Hoe moet ik mij kat wassen?

Gelukkig is dit een vraag die veel katteneigenaren zichzelf nooit zullen hoeven stellen. Hondenbezitters kunnen daarentegen hun huisdieren vrij regelmatig wassen. Iedereen die zijn hond wel eens naar een hondenpark heeft gebracht waar het modderig was, kan dit verzekeren. Honden worden eenmaal sneller vies dan katers en hebben niet veel interesse in zelfverzorging.

Hebben katten een bad nodig?

Katers hebben over het algemeen geen bad nodig. Naar schatting is de tijd die een kater besteedt aan het verzorgen van zichzelf 40 procent van de dag. Deze voortdurende aandacht voor zelfzorg minimaliseert de noodzaak voor de eigenaar van een kater om hem in bad te doen. Er zijn echter speciale omstandigheden waarin een kater toch in bad moet. Oude katten hebben misschien niet de behendigheid om al hun eigen delen te bereiken wanneer ze zichzelf verzorgen. Zieke katers, katers met overgewicht en zelfs depressieve katten kunnen minder tijd besteden aan het verzorgen, of zo grondig werk doen dan eigenlijk nodig is.

 

Een langharige kater kan merken dat het schoonhouden van zichzelf een grotere taak is dan hij alleen aankan. Als je harige vriend bijvoorbeeld in iets rommeligs terechtkomt, zoals verf, motorolie of boomsap, dan heeft hij extra hulp nodig bij het wassen van zichzelf. Vooral als het een stof is waarvan je niet wilt dat je viervoeter het likt en inslikt. Heeft je harige vriend een zware vlooienplaag of een vlooienallergie? Een bad met speciale shampoo kan hierbij helpen. Zo’n bad met speciale shampoo kan ook helpen bij een schimmelinfectie.

Dierendrogist vlooienshampoo kat

12,99

Beaphar vlooienshampoo hond / kat

11,8017,95

Dierendrogist vlooienshampoo kitten

8,99

Kan ik mijn normale dagelijkse shampoo gebruiken op mijn kat?

Het korte antwoord is nee, hetzelfde geldt voor hondenshampoo. Gebruik shampoo dat speciaal is ontworpen voor katers, niet voor mensen of honden. Er zijn namelijk grote, belangrijke verschillen tussen deze shampoos.

 • Menselijke huid is zuurder dan de huid van je harige vriend. Shampoos ontworpen voor mensen zijn pH-gebalanceerd voor de menselijke huid. De huid van een hond is minder zuur dan die van een kater. En hondenshampoos zijn weer pH-gebalanceerd voor honden.
 • Daarnaast hebben mensen ook zweetklieren, je harige vrienden hebben dat niet. En sommige menselijke shampoos ontworpen voor bezwete mensen, kunnen te sterk zijn voor kattenhuiden.
 • Sommige hondenshampoos bevatten het insecticide “permethrine”. Dit is giftig voor katers. Als permethrine in een wond op de huid van je harige vriend terechtkomt, of als je viervoeter het inademt of inslikt, kan het effect dodelijk zijn.

In ons assortiment kun je shampoo vinden dat speciaal is ontworpen voor je harige vriend.

Beaphar shampoo kat macadamia

4,85

Hery shampoo kat

8,99

Trixie shampoo langharige kat

3,49

De beste manier om je harige vriend te wassen

Welke stappen moet je nemen als een bad noodzakelijk is? Als je toevallig een tijdmachine hebt kan je het beste beginnen met het wassen van je kater als die een kitten is. Hierdoor laat je je harige vriend wennen aan het water en het idee dat baden leuk is. Als je kater volwassen is en je vermoed dat je hem in de toekomst moet baden, is het op één na beste wat je kunt doen hem eraan laten wennen dat de badkuip of gootsteen leuk is. Vul het met een beetje water, laat wat speelgoed op het oppervlak drijven en moedig je viervoeter aan om te spelen. Dit kun je herhaaldelijk doen tot dat je het bad echt nodig hebt.

Is de behoefte van je kater directer? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om het aangenamer te maken:

 • Houd alles bij de hand voordat je je harige vriend erbij betrekt. Houd handdoeken, washandjes, kattenshampoo, een kan (voor het spoelen) en borstels bij de hand om de tijd die je viervoeter nat en ongemakkelijk moet doorbrengen te verminderen.
 • Leg een opgevouwen handdoek op de bodem van de gootsteen of badkuip om te voorkomen dat je harige vriend wegglijdt. Als je een badkuip gebruikt, overweeg dan om een plastic wasmand in de badkuip te gebruiken, met een handdoek op de bodem van de mand. Zo kan je je viervoeter beter in bedwang houden en een veilig gevoel geven.
 • Houd je harige vriend voorzichtig in bedwang. Een helper kan je viervoeter voorzichtig vasthouden terwijl jij het vuile werk doet.
 • Probeer zoveel mogelijk geluiden tot een minimum te beperken. Zou houd je je huisdier ontspannen. Spreek zachtjes en laat de kraan of sproeier niet draaien als het geluid je vriend stoort.
 • Gebruik een washandje om het gezicht van je viervoeter voorzichtig te reinigen. De meeste katers houden er niet van dat er water op hun gezicht gespat wordt.
 • Schuim in met kattenshampoo en spoel af met schoon water. Laat het water zachtjes over je huisdier stromen.
 • Droog je vriend grondig af met een schone handdoek en vervang de handdoeken regelmatig als ze vochtig worden.
 • Gebruik een föhn alleen met uiterste voorzichtigheid! Katers hebben een extreem gevoelige huid. Overweeg drogen daarom alleen met een handdoek.

Borstel kat

5,99

Houten borstel kat

2,49

Kong connects kitty comber

12,35

Lawrence slickerbrush tender care 100

5,49