Hoe kan je het dieet van je kat verbeteren?

Net als bij ieder mens moet het dieet van je harige vriend in balans zijn om gezond te blijven. Het klinkt misschien heel eenvoudig maar katers zijn complexe wezens en het is niet altijd gemakkelijk om hun behoeften te voorzien.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Bristol bleek dat van de 300 ondervraagde katteneigenaren 20.2 procent hun katers meerdere keren per week traktaties gaf. 34.6 procent gaf ze eten wanneer er naartoe werd verlangd. En 31.5 procent gaf ze te eten uit vrije keuze. Al deze factoren bleken factoren geweest te zijn die te maken hadden bij het vergroten van obesitas bij katers. Hoewel de schuldigen een minderheid zijn, zijn ze toch een flink aantal. Je hieruit opmaken dat er begeleiding nodig is. Gelukkig hebben wij een paar tips om ervoor te zorgen dat je harige vriend fit blijft.

Leeftijd en voeding

Zorg ervoor dat je harige vriend de juiste voeding voor zijn leeftijd heeft. Net zoals mensen overstappen van bewerkte babyvoeding naar andere maaltijden, moeten poezen ook hun dieet in stappen aanpassen. Volgens de PDSA kunnen soorten kattenvoer worden onderverdeeld in vier categorieën:

Hoewel het niet gevaarlijk is om een volwassen poes kittenvoer te blijven voeren en het geen schade meebrengt, is het wel mogelijk dat de extra calorieën in kittenvoer kunnen leiden tot een verhoogd risico op obesitas.

Lara kitten

7,99

Perfect fit adult kip

8,5936,79

Royal canin ageing +12

5,9945,49

Fokker kat age-care

14,25

Voederplaatsen en hygiëne

Houd de voederplaats van je harige vriend schoon en vrij van bacteriën. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn externe factoren die de eetlust van je viervoeter kunnen beïnvloeden. Het kiezen van keramische inplaats van plastic voerbakken kan bijvoorbeeld een goed begin zijn. Plastic voerbakken zijn moeilijker schoon te houden en na een tijdje kan het geurtjes vasthouden. Dit kan ervoor zorgen dat je harige vriend een maaltijd kan overslaan. Een andere tip is om niet alleen het water bij te vullen of nieuw kattenvoer over het oude voer te gooien. Net zoals ons vinden katers het ook niet fijn als er bijvoorbeeld een vers gemaakte pizza over onze maaltijd van gister wordt gelegd.

Trixie voerbak keramiek wit met silhouette kat

3,99

Banbury & co voerbak kat keramiek

7,50

Trixie voerbak kat keramiek creme / blauw

3,49

Ferplast gemma voerbak hond / kat keramiek

11,95

Traktaties

Geef op alle mogelijke manieren traktaties, maar doe het met mate. Katers houden net zo veel van lekkernijen als wij dat doen, maar hoe graag je ze ook wil belonen, weersta de neiging om dit zonder mate te doen. Katten snoepjes bevatten meestal erg veel calorieën, dus probeer ze alleen in speciale situaties te gebruiken. Een beloning voor goed gedrag is een goed voorbeeld. Het wordt aangeraden om niet meer dan 10 procent van de dagelijkse calorie-inname van je harige vriend te overschrijden. Anderzijds kan het worden uitgedeeld als je viervoeter iets heeft gedaan waar die niet van heeft genoten, zoals een jaarlijkse vaccinatie of het laten knippen van hun nagels.

Beaphar catnip-bits

1,25

Trixie premio tuna sashimi

1,79

Vitakraft cat-stick mini kip / kattengras

1,49

Trixie premio tonijnpasta

2,59

Verandering

Als je verandering in het voedingspatroon van je viervoeter aanbrengt, doe dit dan geleidelijk. Er zijn een aantal redenen waarom verandering in voeding belangrijk is. Leeftijd speelt een grote rol, misschien is je harige vriend te oud voor kittenvoer. Favoriete merk is misschien niet meer beschikbaar, of de financiën moeten aangepast worden. Gelukkig zijn er manieren om dit aan te pakken. Om te beginnen kan je wat van hun nieuwe eten mengen met hun oude maaltijd. Naarmate de tijd vordert kan je geleidelijk meer van het nieuwe en minder van het oude voer toevoegen, dit doe je totdat het volledig is overgeschakeld. Over het algemeen kan dit gedurende een periode van zeven dagen worden gedaan. Voor oudere katers kan dit beter worden verlengd tot tien dagen.

Vermijden

Vermijd bepaalde soorten menselijke voeding. Het kan giftig zijn voor je harige vriend. We weten allemaal dat het heel verleidelijk kan zijn om je viervoeter de restjes van je bord of een kom chocolade-ijs te geven om schoon te likken. Maar toch moet je dit niet doen. Allerlei soorten voedsel dat voor ons volkomen onschadelijk lijkt, kan mogelijk gevaarlijk zijn voor katten en kan problemen veroorzaken zoals lethargie en diarree tot ernstige pancreas en nierbeschadiging. Tot de belangrijkste boosdoeners behoren:

  • Cafeïnedranken, wij zijn er afhankelijk van om ons door de dag te helpen, maar onze harige vrienden kunnen absoluut zonder. Dankzij de aanwezigheid van methylxanthines moet koffie uit de buurt van katten worden gehouden.
  • Chocolade, de verleiding kan groot zijn om je harige vriend een stukje te voeren. Chocolade bevat een bestanddeel genaamd theobromine dat giftig is voor katers (pure chocolade is erger, dit komt omdat het een hoger percentage theobromine bevat).
  • Wortelgroenten zoals uien. Deze vallen de rode bloedcellen aan, breken ze af en veroorzaker bloedarmoede en lethargie.
  • Alcohol, de effecten van alcohol zijn duidelijk op ons. Voor katers waarvan het lichaam minder is uitgerust om alcohol te verwerken dan het onze, is het effect nog meer uitgesproken. Daling van de lichaamstemperatuur en de bloedsuikerspiegels evenals schade aan de nieren en de lever zijn gevolgen van alcohol inname.
  • Melk, katers zijn lactose-intolerant. Dus hoewel ze kunnen genieten van een kom met melk, kan je het beter niet geven. Ze kunnen er maagproblemen van krijgen zoals diarree.

Twijfel je? Houd het dan bij kattenvoer om problemen te vermijden.

Uiteindelijk zijn alle katers anders, maar met deze tips kom je een heel stuk verder. Een gezonde kater is een gelukkige.