijk zoals je hebt gemerkt. Zorg er dus voor dat je je huisdier altijd beloont. Neem een kijkje in ons assortiment voor verschillende soorten traktaties.

 

Vitakraft cat-stick mini kabeljauw met tonijn

1,49

Whiskas snack sticks rijk aan kip

33,60

Kip/kaas duo bites kat

1,99

Rosewood daily eats crunchy chicken kussentjes

3,25