Aquarium schoonmaken

Als je je vissen gelukkig en gezond wilt houden en je aquarium er op zijn best uit wil laten zien, is het belangrijk om te weten hoe je een tank op de juiste manier schoonmaakt. Het hebben van een schone glazen bak zal het welzijn van je vissen helpen verbeteren en de waterfiltratie efficiënter maken. Je aquarium leren schoonmaken met Mr. Animal!

Probeer elk onderdeel van je tank in de volgende volgorde schoon te maken:

  • Het interieur glas
  • Alle decoraties (inclusief planten en rotsen)
  • Grind
  • Buitenglas
  • Waterfilter

Binnenste glas van je aquarium schoonmaken

Gebruik een algenpad of schraper om het glas aan de binnenkant van de tank grondig schoon te maken. Er zijn veel soorten pads en schrapers die je kunt aanschaffen. Heb je een grote tank? Dan is misschien een algenschraper met een lange steel erg geschikt, hiermee kun je hem gemakkelijker naar binnen halen.

Voor de benodigde schoonmaak producten kun je een kijkje nemen in ons assortiment. Deze algenschrapers zijn speciaal ontworpen voor aquaria en bevatten geen schadelijke chemicaliën die je vissen kunnen bezeren.

Als je een schraper of pad gebruikt maar merkt dat er resten achterblijven na gronding schrobben, dan kun je een scheermesje gebruiken om de resten voorzichtig te verwijderen. Voor acryl aquariums wordt een plastic mes aangeraden om schade aan de binnenkant te voorkomen.

Goede tip:

Je kunt het schoonmaken nog gemakkelijker maken door een magnetische algenschraper te gebruiken op zowel glazen als acryl aquariums.

Aqua della algenmagneet blauw / zwart

19,69

Aqua della algenmagneet blauw / zwart

19,69

Rotsen, planten en andere decoraties

Nadat je het glas aan de binnenkant van de tank hebt schoongemaakt, kan je beginnen met het verwijderen van de decoraties (inclusief de stenen en planten) die zichtbaar vuil zijn. Reinig deze decoraties nooit met gewone handzeep en water. Zelfs als je de decoraties grondig afspoelt wordt dit niet aangeraden. Er kunnen namelijk zeepdeeltjes in speleten achterblijven. Dit kan schadelijk zijn voor je vissen. Gebruik in plaats daarvan een algenschraper om de klus te klaren.

Als je decoraties grondiger moeten worden gereinigd kun je een bleekmiddel met een concentratie van 10 procent maken en de decoraties er ongeveer 15 minuten in laten trekken. Als ze klaar zijn met weken, zorg er dan voor dat je eventueel extra vuil eraf wast en laat ze goed drogen totdat het bleekmiddel volledig is verwijderd. Je kunt ook een concentratie van 5 procent bleekmiddel gebruiken om levende planten een paar minuten schoon te maken (stengelplanten nooit bleken). Zorg er wel voor dat de gebleekte planten na het schoonmaken grondig worden afgespoeld.

Ebi algensteker+scheermes

3,49

Ebi glasreinigingsset cleany 4 in 1

7,19

Grind reinigen

De volgende stap in het proces is het reinigen van het grind door gebruik te maken van een stofzuiger speciaal ontworpen voor grind. Je kunt verschillende soorten stofzuigers gebruiken, maar de belangrijkste functie van elk van deze speciaal ontworpen stofzuigers is het verwijderen van vuil in de tank zonder het grind op te zuigen. Zorg ervoor dat al het water dat door de stofzuiger is verwijderd wordt vervangen door schoon gedechloreerd water. Gebruik geen gezuiverd water dat je in de supermarkt kan kopen. In plaats daarvan kan je kraanwater gebruiken. Het bevat namelijk mineralen die in gezuiverd water ontbreken. Gebruik dezelfde temperatuur voor het vervangende water als wat je normaal gebruikt voor je aquarium. Tijdens het verversen van het water kan je ook je aquariumverwarmer uitschakelen om vervuiling door de lucht te voorkomen.

Ebi aquariumstofzuiger

5,35

Ebi aquariumstofzuiger gravelclean

7,49

Ebi hi-tech batterijstofzuiger profi-clean 4 in 1

23,75

Buitenste glas van je aquarium schoonmaken

Nu het interieur is schoongemaakt, is het tijd om je te concentreren op de buitenkant van de tank. Reinig het buitenglas, de kap, de bovenkant, het licht eb eventuele andere armaturen. Je kan bij het reinigen gebruik maken van azijn of een ander soort reinigingsmiddel dat bedoeld is voor gebruik op aquariumglas.

Filter reinigen

Nadat je de tank hebt schoongemaakt, moet je ongeveer 2 weken wachten voordat je begin met het reinigen van de filter. Je moet wachten omdat het filtermedium enkele nuttige bacteriën bevat. Deze bacteriën helpen bij het vervangen van wat tijdens het reinigen van de tank verloren is gegaan. Als je de filter te snel reinigt kan er ammoniak worden gevormd. Hierdoor kunnen resterende bacteriën worden gedood. Na een paar weken wordt het aangeraden om je filtermedia te vervangen met ammoniak absorbeerders, ionenuitwisselingsharsen of koolstof. Let er wel goed op of je ook elk onderdeel van het filter reinigt, inclusief de slang.

Nu weet je hoe je een aquarium moet schoonmaken met de juiste materialen. Mis je sommige materialen? Neem dan een kijkje in ons assortiment. We hebben erg veel verschillende producten om je te helpen schoonmaken.

 

Wat kan er gebeuren als je je aquarium niet regelmatig schoonmaakt?

Als je je tank niet regelmatig onderhoudt en niet regelmatig schoonmaakt, kunnen je vissen worden blootgesteld aan ammoniakophoping, samen met nitrieten en nitraten die je kleine vrienden ernstig kunnen schaden. Normaal gesproken wordt de ophoping van afval beperkt door nuttige bacteriën. Maar naarmate het water viezer wordt, sterven deze bacteriën. Hierdoor kunnen je vissen kwetsbaar worden en je tank kan er vies uit gaan zien.

Je kan soms opmerken dat er een probleem is met de tank als je vissen niet genoeg eten, verkleurd raken en een verlaagd energieniveau vertonen of ziek lijken te worden. Als de tank niet goed wordt schoongemaakt, kan dit zelfs tot de dood van je kleine vriend leiden. Weten hoe je algen kunt verwijderen, samen met andere verontreinigingen is essentieel.

Tetra aquasafe waterverbetering

11,89

Tetra aqua algumin algenremmer

6,69

Tetra aqua easy balance

12,49

Easy life blueexit

12,75